23 találat a(z) egyezmény cimkére

Osztalék külföldi magánszemélynek: mikor, mennyi, milyen adót kell vonni? Cikk

Az osztalékból származó jövedelmek adózására vonatkozó előírások 2022. január 1-jétől alapjaiban nem változtak, mégis amikor külföldi tulajdonos részére történik az osztalékfizetése, némi bizonytalanság tapasztalható. Ez annak tudható be, hogy a külföldön élő magánszemély adózására nem csak a magyar előírások ismerete szükséges, mivel mind a személyi jövedelemadó- (szja), mind a szociális hozzájárulási adó (szocho) kötelezettséget nemzetközi szerződések írhatják felül.

Google Adsense W-8BEN nyomtatvány Kérdés

Online szerencsejátékok: így kell adózni a nyeremény után Cikk

A különböző online szerencsejátékok, nyereményjátékok révén elért bevételek helyes adózásának kialakítása komoly odafigyelést igényel, hiszen az adótörvényeken kívül tekintettel kell lenni az adott játékra vonatkozó ágazati jogszabályokra, vagy akár a nemzetközi egyezményekre is.

Szijjártó Péter: egyezmény Törökországgal Cikk

Keddtől, azaz a holnapi naptól Magyarország és Törökország kölcsönösen elismeri az egymás által kiadott védettségi igazolásokat, ami azt jelenti, hogy a beadott oltóanyagtól függetlenül elismerjük az egymás országaiban kiadott oltási, védettségi igazolásokat – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-bejegyzésében.

Ukrán ügyvezető járulékai II. Kérdés

Tisztelt Széles Imre! Köszönöm válaszát az ukrán ügyvezetővel kapcsolatban. A Tbj. 4. § h. pontja csak a szociális biztonsági egyezmények hatálya alatti munkaviszonyt említi, de szociálpolitikai egyezményt nem említ. Ezen régi egyezmények alapján is figyelembe vehető a heti 36 órás munkaviszony? Igazolást be kell szereznie Ukrajnából ezzel kapcsolatban? Köszönöm.

Szocho és járulék kiküldetésben – változások az új adócsomagban Cikk

A pénzügyminiszter T/2931 számon a Parlamenthez benyújtott törvényjavaslata (Javaslat) több ponton tartalmaz módosítást, pontosítást melyek ismerete szükséges a rövid és hosszú távú külföldi kiküldetéseken dolgozó járulék és szocho kötelezettségének meghatározásánál. A módosító javaslatok egy része hatással van a Magyarországon dolgozó külföldi munkavállalók adó- és járulékkötelezettségére is. Az alábbiakban olvashatják az erről készült összefoglalót.

Ukrán nyugdíjból magyar nyugdíj: megsemmisített egy jogszabályt az Alkotmánybíróság Cikk

Mihez kell igazítani a Magyarországra áttelepült ukrán nyugdíjas itteni nyugdíját: a nyugdíjazást megelőzően legutolsó, vagy a leghosszabb ideig betöltött munkakör keresetéhez? Ez volt egy per tárgya a nyugdíjas és a társadalombiztosítási szervek között. Az esetet a Kúria, majd e testület normakontroll-vizsgálati kérelme alapján az Alkotmánybíróság is tárgyalta.

Cseh forrásadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Csehországban telephellyel nem rendelkező cég cseh partnernek adott bérbe vasúti kocsikat. A cseh partner a cseh-magyar kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményre hivatkozva a bérleti díjat jogdíjnak minősítette és 10 százalék forrásadót vont le a számla összegéből. Kérdésem: valóban jogdíjbevételnek minősül a vasúti kocsi bérbeadás? Ha igen, hogyan járunk el helyesen a társasági adó számításakor? A bevételből a hozzárendelhető költségek levonásával csak az üzleten ténylegesen elért nyereségre jutó adó vonható le, vagy az összes fizetendő társasági adó arányosan erre a bevételre jutó része?

Egyezmény Törökországgal: orvosi ellátás, nyugdíjszabályok Cikk

Április 1-jétől hatályba lépett a Magyarország és a Török Köztársaság között létrejött szociális biztonsági egyezmény. Cikkünkben röviden ismertetjük az egyezmény tartalmát. Külön kitérünk arra, hogy az egyezményből adódóan milyen kötelezettségnek kell eleget tenniük a magyar állampolgároknak, ha Törökországba mennek dolgozni.

Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok közötti egyezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni az alábbi problémám megoldásában. Sehol nem találom, hogy a 2010. évi XXII. törvény hatályba lépése megtörtént-e. Az a kérdésem, hogy az az amerikai állampolgár, aki évi 183 napnál több időt tartózkodik Magyaroszág területén, de Magyarországról származó jövedelme nincs, annak a személynek keletkezik-e bármiféle adókötelezettsége Magyarországon. Az Amerikai Egyesült Államokban rendelkezik állandó lakóhellyel, az USA-ból származik a nyugdíja, tehát a létérdekek központja szerintem az USA-ban van. Kérdésem, hogy szükséges-e neki adóazonosító jelet igényelnie, és keletkezik-e bármilyen adókötelezettsége az USA-ból származó jövedelmei után? Illetve szükséges-e taj számot igényelnie, és kell-e fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagy esetleges orvosi ellátásnál simán fizeti a kezelés díját? A válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Nagy változtatásokat szorgalmaz a NAFTA-tárgyalásokon az USA Cikk

Az Egyesült Államok jelentős változtatásokat szorgalmazott az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) szerdán megkezdett újratárgyalásán.

Pénzdíjas nemzetközi sportverseny Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon lebonyolított (országos sportszövetség által alapszabálya szerint szervezett) hivatalos nemzetközi sportversenyen az első tíz helyezett pénznyereményt kap, a kiírásnak megfelelően. A nyertesek majdnem mind különböző illetőségű állampolgárok (német, dán, olasz, amerikai, orosz, osztrák, portugál, svájci, magyar, azeri, szerb). Mely esetben kell, vagy nem kell levonni a személyi jövedelemadót, kell-e járulékot, ehót fizetni? Esetleg még milyen adókat, járulékokat és milyen mértékben kell fizetni az általuk kapott pénzdíjazás után? Kell-e vizsgálni a kettős adóztatásról szóló egyezményeket? Hogyan kell eljárni egy olyan illetőségű versenyzővel, akinek országával kettős adóztatás elkerüléséről nemzetközi egyezmény van? Hogyan kell eljárni EU tagállambeli versenyző esetén, illetve nem EU tagállambeli esetén? Ha le kell vonni a személyi jövedelemadót és mint kifizető fizetni kell az ehót, a 08-as bevallásban adóazonosító hiányában lejelenthető-e a NAV felé? Megfelelő eljárás-e, ha a külföldi versenyző személyi okmányait a pénznyeremény kifizetésekor lemásoljuk és ügyintézőnk utólag a NAV ügyfélszolgálatán megképezteti az adott külföldi magánszemély adóazonosító jelét? Kérdésem továbbá, hogy a személyi jövedelemadó levonása alól mentesül-e a magánszemély, ha lenyilatkozza, hogy a saját országában adózza le a nyereményt? Ha mentesül az szja alól, akkor a kifizetőt sem terheli eho-kötelezettség?

Hol biztosított az USA-ból Magyarországra küldött munkavállaló? Itt a válasz Cikk

Tájékoztatót tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok kormányai között létrejött szociális biztonsági egyezmény kiküldetési szabályairól.

Azerbajdzsán tao fióktelep II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönjük a konkrét jogszabályi hivatkozásokat tartalmazó válaszát. Tehát az egyezmény 13. cikke szerinti "személy jövedelme" magában foglalja a jogi személy által elért eredményt is az Ön értelmezése szerint?! Milyen bizonylatot kell a fióktelep részére szolgáltatni az anyavállalatnál felmerült közvetlen és közvetett költségekről annak érdekében, hogy azokat a külföldi adóalap megállapításánál figyelembe lehessen venni?!

Ausztráliában élő magyar állampolgár ingatlanértékesítése Kérdés

A Magyar Köztársaság és Ausztrália között a kettős adóztatás elkerüléséről szóló 1993. évi XXXVI. törvény alapján nem jelentkezik adófizetési kötelezettség Ausztráliában, ha életvitelszerűen több mint öt éve Ausztráliában él a tulajdonos?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Milyen dátummal könyveljek?

Kelemen László

adószakértő, jogász

EU-s szállítás, EU-n kívüli számlázás

Kelemen László

adószakértő, jogász

Rendszerfelügyelet számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs