359 találat a(z) eredménytartalék cimkére

Kft. kiválása bt.-ből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk, egy kft. kültagként 70 százalékos részesedéssel rendelkezett egy bt.-ben. A kft. vezetősége úgy döntött, hogy kiválik a bt.-ből. A bt. elkészítette a kilépés napjával a közbenső mérleget, mely szerint a kft.-t – vagyoni betétjével arányosan – 60 millió forint értékű vagyon illeti meg. Megállapodás szerint a 60 millió forintot a bt. átutalta a kft. bankszámlájára. A kft. a fenti összeggel megnövelte az eredménytartalékát. Kérdésünk: helyesen könyveltük le a kiválással szerzett vagyont? A 60 millió forintot terheli részünkről bármilyen adó- (egyéb fizetési) kötelezettség? Várjuk válaszát, tisztelettel: Márti

Fejlesztési tartalék fel nem használt része Kérdés

Kft. 2013.12.31-én képzett lekötött tartalékot, melyből 300 ezer forintot nem használ fel 2017.12.31-ig. Ki kell számolni a 1329-es bevallás benyújtásától 2017.12.31-ig a késedelmi kamatot a fel nem használt összeg után, és ezt be kell fizetni 2018.01.30-ig a NAV-nak? Továbbá kérdezném, hogy ilyenkor vissza kell vezetni 2017.12.31-ével a nyilvántartott lekötött tartalékot az eredménytartalékba? Esetleg ezzel kapcsolatban van-e további teendőnk! Várom válaszát! Köszönettel;

Árukészlet értékének elvesztése eredménytartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő, ügyfelem készletének egy része kereskedelmi okok miatt jelentős értékvesztést szenvedett el, szinte eladhatatlanná vált. A cég eredménye terhére ezen készlet veszteségének elszámolása sok okból elfogadhatatlan, de jelentős eredménytartaléka van, amivel szemben le lehetne írni az értékvesztést. Lehet-e, és ha igen, milyen feltételek mellett és milyen dokumentációval lehet ezt végrehajtani?

Jegyzett tőke leszállítása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy 3 millió forint jegyzett tőkével alapított kft. tagi hitelből megemelte a jegyzett tőkéjét 50 millió forintra. Amennyiben a tagok elhatározzák, hogy leszállítják a tőkéjüket 10 millió forintra, annak milyen adó- és illetékvonzata van? Még hozzá kell tenni, hogy a cégnek van 40 millió forint eredménytartaléka. Kötelező-e az arányos eredménytartalék után a jegyzett tőke leszállításakor az osztalékadót kifizetni? Üdv.: Fix Kft.

Osztalékkifizetés sorrendje Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Húsz éve működő kft. 2016 évre 2 millió osztalékot írt elő, van neki előző évi eredménytartaléka. Kérdésem, hogy van-e olyan előírás, mely szerint a legrégebbi eredménytartalékból kell kikönyvelni az összeget? Válaszukat köszönöm.

Katából kilépő társaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság kilép a katatörvény hatálya alól, és visszakerül a társaságiadó-törvény hatálya alá. A katából való kilépést követően elkészítendő nyitómérleget könyvvizsgálóval ellenőriztetni szükséges? Kapcsolódik hozzá közzétételi kötelezettség? A nyitómérlegben szereplő eredménytartalékot hogyan kell kezelni a későbbiekben? (Értelmezésem szerint ez már egy adózott eredménytartalék lenne, amit osztalékfizetésre sem lehetne felhasználni.) Köszönöm válaszukat!

Tőketartalék csökkenése, tao-vonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság tevékenységet záró beszámolójában a saját tőke az alábbi elemekből tevődik össze: jegyzett tőke 100 E Ft, eredménytartalék: (mínusz) -120 E Ft, tőketartalék 1300 E Ft. A tőketartalék egy nagyon régen kapott vissza nem térítendő beruházási támogatás, amelyet a folyósításkor jogszabály alapján tőketartalékba kellett helyezni, lekötött tartalékba kellett átvezetni. A lekötött tartalékból a feltételek teljesülése után (5 év elteltével) visszavezettük a tőketartalékba. A számviteli törvény 36. § (2) alapján a tőketartalék csökkenéseként kell kimutatni a veszteség miatti negatív eredménytartalék ellentételezésére felhasznált összeget. Mikor kell ezt az átvezetést lekönyvelni, amikor az eredménytartalék negatívvá válik, vagy ez csak lehetőség, és maradhat negatív az eredménytartalék? Szükséges-e emiatt a végelszámolási nyitó mérlegben korrekciót végezni? Ehhez kapcsolódóan szeretném még kérdezni, hogy a támogatásból származó tőketartalék-csökkenésekor (eredménytartalékba átvezetéskor, illetve megszűnéskor) keletkezik-e bevétele a társaságnak? Amennyiben bevételként nem kell elszámolni, a társaságiadó-alapot meg kell-e növelni, az átvezetett tőketartalék összegével, ha igen, a bevallás mely sorában kell ezt feltüntetni? Hamarosan esedékes a végelszámolási zárómérleg, vagyonfelosztási javaslat és bevallások elkészítése, ezért kérem mielőbbi válaszát, amelyet előre is köszönök!

Kft. eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy húsz éve működő társaságot a tagok eladnának, de van eredménytartalék, melyet osztalékként ki szeretnének venni. Mi a helyes elszámolás?

Osztalék vagy osztalékelőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság 2017-ben szeretne osztalékot vagy osztalékelőleget fizetni az eredménytartaléka és a 2017. év eredménye terhére. Ezt osztalékelőleg-kifizetésként vagy osztalékkifizetésként lehet megtenni? Bognárné

Osztalékkifizetés sorrendje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábbi kérdésem főként arra irányult, hogy az osztalék kifizetése milyen sorrendben történik egy cégnél. Ez főként adózásimód-váltásnál fontos. Úgy tudom korábban először mindig az adott évi eredményt kellett kifizetni, ezt lehetett kiegészíteni korábbi évek pozitív eredménytartalékával. 2017. évtől az új szabályoknak megfelelően először a meglévő eredménytartalékból fizetek osztalékot, utána fizetek a tárgyévi eredményből? Egy most evás kft.-nek például az eredménytartalékában már csak a 2008. évi normál (tao-alanyos) adózásos eredmény van. Neki például ezt kell először kifizetni, majd ezután fizetheti csak ki magának a tárgyévi evás eredményt? Köszönettel: Királyné Anikó

Üzletrész-értékesítés eredménytartalékból emelt jegyzett tőke esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy magánszemélynek egy kft.-ben 20 százalékos üzletrésze van, ami 100 ezer forint vagyoni betétet takart, de azt eredménytartalékból 600 ezer forintra emelték fel (a 3 milliós minimum jegyzett tőke 20 százalékára), majd a részesedést 30 ezer forintért, azaz az eredeti vagyoni betét alatti értékért adta el a magánszemély, az eladáskor akkor is van-e az eredménytartalékből emelés miatt adókötelezettsége a magánszemélynek, ha összességében veszteségesen adta el a részesedését? A K71-es bejelentésnek eleget tettünk a tőkeemelés utáni év januárjában.

Jegyzett tőke leszállítása negatív eredménytartalék mellett Kérdés

A tulajdonosok csökkenteni akarják a jegyzett tőkét. Jelentős negatív eredménytartalék van. Hogyan történik a folyamat? Például 80 millió forint, az eredménytartalék -40 millió forint, a jegyzett tőkét 3 millió forintra akarják csökkenteni. Hogyan kell eljárni? Köszönöm.

Figyelem, osztalékfizetésnél erre az új szabályra is ügyelni kell! Cikk

Június 20-ától (visszamenőlegesen is alkalmazhatóan) módosultak az osztalékra vonatkozó előírások – tájékoztat a NAV.

Jegyzett tőke leszállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 10 milliós jegyzett tőkéjét le akarja szállítani 3 millióra. A kft. értékesített egy ingatlant, és ezért mivel jelentősebb nyereség keletkezett a cégben a jegyzett tőke leszállításával kivennék amit lehet. A kérdésem az lenne, hogy ez minek minősül? Tőkekivonásnak? Kell-e közbenső mérleg hozzá? A kft.-nek van pozitív eredménytartaléka mintegy 50 millió forint. A jegyzett tőke leszállításával nem kell-e az eredménytartalékot is mozgatni? Tehát nem kell osztalékként arányosan az eredményt is kivennie? Mert akkor annak az adóvonzata jelentős lenne. Várom válaszukat.

Eredménytartalék kifizetése osztalékként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás végelszámol. Június 15-ei dátummal készítené a tevékenységét lezáró mérleget. A jegyzett tőkéjén kívül eredménytartalékban is van, melyet ki akar venni osztalékként. Úgy gondoljuk, hogy az eredménytartalékot megszüntetjük, és az összeget rövid lejáratú kötelezettségként írjuk elő. Helyesen gondoljuk-e? Köszönöm válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzemanyag hatósági/piaci ár könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Földbérleti díj kifizetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs