16 találat a(z) ellenőrzött külföldi társaság cimkére

Ellenőrzött külföldi társaság vagy sem? Cikk

Ellenőrzött külföldi társaságnak minősül-e az Adózóna olvasója által a kérdésben vázolt cég? Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Ellenőrzött külföldi társaság Kérdés

Őszi adócsomag: változások a társasági adóban Cikk

2020. november 17-én fogadta el az Országgyűlés a 2021. évi adótörvényeket. Az Andersen Magyarország elemzése összefoglalta a társasági adót érintő változásokat.

A társasági adó változásai az adócsomagban Cikk

A kormány a T/13258 számon benyújtotta az adótörvények módosításra vonatkozó javaslatait. Ebben a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényben (tao-törvény) a következő változtatási javaslatok szerepelnek.

Adókötelezettség ellenőrzött külföldi társaságban való részesedésnél Cikk

Az ellenőrzött külföldi társaság fogalmának 2018-2019. évi szabályait bemutató cikk utalt arra, hogy a 2019. adóévre az adózók választhatnak, hogy a 2018-ban vagy a 2019-től hatályos előírások szerint határozzák meg az adókötelezettségüket. Cikkünkben – ezen előíráshoz is kapcsolódva – bemutatjuk, hogy hogyan befolyásolja az adózó adókötelezettségét, ha ellenőrzött külföldi társaságban rendelkezik részesedéssel.

Ellenőrzött külföldi társaság: új szabályok 2019-től – táblázatban Cikk

Idén január elsejétől ismét változott, hogy mely külföldi személy, illetve telephely minősülhet ellenőrzött külföldi társaságnak, amelynek következtében módosultak a társasági adó (tao) alapját érintő előírások is. Az új előíráshoz is kapcsolódik (ahogyan a 2017. évi változáshoz) átmeneti szabály.

Ellenőrzött külföldi társaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék érdeklődni, hogy egy magyarországi cég németországi anyavállalata (ahol magyar magánszemély tulajdonosok vannak többségben) minősülhet-e ellenőrzött külföldi társaságnak a magyarországi cég szemszögéből nézve? Válaszát előre is köszönöm!

Ellenőrzött külföldi társaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e valami adóvonzata, amennyiben egy magyar cég szoftverbérlést szolgáltat egy ellenőrzött külföldi társaságnak? Köszönöm.

Adókikerülés-ellenes szabályok a tao módosításában Cikk

Az őszi adócsomag számos olyan módosítást tartalmaz, amely az EU adókikerülés megakadályozásáról szóló irányelvet ülteti át a társasági adóról szóló törvénybe.

Újabb kedvezmények a társasági adóban, már az idén is Cikk

Kedvezmény érvényesíthető bérlakás építése, elektromos töltőállomás létesítése után, enyhül továbbá az adókötelezettséggel kapcsolatos több szabály a minap megszavazott adócsomag alapján.

Még egyszer az ellenőrzött külföldi társaságokról Cikk

A cikk az ellenőrzött külföldi társaság fogalmának, és ehhez kapcsolódóan az adóalapot módosító tételek egy részének változását, illetve a változatlanul maradó korrekciós tételek tartalmát – a fogalomváltozás miatt – érintően felmerülő kérdésekre keres választ.

Újabb változtatás, ami módosítja a társaságok adózását. Példákkal Cikk

Már a köztársasági elnök aláírására vár a kormány által T/13268. számon hétfőn beterjesztett, kedden pedig az Országgyűlés által meg is szavazott legújabb adócsomag. A társasági adózást érintő előírások kardinálisan megváltoztatják az ellenőrzött külföldi társaságra vonatkozó szabályokat.

Itt a legeslegújabb adómódosítás! Cikk

A személyi jövedelemadóról és a társasági adóról szóló törvényt is módosítaná a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által ma beterjesztett a közteherviselést és az állami szervek feladatellátását érintő egyes törvények módosításáról szóló T/13268. számú törvényjavaslat.

Ezt is tudni kell az adóbevallásokhoz: mi az ellenőrzött külföldi társaság? Cikk

Sokszor felmerül a személyijövedelemadó-bevallások és a társaságiadó-bevallások kitöltése során, hogy mely jövedelmek minősülnek ellenőrzött külföldi társaságtól kapott jövedelmeknek, ehhez magát az ellenőrzött külföldi társaság fogalmát kell tisztázni. Nem minden esetben minősülnek ellenőrzött külföldi társaságnak az annak látszó vállalkozások, amelyeket a köznyelvben off-shore társaságokként emlegetnek.

Ellenőrzött külföldi társasággal szembeni kifizetés a kiva hatálya alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kiváról szóló törvény 20. § 5/e pontja szerint a pénzforgalmi szemléletű eredményt növelni kell az ellenőrzött külföldi társasággal szemben teljesített kifizetéssel. Kérdéseim ezzel kapcsolatban: 1. Milyen kifizetéseket ért ezalatt a törvény? (A tao-törvény konkrétan meghatározza, mikor kell az adóalapot növelni, ha ellenőrzött külföldi társasággal áll kapcsolatban a vállalkozás – az ellenőrzött külföldi társaság üzleti éve végén kimutatott, az ott részesedéssel rendelkező adózó részesedésére jutó pozitív adózott eredmény felosztott osztalékkal csökkentett része. A kivatörvény nem nevesíti, s ezért úgy is lehet értelmezni, hogy minden pénzmozgás, ami ellenőrzött külföldi társaság felé történik, pénzforgalmi szemléletű eredményt növelő tétel. 2. Az ellenőrzött külföldi társaság fogalmának tao-törvény szerinti (4. § 11. bekezdés) meghatározásában mit jelent, "a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint belföldi illetőségű tényleges tulajdonos"? Például egy nem magyar állampolgár, vagy kettős állampolgár, akinek szokásos tartózkodási helye Magyarországon van, létérdéke ide köti, az az szja-törvény szerint belföldi illetékességű?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasági szerződés módosítása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Behajthatatlan követelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozás mint kft. tulajdonosa

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs