433 találat a(z) egyszerűsített foglalkoztatás cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Alkalmi munka vagy turisztikai idénymunka? Cikk

Alkalmi vagy turisztikai jellegű foglalkoztatottnak minősülnek a strandbüfé dolgozói? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Egyszerűsített foglalkoztatás strandbüfé esetében Kérdés

Munkaidőbeosztás mezőgazdasági idénymunka esetén Cikk

Növénytermesztéssel foglalkozó cég alkalmaz nagy számban mezőgazdasági idénymunkásokat. A nagy fluktuáció miatt naponta jelenti be az idénymunkásokat (előző nap délután a másnapra érkezőket). Megfelel-e a jogszabályoknak, ha munkakezdéskor közli írásban a munkáltató az idénymunkások munkaidőbeosztását, és a munka befejezésekor a beosztás mellé írják a ténylegesen ledolgozott munkaórák számát, melyet az idénymunkás aláírásával elismer? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Kezdő egyéni vállalkozó – efo-létszámkorlát Kérdés

Megjelent a júniusi VálaszAdó Cikk

Az idei május – a korábbi hónapokhoz hasonlóan – továbbra is a koronavírussal való küzdelem jegyében telt. Az Adózóna szakértői igyekeztek gyors és alapos információkhoz juttatni az olvasókat a még mindig nagy számban kihirdetett jogszabály-módosításokról. Lassan azonban újraindul az élet, ehhez is nyújtunk némi segítséget.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Nyugdíj kiszámításánál a közfoglalkoztatotti bér milyen mértékben csökkenti a várható nyugdíj összegét? Kérdés

Változtak az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavállalás szabályai Cikk

Idén december 31-éig átmenetileg lazít az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény szabályain a gazdaságvédelmi akcióterv keretében kihirdetett 122/2020. kormányrendelet.

Egyszerűsített foglalkoztatás saját kft.-ben Kérdés

Lehet-e foglalkoztatni egyszerűsített foglalkoztatás keretében (alkalmi munka) a kft. résztulajdonosát, aki nem ügyvezető, nem működik személyesen közre a cégben (az egyszerűsített foglalkoztatás egyéb vonatkozó szabályainak megléte esetén)?

Adózási könnyítés a munkahelyi gyermekfelügyelőknek Cikk

Április 30-ától a veszélyhelyzet ideje alatt minden foglalkoztató (akár költségvetési szerv is) szervezhet a nála dolgozó munkavállalók gyermekeinek napközbeni felügyeletet. A munkahelyi gyermekfelügyeletet ellátó foglalkoztatottnak kifizetett jövedelem után kevesebb közterhet kell fizetni 2020. április, május és június hónapokban – hívja fel a figyelmet honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Hosszabb ideig lehet alkalmi és idénymunkásokat foglalkoztatni a mezőgazdaságban Cikk

Idén december 31-éig hosszabb időtartamban alkalmazhatók a munkavállaló alkalmi és idénymunkára a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatokban az április 17-én hatályba lépett 122/2020. kormányrendelet szerint – hívja fel a figyelmet tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Egyszerűsített foglalkoztatás szakképzetlen és szakképzett munkakörben – szja-mentes jövedelem Cikk

Egy munkavállaló 2019. évben két munkáltatónál is volt egyszerűsített foglalkoztatotti jogviszonyban. Az egyiknél szakképzettséget igénylő munkakörben, napi 11 660 forintért, összesen 60 napon, a másiknál nem szakképzett munkakörben, szintén napi 11 660 forintért, 43 napon dolgozott. A két munkaviszonyban 28 nap közös, amikor az adott napon szakképzett és szakképzetlen munkakörben is foglalkoztatták a munkavállalót. Mit jelent ez esetben a mentesített keretösszeg arányosítása, hogyan kell kiszámítani az szja-köteles részt? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd válaszolt.

Magyarországi munkáltató járulékfizetési kötelezettsége másik állam felé Kérdés

Tisztelt dr. Radics Zsuzsanna ! Ezúton is köszönöm alábbi válaszát ! https://adozona.hu/kerdesek/2020_1_10_szlovak_allampolgar_magyarorszagi_bho Ennek mentén (ti. az egyszerűsített foglalkoztatás nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt) elküldtük válaszunkat a szlovák adóhatóságnak. Azonban újabb felszólítást kaptunk azzal hogy a Magyarországon foglalkoztatott személy után fizessük be a szlovák járulékokat (a szlovák hatóság felé bejelentkezéssel, adatszolgáltatással, stb.). Jogos ez a felszólítás? Vagy elképzelhető, hogy a biztosítási / járulékfizetési kötelezettséggel nem járó egyszerűsített foglalkoztatás intézményét nem ismeri a szlovák törvényi szabályozás? Általánosságban vizsgálva: terheli-e bármely esetben a másik állam felé történő bejelentkezési/ járulékfizetési /adatszolgáltatási kötelezettség a magyarországi foglalkoztatót, ha EU-s állampolgárt foglalkoztat A1-es igazolással? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vendéglátó egység nyitása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Garázskapucsere

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó szja-bevallása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close