62 találat a(z) egyetemista cimkére

Mezőgazdasági tevékenységet folytató családi gazdaság 16 év feletti tanuló jogviszonyban álló tagja biztosított-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági tevékenységet folytató családi gazdaság regisztrált tagjai a 17 éves gimnazista és a 20 éves egyetemista gyerekek. A családi gazdaság feje, azaz a regisztrált családi gazdálkodó az édesapa. Kérdésem: a gyerekek után a rájuk eső bevétel arányában keletkezik-e járulékbevallási és járulékfizetési kötelezettség mint egy "közönséges" őstermelő esetén, vagy a tanuló jogviszonyukra tekintettel mentesülnek a járulékbevallás és befizetés alól? Válaszát előre is köszönöm. B.B É

Szakmai gyakorlat díjazása Kérdés

Az Nftv., valamint a kapcsolódó 230/2012. Korm. rendelet előírása alapján hallgatói munkaszerződéssel egyetemi hallgatók nyári gyakorlatukat töltik társaságunknál, mely gyakorlat a 6 hét egybefüggő időtartamot meghaladja, ezért arra kötelezően díjazás jár. Kérdésünk arra vonatkozik, hogy ebben az esetben jár-e az első 6 hétre is a díjazás, vagy csak a hatodik hét letelte után kell díjazást fizetni (minimuma hetente a minimálbér 15%-a)?

Egyetemista ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy nappali tagozatos egyetemista vállalhatja-e megbízásos jogviszonyban egy vállalkozás ügyvezetését nulla forintos megbízási díjjal? Ez a személy NEM tagja a vállalkozásnak. Válaszát köszönöm. Üdvözlettel: Bogoly Katalin

Romániában tanuló magyar egyetemista Kérdés

Romániában nappali tagozatos magyar egyetemista lehet-e Magyarországon egyéni vállalkozó, milyen járulékfizetés terheli? A román egyetemen leigazolt hallgatói jogviszonyt figyelembe lehet venni a magyar egyéni vállalkozásban? Köszönettel: Fejes Gyuláné

Családikedvezmény-nyilatkozat: érettségizők szüleinek módosítaniuk kell Cikk

Módosítaniuk kell az érettségiző gyermekek szüleinek a családi adókedvezményről a munkáltatójuknak adott nyilatkozatukat. A tanév befejeztével ugyanis az érintett gyermekek után nem jár adókedvezmény. Újraéled a kedvezmény, ha szeptembertől OKJ-s képzésen tanulnak tovább, de júliusra és augusztusra akkor is csak visszamenőlegesen jár utánuk. Ha az érettségizők egyetemen folytatják a tanulmányaikat, akkor csak beleszámítanak a gyermekszámba (kivéve, ha önálló jövedelemmel rendelkeznek, mert akkor egyáltalán nem lehet őket figyelembe venni).

Diákmunkásokból is hiány van Cikk

A nyári diákmunka területén is tapasztalható a munkaerőhiány a kevesebb tanuló, illetve a több álláslehetőség miatt – mondta Simon Balázs, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) főtitkára az M1 aktuális csatornán.

Egyetemista passzív féléves adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném tájékoztatását kérni az alábbi üggyel kapcsolatosan. A 2016. szept.-2017. febr. I.féléves időszakban a 20 éves gyermek államilag finanszírozott nappali képzésen vett részt. A 2017. februárban kezdődő II. félévre passzíváltatta magát, a diákbérletbe már nem kapott matricát. A kérdésem az lenne, hogy kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie? És ha igen, akkor mikortól? Vagy a tb. törvény 16. paragrafusa alapján vagy más törvény/rendelet alapján nem kell? Várom válaszát, melyet előre is köszönök.

Családi adókedvezmény Kérdés

Egyéni vállalkozó ügyfelemnek három gyermeke van. 2016 januárjában nyilatkozott, hogy a családi adókedvezményt feleségével 2:1 arányban igénybe kívánja venni. Ennek megfelelően számoltuk az adóját. Mára kiderült, hogy az első gyermek 2016 februárjában alapképzésben megszerezte a diplomáját, majd folytatta a tanulmányait egy másik egyetemen, nappali tagozaton. A középső gyermek leérettségizett júniusban, majd szeptembertől megkezdte egyetemi tanulmányait. A legkisebb gyermek még középiskolás. Hogyan számolható el jogszerűen a 2016. évi családi adókedvezményük? Hogyan alakul, ha a középső gyermek 2017 januárjában otthagyta az egyetemet, és más egyetemre jelentkezik a következő tanévtől?

Egyetemista munkavégzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyetemista gyermekem diákszövetkezeten keresztül dolgozott. 2017. 01. hónapban államvizsgázik. Kérdésem a következő: meddig dolgozhat diákszövetkezeten keresztül? A diákszövetkezet tájékoztatása szerint 2017. 03. 31-éig. Köszönettel:

Családi kedvezmény 2017 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi kedvezménnyel kapcsolatban lenne kérdésem az alábbi esetben: egy családban három gyermek él, ebből kettő kiskorú, egy pedig 19 éves, nappali tagozatos egyetemista. Az egyetemista gyermeknek az egyetem mellett van egy háromórás munkaviszonya, havi rendszeres 52 ezer forint nettó jövedelemmel. A kérdésem, hogy ebben az esetben mennyi családi kedvezményre jogosultak a szülők a három gyermek után?

Külföldi gyakornok foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk svájci egyetemistát foglalkoztatna, akinek 4 éves a képzése, és 6 hónap gyakorlat kellene neki. Január végétől július végéig foglalkoztatnánk. Milyen teendőink vannak? Megtehetjük, hogy díjazásban nem részesítjük, viszont a szállását fizetjük? Hogyan kell bejelentenünk, illetve milyen szerződést kell kötnünk vele? Köszönöm a segítségüket.

Nappalis egyetemista katás egyéni vállalkozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy ha egy nappalin tanuló egyetemista kiváltja a katás egyéni vállalkozást, akkor neki elég csak a havi 25 000 forintot fizetni vagy rá az 50 000 forintos kata vonatkozik? Kérem, válaszát törvényi hivatkozással küldje! Köszönettel: Jancsó Katalin

Nappali tagozatos egyetemista mennyi katát fizet? Kérdés

Nappali tagozatra járó egyetemista katás egyéni vállalkozó szeretne lenni. Mennyi katát kell neki fizetni havonta, 25 ezer forintot vagy 50 ezer forintot? Csak nappali tagozatos egyetemista.

Nappali tagozatos hallgató társas vállalkozó és a kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nappali tagozatos hallgató ügyvezető és tag egy kft.-ben, így társas vállalkozónak minősül. Egyidejűleg van egy katás egyéni vállalkozása is. Főállású vagy nem főállású katásnak minősül? Előre is köszönöm válaszát! M. Rita

Egyetemista gyermek családi adókedvezménynél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy család három gyermeket nevel, ebből kettő kiskorú, családi pótlék is jár utánuk. A harmadik gyermek most végez az orvosi egyetemen, 24 éves, de orvos-mérnök szeretne lenni, így még kettő évet kell nappali tagozaton tanulnia, de másik egyetemen. Eddig (06. hóig) beszámították a szülő családi adókedvezményébe, így a kiskorú gyermekek után a háromgyermekes adókedvezményből kettő gyermek után vették figyelembe a családi kedvezményt. Meddig lehet az egyetemista gyermeket a családi adókedvezménynél figyelembe venni? Megtisztelő válaszát köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó – támogatott ingatlan tevékenység alóli kivonása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close