62 találat a(z) egyetemista cimkére

Pályázat egyetemistáknak: május közepéig küldhetők be az alkotások Cikk

Az évek óta sikeres „Pénzügyek felsőfokon – Légy kreatív!” című pénzügyi tudatosságfejlesztő ötletpályázatra idén megújult formában, videóbejegyzések készítésével jelentkezhetnek az egyetemisták – olvasható az MNB honlapján. Az MNB és több vezető hazai felsőoktatási intézmény közös pályázatára május közepéig küldhetők be az alkotások.

Családi kedvezmény – iskolaszövetkezetben végzett munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kétgyermekes családban a kisebbik gyermek középiskolában tanul, a nagyobbik nappali tagozatos egyetemista. Hogyan alakul az egyetemista kedvezményezetti státusza, ha a tanulmányai mellett iskolaszövetkezeten keresztül munkát végez és jut jövedelemhez, aminek összege időnként meghaladja a minimálbért? A minimálbért mint korlátot nettó vagy bruttó módon kell figyelembe venni? Előfordulhat az is a bér vonatkozásában, hogy éven belül a figyelembe vétel akár hónapról hónapra változhat? Mi a jogkövető és ésszerű magatartás? Hogyan nyilatkozzon a dolgozó? Köszönettel: Vinacsekné

Egyetemista foglalkoztatásának különös esete: többet is dolgozna, ha ráérne Cikk

Szervizt üzemeltető kft. egyetemista munkavállalót foglalkoztat, időkeretben. Napi 4 órára van bejelentve és heti 20 órát dolgozik, egyenlőtlenül elosztva, ahogy az ideje engedi. Felmerült, hogy néha szívesen dolgozna többet, és igény is lenne a munkájára, de nem 50 százalékos túlórapótlék mellett, hanem normál fizetéssel szeretné fizetni a munkáltató a plusz óráit. Milyen foglalkoztatási formában lehetne őt alkalmazni, hogy a folyamatosan változó munkája alapbérként, pótlék nélkül legyen kifizethető? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám munkajogász szakértőnk válaszolt.

Tandíjtámogatás Kérdés

Szeretnénk szerződést kötni egy joghallgatóval. Támogatnánk az egyetemi tanulmányait annak érdekében, hogy az iskola elvégzése után nálunk dolgozzon. Ez sima költség, vagy terheli valamilyen adó is? Várjuk szíves válaszát.

Családi pótlék, családi adókedvezmény bécsi egyetemi hallgató után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk legnagyobb gyermeke idén érettségizett és sikeres felvételt nyert a Bécsi Egyetem nappali tagozatára. Ez az első felsőoktatási képzése. Az a kérdésm, hogy a kistestvérei jogán igényelt családi pótlékba beszámítható-e az egyetemista gyermek? A másik kérdésem, pedig a családi adókedvezmény érvényesítésénél eltartottként figyelembe lehet-e venni az egyetemistát szeptembertől? Amennyiben igen, akkor milyen igazolást kell bekérni az egyetemista gyermektől? Köszönettel

Őstermelők biztosítási jogviszonya: járulékkötelesek az egyetemisták? Cikk

Egy család (apa és három gyermeke) közös őstermelői igazolvánnyal végzi őstermelői tevékenységét. A gyerekek mindhárman nappali tagozatos főiskolai/egyetemi hallgatók. Ők biztosítottak-e, mint hallgatók, vagy az őstermelői tevékenység keretében kell járulékot fizetniük maguk után? – kérdezte olvasónk. Széles Imre társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Egyetemista után járó családi pótlék meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az a gyermek, aki egyetemi felvételt nyert, így felsőfokú tanintézményben fogja folytatni a tanulmányait, a 20. életévét 2019. 07. 26-án tölti be, meddig fogja kapni a családi pótlékot? Melyik tanév a meghatározó, a 2018-2019. vagy a 2019-2020., és a tanév utolsó napja hol van meghatározva? Az iskola tudja megmondani, vagy jogszabályban van valahol rögzítve? A családok támogatásáról szóló törvény 8. paragrafusa szerint "az iskoláztatási támogatás a tankötelezettség megszűnését követően addig jár, ameddig a gyermek közoktatási intézményben tanulmányokat folytat, annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyben a huszadik – a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásra nem jogosult, de sajátos nevelési igényű tanuló esetében a huszonharmadik – életévét betölti". Válaszát előre is köszönöm!

