hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ellenőrzött külföldi társaság: új szabályok 2019-től – táblázatban

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Idén január elsejétől ismét változott, hogy mely külföldi személy, illetve telephely minősülhet ellenőrzött külföldi társaságnak, amelynek következtében módosultak a társasági adó (tao) alapját érintő előírások is. Az új előíráshoz is kapcsolódik (ahogyan a 2017. évi változáshoz) átmeneti szabály.

A 2019-től bevezetett módosításokat az 1164/2016/EU irányelvnek történő megfeleltetés tette szükségessé. A 2017-től és a 2019-től hatályos fogalom összehasonlítását mutatja a következő táblázat:

Megnevezés

2017-2018-ban hatályos

2019-től hatályos

Ellenőrzött külföldi társaság

A külföldi személy, ha nem belföldi illetőségű és nem külföldi vállalkozó; a külföldi telephely (külföldi).

A külföldi személy, ha nem belföldi illetőségű és nem külföldi vállalkozó; a külföldi telephely (külföldi)

Feltételek:

Adózó vagy adózó és kapcsolt vállalkozás együttesen (adózó)

Az adózó adóévének többségében – közvetlenül vagy közvetve – 50%-ot meghaladó szavazati joggal, vagy – közvetlenül vagy közvetve – 50%-ot meghaladó tőkerészesedéssel, vagy a nyereségből 50%-ot meghaladóan részesedik.

Az adózó adóévének többségében – közvetlenül vagy közvetve – 50%-ot meghaladó szavazati joggal, vagy – közvetlenül vagy közvetve – 50%-ot meghaladó tőkerészesedéssel, vagy a nyereségből 50%-ot meghaladóan részesedik.

Mikor áll fenn?

Ha a külföldi által ténylegesen megfizetett társasági adónak megfelelő adó (tao) kisebb, mint a külföldi által a magyar szabályok szerint számított tao és az általa megfizetett tao különbözete.  

Ha a külföldi által ténylegesen megfizetett társasági adónak megfelelő adó (tao) kisebb, mint a külföldi által a magyar szabályok szerint számított tao és az általa megfizetett tao különbözete.

Nem minősöl ellenőrzött külföldi személynek a külföldi:

Tevékenység alapján

Ha egyértelműen megállapítható, hogy a külföldi megfelelő személyzettel, felszereltséggel, eszközállománnyal és helyiséggel rendelkezik, amelynek révén érdemi gazdasági tevékenységet folytat

 

 

 

Ha a külföldi az adóévben kizárólag valódi jogügyletből, valódi jogügyletek sorozatából származó jövedelemmel rendelkezik, amelyet az adózó igazol.

Elismert tőzsdére történő bevezetés alapján

Abban az üzleti évében, amelynek minden napján van egy benne legalább 25 százalékos részesedéssel rendelkező olyan tagja, részvényese, amely, vagy amelynek kapcsolt vállalkozása az üzleti év első napján már legalább öt éve elismert tőzsdén jegyzett.

-        

Adózás előtti eredmény mértéke alapján

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abban az adóévben, amelyben a külföldi adóügyi illetősége, illetve a telephely fekvése szerinti állam jogszabályai alapján megállapított adózás előtti eredménye nem haladja meg

– a 243.952.500 forintot és a nem kereskedelmi tevékenységből származó jövedelme a 23.495.250 forintot, vagy

– az elszámolt működési költségei 10 százalékát

A telephely állama alapján

 

Az a külföldi telephely, amely olyan az Európai Unió vagy az EGT tagállamának nem minősülő államban fekszik, amellyel Magyarországnak van egyezménye, és az egyezmény alapján a telephely jövedelemét ki kell venni a magyar tao alól.

A mentesség igazolása

Tevékenység igazolása

Minden esetben úgy kell tekinteni, hogy a külföldi érdemi gazdasági tevékenységet folytat, ha az általa saját eszközzel és munkaviszonyban foglalkoztatott alkalmazottakkal végzett termelő, feldolgozó, mezőgazdasági, szolgáltató, befektetői vagy kereskedelmi tevékenységből származó bevétele eléri összes bevétele legalább 50 %-át a külföldi székhelye, telephelye szerinti államban székhellyel rendelkező valamennyi kapcsolt vállalkozása adataival együtt számítva

 

Befektetői tevékenység fogalma

A tulajdoni részesedést jelentő tartós befektetés, a hitelviszonyt megtestesítő értékpapír megszerzése, tartása és elidegenítése, valamint a külföldi székhelye, illetve a külföldi telephely fekvése szerinti államban az értékpapírokra, befektetési szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályok által szabályozott, illetve a pénzügyi szolgáltatási, befektetési szolgáltatási tevékenység felügyeletét ellátó hatóság által felügyelt, illetve engedélyezett alap, társaság vagy egyéb szervezet, továbbá az említett állam illetékes hatóságának engedélyével rendelkező alapkezelő által kezelt, ugyanazon országban alapított vagy bejegyzett alap, társaság vagy egyéb szervezet befektetése, illetve tevékenysége.

 

Jogügylet valódisága

 

Elsődlegesen adóelőny elérése a cél, és
a külföldi nem rendelkezik a jövedelemszerzéshez kapcsolódó eszközökkel és kockázatokkal, hanem azokat egy belföldi illetőségű adózó látja el vagy a belföldi által ellátott funkciók nagymértékben hozzájárulnak a külföldi jövedelemszerzéséhez.

Kereskedelemi tevékenységnek nem minősülő tevekénységek 

 

– a kamat,

– a pénzügyi eszközből származó jövedelem,

– a szellemi alkotások jogából származó jövedelem,

– a részvény, részesedés tartásából és kivezetéséből származó jövedelem,

– a pénzügyi lízing tevékenységből származó jövedelem,

– a biztosítási, banki és egyéb pénzügyi tevékenységekből származó jövedelem,

– az a jövedelem, amely áruk és szolgáltatások kapcsolt vállalkozások számára történő értékesítéséből, kapcsolt vállalkozásoktól történő beszerzéséből származik, amennyiben az ilyen jövedelmet szerző személy ahhoz kapcsolódva nem, vagy csak kis mértékben valósít meg hozzáadott gazdasági értéket.

Működési költségnek nem minősülő költségek

 

Nem működési költség

– a külföldi adóügyi illetősége, a külföldi telephely fekvése szerinti ország határain kívül értékesített áruk bekerülési értéke,

– a kapcsolt vállalkozások részére teljesített kifizetések alapján elszámolt költség, ráfordítás.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mit kell még figyelembe venni az ellenőrzött külföldi társaság kritériumainak való megfelelés érdekében.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs