21 találat a(z) e-számla cimkére

E-számla megítélése Kérdés

Számlázóprogramból küldendő PDF számla Kérdés

Bizonytalanok vagyunk abban, hogy a számlázóprogramból, e-mailen kiküldött számla elektronikus számlának minősül-e, hiszen a számla formája a kibocsátás és a befogadás pillanatában is elektronikus. Az elektronikus számlázás esetében a felek előzetes megegyezése szükséges, mivel a befogadó félnek technikai háttérre van szüksége az e-számlák befogadásához. Kérdésem az, hogy amennyiben a PDF-ben számlát kiküldő vállalkozás az ügyfelei számára nyilatkozatot küld, és arra nem kap nemleges választ a számlái e-formában történő továbbítására, mentesülhet-e a számla papír alapú kiküldésétől vevői számára? Előre is köszönöm válaszukat Sándor Józsefné

E-számla Kérdés

A programunk lehetőséget ad e-számla kiadására, már szerződtünk egy céggel, amely az időbélyeget és a hozzá tartozó egyéb tevékenységet végzi. Nagyjából összeállítottuk a partnerek listáját, akikkel elképzelhető ez a fajta számlaátadás. Ezek után kérdéseim: – A számlabefogadótól nyilatkozatot kell kérnünk, az összes számlához szükséges adatának megadásával, plusz a fogadó e-mail-címével? – Legfontosabb kérdésem, amire nem találtam sehol sem választ, hogy a készpénzes számla mehet-e e-számlaként. A boltjainkban a nyugták és a készpénzes számlák azonnal beütésre kerülnek a pénztárgépbe, a vevő vagy a pénztárgép-nyugtát vagy a készpénzes számlát kapta a kezébe. Gyors segítségét előre is köszönöm.

E-számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítsen tisztázni az alábbi kérdést! Az e-számla fogalmát ismerem, kérdésem hogyan lesz egy számlából csak digitális, fájl formájában bíró bizonylat? Jelenleg ügyfeleinknek távnyomtatott, azaz online számlát küldünk ki, melyet ügyfeleink 90 százaléka e-számlaként kezel. Okozhat ez bárkinek problémát? Írjuk meg kísérőlevélben az ügyfeleknek, hogy ez egy távnyomtatott számla?

E-számla minősítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Válaszára hivatkozással, mi alapján értékeli a kérdést feltevő e-számlának vagy papír alapú számlának az elektronikusan érkezett bizonylatot (ha megfelelő hitelesítéssel is ellátott)? Illetve, ha kérés és jóváhagyás nélkül érkezik egy céghez elektronikus számla, amit a szóban forgó társaság – ügyviteli rendszerek miatt – a továbbiakban nem tud elektronikusan kezelni (iktatni, kontírozni stb.), akkor hogyan jár el helyesen ezen számlák könyvelésekor? Helyes az elektronikusan érkező számla kinyomtatott másolatát kontíroznia? Például közműszámlák esetén nincs választási lehetőség. Köszönettel.

E-számla nyomtatva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vonatkoznak-e az alábbi cikkben https://adozona.hu/altalanos/Digitalis_archivalas_online_szamlazassal__u_XZWJHC ecsetelt kötelezettségek arra az esetre is, ha a beérkező e-számlákat könyvelésszervezési okokból sajnálatos módon kinyomtatjuk? Köszönöm válaszukat, üdvözlettel: Gabi

Elektronikus számla befogadása esetén mik a teendőnk? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Eddig elzárkóztunk az e-számla befogadásától, mert nem gondoltuk, hogy fizetni szeretnénk bárkinek is 1-2 számla megőrzéséért. Nem vagyok tisztában az ellenőrzésével, hogy hiteles-e, alkalmas-e áfa visszaigénylésére, rendben van-e a számla adattartalma, milyen formátumban érkezik, meg tudjuk-e nyitni még 8 év múlva is stb. Hogyan kontírozunk egy elektronikus számlát? Hogyan kapcsoljuk hozzá a mi kontírozásunkat? A mi könyvelési sorszámunkat? Hogyan kell előállítani egy ilyen kapcsolható fájlt? Ezt is venni kell? Az utólagos módosítást hogyan zárom ki? A megőrzés hogyan történik? Ezért ismét fizetek egy szolgáltatónak? Évente 5-10 számláról van szó. Várom válaszukat. Üdvözlettel.

Webáruház nyugtaadási kötelezettsége, e-számla Kérdés

Eladó, kibocsátó: átlagos webshop (kiskereskedelmi tevékenység, magyar vállalkozás, magyarországi szállítás, normál adózó). Vevő: magánvásárló. Vásárlás tárgya: átlagos termék, átlagos értékben (nem jövedéki termék, nem jármű, áfatartalom a 100 ezer forintot sem éri el). Kérdés: – Szükséges-e bármilyen bizonylatot, számlát kibocsátani a webshop üzemeltetőjének, amikor egy megrendelést teljesít, és elad/felad csomagban termékeket? – Ha feltételezzük, hogy szükséges, a kibocsátott bizonylat mindenképpen számla kell hogy legyen? – A számlakibocsátás megvalósulhat-e olyan formában, hogy • a vevő egy pdf-et kap, és • nincs elektronikus aláírás és időbélyegző, és • a vevő kinyomtatja a saját példányát, és • a kibocsátó kinyomtatja a saját példányát, és így teljesíti a bizonylatmegőrzést?

Új Art.: duplája lesz a pótlékmentes részletfizetés összeghatára Cikk

Az idén ősszel tartja az adóhivatal a második adókonzultációt, amelyen több fontos témakört vitat meg az adószakma; az idei év két kiemelt témája a már tesztelhető e-számla és az öt hónap múlva hatályba lépő új adóeljárási törvény (Art.) lesz – tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

Bt. gazdasági eseményeinek kontírozása 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi, megválaszolt kérdéshez szeretnék magyarázatul szolgálni: http://adozona.hu/kerdesek/2017_5_18_Bt_gazdasagi_esemenyeinek_kontiro_cnx 1. Valóban szabálytalanul történt a céges bankkártya használata magáncélra, és az összeg nem ismerhető el a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségként. Ezzel együtt továbbra is szükségem lenne a tétel kontírozására. Mindkét verzió könyvelési tételeit szeretném kérni, amit ön lehetőségként felvázolt. 2. A céges telefonszámlák (2016. 1-4 hó) azért nincsenek meg, mert a szolgáltató E-számlát állított elő, viszont kizárólag 1 évig tárolják a rendszerükben, eddig adnak lehetőséget arra, hogy letöltse a felhasználó. Ez nem történt meg, és utólag semmilyen módon nem lehet a számlákhoz hozzájutni. Mivel nincs meg a számla, viszont a bankszámlán megjelenik a levont összeg, ezért ezeknek a könyvelési tételeire is szükségem lenne. Válaszát ezúton is köszönöm!

E-számlák nyomtatása, könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ügyfelem néhány partnerének e-számlát állít ki és nem hajlandó nekem kinyomtatni a könyveléshez, mert azt mondja, hogy ezeket a számlákat nem lehet kinyomtatni. Azt mondja, hogy nekem ezeket a számlákat importálnom kellene a könyvelésbe. Havonta van kb. 100 db kimenő számlájuk, ebből 10 e-számla. A programom nem annyira alkalmas ilyen dolgokra, emiatt nem szeretnék új programra átállni. A könyvelőprogramom szoftvereseitől is kérdeztem ezt, ők azt mondták, hogy ez hülyeség, de nem tudtak jogszabályra hivatkozni. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy hol találom meg ezt leírva, melyek az erre vonatkozó szabályok, rendeletek? Köszönöm szépen: Krcsik Eszter

Katás számláz külföldi magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi áfamentes katásként szeretnék külföldi magánszemélynek e-számlát kiállítani. A külföldi lehet EU-n belüli és kívüli is. Fel kell számolni az áfát a külföldi magánszemélynek? Ha nem, akkor mit kell az áfakulcshoz írni 27% helyett? Illetve mik a kötelező plusz megjelenítendő adatok egy magyar magánszemélynek kiállított e-számlához képest?

E-számla könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! E-számla befogadását tervezi egy gyógyszertár, mivel éves szinten több ezer számla érkezik hozzá. A szállítók bizonyos időszakonként (hetente) a kiállított számlákról egy számlaösszesítőt is készítenek, amelyen az összes számla számlaszámonként szerepel, majd a kimutatás végén áfa bontásban összesítetten szerepel a fizetendő összeg. Kérdésem, hogy ebben az esetben lehet-e a számlaösszesítőt könyvelni, és nem egyenként az azon szereplő számlákat? A számlaösszesítő is külön számlaszámmal rendelkezik. E-számla esetében hogyan történik a kontírozás? A NAV egyik képviselője egy újságcikkben a következőket írta: "úgy érdemes megőrizni a számlát, hogy a file neve a saját belső – bizonylati – azonosító száma legyen, és így a könyvelési tételek és a számlák könnyen összekapcsolhatók egy esetleges ellenőrzésnél". Tehát mondjuk megjönnek pdf formátumban az e-számlák, és azoknak a nevét file-onként át kéne nevezni? Van egy ún. Digitdoc alkalmazás is, amellyel a számlákat el lehet látni kontírtétellel, de igazán nem értem, hogy mi a könnyebbség ebben a munkában, ha ezt külön-külön számlánként meg kell tenni? Akkor tényleg könnyebb papíralapon befogadni a számlákat, ellátni a kontír tétellel, könyvelési hivatkozással, és vége. Kérem válaszukban a jogszabályi hivatkozásokat saját mondatokba öltve szíveskedjenek megfogalmazni, mert az összes e témával kapcsolatos cikk a jogszabályt említi, amely sajnos technikai segítséget nem nyújt. Válaszukat előre is megköszönve: Timi

E-számla könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. áttért az e-számlázásra. Webáruház lévén havi több száz kimenő számláról van szó. Megfelelő-e az a megoldás, hogy a számlázó program által kiállított összesítő excel táblázat alapján kerülnek a számlák könyvelésre? A táblázat tartalmazza mindazon adatokat, melyek a könyveléshez szükségesek. A nagy számlamennyiség miatt a számlákat nem nyomtatjuk ki. A másik kérdésem még a számlák kontírozásával kapcsolatos. Hogyan oldható ez meg ebben az esetben (a gyakorlati megvalósítás érdekelne)? Előre is köszönöm a választ.

Magyar kft. mire figyeljen a külföldi bejövő e-számlázassal kapcsolatban? Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU állampolgár kirendelése

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Megváltott fizetett szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Műszakpótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close