Július végétől indul az egyetemisták rohama az albérletekért Cikk

Július 25-én, a felvételi ponthatárok kihirdetésével elindul az egyetemisták és főiskolások rohama az albérletekért. A fővárosban egy egyszobás lakás havi bérleti díja átlagosan 96 ezer forint körül indul, míg a vidéki nagyvárosokban átlagosan 73 ezer forint. Budapesten az elmúlt tíz évben több kerületben megduplázódtak az árak – derül ki az Otthon Centrum friss albérleti körképéből.

Családi adókedvezmény – eltartott fogalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! A családi adókedvezmény igénybe vételénél az eltartotti létszám számításánál figyelembe vehető az az egyetemista, aki korábban első osztatlan képzésben vett részt, de azt fél év után abbahagyta és most első alapszakra jár? A törvény első osztatlan és első alapszakról beszél, ami ebben az esetben teljesül. Üdv.: PA

Passzív félév alatti biztosítás Kérdés

Tisztelt Dr. Radics Zsuzsanna! Szeretnék pontosítást kérni, hogy az egyetemen nappali tagozaton hallgatói jogviszonnyal rendelkező, 25 év alatti, de jelenleg passzív félév státuszú egyetemista rendelkezik-e egészségbiztosítással? Mi a teendő, ha a passzív időszak alatt nincs biztosítás, illetve milyen összegű biztosítás fizetendő? Ha az átjelentkezést követően ismét aktív hallgatói jogviszonya lesz, hogyan kell visszaállítani a biztosítotti státuszt? Válaszát megköszönve, üdvözlettel: Bojtor Csilla

Erasmus+ program az egyetemet félbehagyó fiataloknak Cikk

Az egyetemi tanulmányaikat félbehagyó fiatalokat segíti a munkaerőpiacra az Európai Unió Erasmus+ nemzetközi projektben az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) – közölte sajtótájékoztatóján Németh László, a szövetség elnöke.

Egyetemista járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nappali tagozatos egyetemista munkavállaló (4 órás) esetén a levonandó járulékok ugyanazok, mint egy rendes munkavállalónál, vagy létezik utána valamilyen kedvezmény, mint pl. a nyugdíjas munkavállalóknál, akiknek nem kell 3% egészségbiztosítási járulékot fizetni? Válaszát köszönöm.

Nappali tagozatos egyetemista – megbízás Kérdés

Ha egy bt.-ben nappali tagozatos egyetemista tag megbízással dolgozik, nulla forintos megbízási szerződéssel, van-e járulékfizetési kötelezettsége?

Családi adókedvezmény - kedvezményezetti státusz Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jogszábály értelmezése során a következő kérdés merült fel bennem. Amennyiben egy egyetemi tanulmányait végző gyermek, még a szülő háztartásában él, úgy a családi kedvezmény milyen formában érvényesíthető rá? Csak a létszámot növelő eltartottkén vagy utána is érvényesíthető a kedvezmény? Például: édesanya egyedül neveli általános iskolás és egyetemista gyermekét. Így a kérdés az volna, hogy 2x100 000 vagy pedig a megemelkedett 100 000 forintot érvényesítheti csupán áltálanos iskolás gyermeke után? Köszönöm szépen előre is a válaszát: Üdv, János

Egyetemista őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nappali tagozatos egyetemista kiegészítő tevékenységű őstermelőnek minősül-e, illetve kell-e beadnia '58-as negyedéves bevallást? Kezdő őstermelőként vonatkozik-e rá bármilyen járulékfizetési szabály? Válaszukat előre is köszönöm, és mihamarabb várom. Üdvözlettel: Fejes Ilona

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close