319 találat a(z) előlegszámla cimkére

Eltérő áfakulcs az előleg- és a végszámla időpontjában Cikk

Ha változik az áfakulcs mértéke, hogyan kell kiállítani az előlegszámláétól eltérő áfakulcsú végszámlát? Olvasói kérdésre dr. Kelemen László adószakértő jogász válaszolt.

Szállodai szolgáltatás – áfa változása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Varga Mihály pénzügyminiszter úr bejelentette, hogy a jelenlegi 18-ról 5%-ra csökken majd a szálláshely-szolgáltatás áfakulcsa. 2019-ben már előre foglalnak szobát a vendégek, akik kifizetik a szobák részbeni vagy teljes összegű díját. Ezért bizonyos kedvezményeket (árcsökkentés vagy egyéb kedvezményt) kapnak. A szálloda előlegszámlát bocsát ki a jelenleg hatályos áfakulcs és áfaérték feltüntetésével. Természetesen a végszámla kibocsátása majd 2020.01.01. után történik a csökkentett áfakulcs és áfaérték szerint. Kérdés: Hogyan kell a végszámlát ténylegesen kiállítani, feltüntetve benne az eltérő áfakulcsú előlegszámlát is? Köszönettel fogadnám a végszámla egyszerű példájú bemutatását. Tisztelettel: Boronkay László

Előlegszámla beszámítása részszámlába Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felek építőipari tevékenységről szóló vállalkozási szerződésben megállapodnak egy előlegszámla, több részszámla, valamint végszámla kiállításában. Meghatározzák azt is, hogy mely részszámla összegéből milyen összegű előleg kerüljön levonásra. A kérdés az, hogy ebben az esetben szabályos az a gyakorlat, hogy a teljes előleg nem a végszámlában íródik jóvá, hanem már a részszámlákon is feltüntetésre kerül bizonyos összegű előlegbeszámítás? Ekkor a végszámlában már csak a "maradék" előlegösszeg kerül feltüntetésre? Milyen jogszabályi hely alapozza meg ezt a gyakorlatot? Köszönöm a választ!

Alanyi mentesség átlépése, előleg-végszámla, fordított adózási ügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozó fordított adózás alá eső tevékenységről (építőipari engedélyköteles tevékenység) két előlegszámlát állított ki egy áfakörös másik adózó felé. Az előlegszámlákat alanyi mentes minőségében áfa nélkül számlázta tovább. A végszámla kiállításakor azonban átlépte az alanyi mentes értékhatárt, így ezen számlát már áfakörös egyéni vállalkozóként kell kiállítania. Kérdésként merült fel, hogy ebben az esetben az áfa összegét az előleggel csökkentett összegre tekintettel kell-e a számla befogadónak megfizetnie vagy a teljes ellenértékre felszámítva kell azt bevallania? Van-e választási lehetőség? Érdekes kérdés lenne az a fordított helyzet is, ha az előlegszámla kiállításakor áfakörös az adózó, a végszámla kiállításakor pedig már (nyilván másik adóévről van szó) alanyi mentes lenne az értékesítő fél. Belföldi fordított adózású ügyletek esetén előlegnél nincs áfa, a végszámlánál már a személyi kör miatt nem kellene áfát fizetni?

Előleg- és végszámla szerepeltetése a belföldi összesítő jelentésben Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. 07.10-ei teljesítéssel kaptunk egy előlegszámlát egy termék teljes vételáráról, amelynek áfatartalma 150 ezer forint. 2019. 07.11-i teljesítéssel megkaptuk a végszámlát, amely tartalmazza a terméket plusz 150 ezer forint áfával és az előleg jóváírását -150 ezer forint áfával, azaz a végszámla fizetendő összege 0 forint. Kérdésem, hogy kell-e mindkét számlát szerepeltetni a belföldi összesítő jelentésben? Köszönöm.

Online értékesítés számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk webáruházon keresztül értékesíti termékeit. Kérdésem, hogy helyesen járunk-e el, ha a vevő előre utalással vagy online bankkártyás fizetéssel történő pénzügyi teljesítéséről előlegszámlát nem állítunk ki, csak akkor készítünk részére számlát, amikor a terméket átadjuk a futárnak (vagy személyes átvételnél, ha bejön érte az üzletbe) aznapi teljesítéssel. Ha igen, a számlán szükséges feltüntetni a korábbi kiegyenlítésre vonatkozó bármilyen adatot? Az ÁSZF vonatkozó részében természetesen feltüntetjük, hogy mit tekintünk teljesítés dátumának és ezt elfogadja a vásárló. Válaszát előre is köszönöm!

Mikrogazdálkodói beszámoló hiba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Feltárásra került egy mikrogazdálkodói beszámolót készítő vállalkozásnál egy jelentős hiba, egy nagyösszegű előlegszámla árbevételként került könyvelésre 2018. évben. Most jött a végszámla, így derült ki. Mivel ennél a beszámolónál nem lehetséges a háromoszlopos mérleg, így a javítás után olyan eredményre jutottunk, hogy a 2018. évben növeli csak az eredményt, 2019. évben (amikor kellene) nem fogja. Ez nem lehet probléma egy ellenőrzéskor? 2018 évi könyvelés: T311 K911 (fordított áfa) 2019 évi helyesbítés: T911 K311 (visszakönyvelés) T311 K453 (helyes lett volna) T311 K911 végszámla (összege nulla) átutalás előző év T453 K311 kapcsolódó tétel Helyesek-e a könyvelési tételek? Köszönettel: Ildikó

Előlegszámla beszámítása részteljesítés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megrendelőnkkel 100 darab kapu legyártására kötöttünk szerződést, melyben három ütemben állapítottuk meg a kapuk legyártásának és helyszínen történő beszerelésének elvégzését. A gyártás megkezdésének feltétele a szerződéses vállalási ár 50 százalékának megfelelő előlegösszeg befizetése. Az időbeni ütemezésnek és részteljesítésnek megfelelően 2 részszámla, valamint a teljes mennyiség legyártásakor egy végszámla kerülne kiállításra. El lehet-e számolni az előlegszámlát (részbeszámítással) a részszámlák esetében? Várom válaszát! Köszönettel: P.Krisztina

Áfás egyéni vállalkozó utalása magánszámláról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfás egyéni vállalkozó nagy értékű tárgyi eszköz beszerzését nem a NAV-hoz bejelentett pénzforgalmi számlájáról egyenlítette ki, hanem a lakossági számlájáról. Ebben az esetben van lehetőség a tárgyi eszközt a vállalkozás eszközének tekinteni, illetve az áfát visszaigényelni? Ráadásként kettő darab tárgyi eszközről van szó, két külön előlegszámla érkezett, az egyiket utalta magánszámláról, a másik eszközt pedig a pénzforgalmi számlájáról, a végszámla pedig egyben érkezett a két eszközről. Segítségüket előre is köszönöm.

Azonosítás Kérdés

Tisztelt Adózóna, egyszerű kérdéssel fordulok Önökhöz. A vásárló partnerünk felé díjbekérőt állítottunk ki. Mire kifizette, majd másnap elszállította, már érvénybe lépett az átjelelenkezése másik adózói körzetbe, így az adószáma utolsó számjegye megváltozott. A kérdésem az, hogy ebben az esetben az előlegszámlán és a végszámlán két külön adószámot kell-e feltüntetni? Pontosabban, két külön adózóról van szó akkor, ha székhelyváltozás történik? Válaszukat köszönöm.

Fizetett előleg Közösségen belül Kérdés

Tisztelt Szakértő(k)! Olasz üzleti partnerünktől egy néhány holnap múlva teljesülő szolgáltatással kapcsolatban előlegszámlát kaptunk. Mind cégünk, mind az olasz partner rendelkezik Közösségi adószámmal és a szolgáltatás teljesítési helye belföld lesz, tehát cégünk kötelezett az áfa megfizetésére. Az előlegszámla nem tartalmaz áfát, úgy ahogy a végszámla sem fog. Az előlegszámla júniusban került kiállításra (2019.06.26-ai dátummal), azonban az előleg megfizetésére júliusban került csak sor (2019.07.01-jén). Két kérdésben szeretném a segítségüket kérni. A fizetett előleget a júniusi vagy a júliusi áfabevallásban és közösségi összesítő nyilatkozatban kell-e szerepeltetni? Az előleg EUR-ban került kiszámlázásra felénk. Milyen árfolyamon kell szerepeltetni az előleget az áfabevallásban és az összesítő nyilatkozatban, azaz a 2019.06.26-i vagy a 2019.07.01-jei árfolyammal kell átszámítani az EUR összeget forintra? Segítségüket előre is köszönöm.

Összesítő jelentés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Összesítő jelentésben szereplő számlákkal kapcsolatos a kérdésem. Áprilisi, adott előleget tartalmazó, szállítói számla adatai: 438 ezer+118 ezer forint áfa, ezért az áprilisi áfa-bevallás összesítő jelentésben feltüntetésre került az M-02-es lapon. Májusban megérkezett a végszámla 410 ezer+111ezer áfa értékben, amiből levonásra került a korábban megfizetett előleg összege, ezért mínuszos értékű lett a végszámla. Hogyan kell az összesítő jelentésben a végszámla adatait feltüntetni? Véleményünk szerint a májusi összesítő jelentésben nem kell szerepeltetni a végszámla 410+111 ezer forintos összegét, mivel az előleg teljes mértékben megfizetésre került korábban, sőt még több is lett kifizetve. Jól gondoljuk ezt? Ha viszont ez az ügylet egy hónapban történt volna meg, tehát az előlegszámla és a végszámla is áprilisi lett volna, akkor viszont mindkét számlát fel kellene tüntetni az áprilisi összesítő jelentésben? Válaszukat előre is köszönöm. ML

Exportértékesítés – előlegszámla Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk 10 darab mérőeszközt értékesít egy szerb civilszervezetnek, forintra átszámítva 200 ezer forint értékben. Az eszközök vételárát díjbekérőn kértük, mivel ez az első ügyletünk az említett szervezettel. A díjbekérőn, illetve az összeg jóváírásakor az előlegszámlán feltüntetésre kerül, hogy az áfa alól mentes a 2006/112/EK 14. cikke alapján, illetve az áfánál az EUK (EU-n kívüli) megjegyzés szerepel. A nulla áfaértékű végszámlát az eszközök átadásánál állítjuk majd ki. A szervezet képviselőjétől kérünk egy nyilatkozatot, amelyben kijelenti, hogy az eszközöket nem használják, illetve nem hasznosítják egyéb módon (kivéve a próbát) a közösség területének elhagyása előtt, illetve meg fogják küldeni a vámokmányokat, az eszköz átadásáról szállítólevelet töltünk ki. Megfelelő így az eljárásunk? Amennyiben nem kötelező előlegszámla kiállítása, származhat-e bármilyen hátrányunk a kiállításából? Válaszukat előre is köszönöm!

Végszámla kiállítása áfakör változása esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! X vállalkozás 2018 júliusában szerződött egy munkára, bruttó 3,5 millió forint összegben. Ekkor még az áfastátusza alanyi adómentes volt. Kiállított egy előlegszámlát 2,8 millió forintról, amit a vevő határidőben át is utalt. 2018 decemberében elkészült a munka. Időközben azonban, 2018 októberében a bevétele meghaladta a 8 millió forintot, így belépett az áfakörbe. Hogyan kell kiállítani a végszámlát az előlegszámla figyelembe vételével? A megállapodott összeget hogyan kell rajta szerepeltetni (alanyi adómentes vagy 27 százalékos áfás)? Köszönettel!

Devizás számla időszakos elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaság terméket értékesít belföldi áfaalanynak, a termék szállításáról naponta a vevő gondoskodik (romlandó termék). Az elszámolás devizában történik (számlakiállítás és kiegyenlítés is devizában történik). Szerződés 2019.04.01-12.31-i időtartamra kötötték. A vevő hetente előleget fizet, az eladó a tárgyhó utolsó napját követő 10 napon belül kiállítja a végszámlát a vevő részére, melyet a vevő a teljesítés utolsó napját követő 14 napon belül átutal. Kérdésem: melyik napi árfolyammal kell az áfát kiszámolni és megfizetni, április 1-30-ig szállított és május 10-én kiállítandó számla esetében? Jól gondolom-e, hogy a május havi áfabevallásba kell beállítani az értékesítést? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás az özvegyi jogon folytatott vállalkozónál

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Pénztárgépbe be nem ütütt forgalom

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Visszamenőleges számlázás teljesítési dátuma

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink