423 találat a(z) családi kedvezmény cimkére

Élettársak közös gyermeke utáni családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy igénybe veheti-e az az apa a gyerekei után a családi kedvezményt, ha nem közös lakcímen vannak bejelentve? A szülök között élettársi a kapcsolat, az anya nem veszi igénybe az egyedülállók családi pótlékát. A gyerekek születése előtt külön lakcímen éltek, de a gyerekek születése után az apa az anyához költözött, de a lakcímét nem változtatta meg. Ebben az esetben az év végi bevalláskor az apa érvényesítheti a családi kedvezményt? Válaszát előre is köszönöm!

Élettársak, elvált szülők családi kedvezménye Cikk

A jogosulatlanul igénybe vett családi kedvezmény súlyos következménnyel járhat, ezért nem árt a jogosultságra vonatkozó előírások felidézése, különösen azok számára, akik élettársi kapcsolatban vagy elvált szülőként nevelnek saját, közös, vagy nem közös gyermekeket.

Újszülött gyámjaként milyen tb-ellátások és adókedvezmények járnak! Kérdés

Tisztelt szakértő! A leányomnak ez év augusztusában megszületik a gyermeke, én leszek a gyermek gyámja a születése második napjától (öregségi nyugdíjban részesülő nagymamája). A gyermek apja lelépett, nem is tudjuk, hogy hol van, van-e munkahelye. A leányomnak olyan betegsége van, ami miatt neki is gyámra van szüksége (ő a férjem a leendő unoka nagypapája). Szeretném Önöktől megkérdezni, hogy nekem mint nyugdíjas gyámnak az unokánk után járnak-e olyan ellátások, mint a többi édesanyának (például gyes, családi pótlék), milyen feltételekkel és mikortól, van-e valamilyen korlát? Én mint nyugdíjas egyéni vállalkozó tudok-e igénybe venni családi adó- és járulékkedvezményt, és ha igen, mikortól?

Ingatlan-bérbeadás – magánszemély kft.-nek számlázás II. Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! Nagyon köszönjük gyors és érthető válaszát előző kérdésünkre. Mindezek után szeretnénk, ha a számla is helyesen lenne kiállítva. Csak emlékeztetőül: négygyermekes magánszemély ad ingatlant bérbe cég részére. A magánszemély nyilatkozik arról, hogy a gyermekek után járó adókedvezményt a bérbeadás után érvényesíteni szeretnénk. A példa kedvéért legyen az ingatlan havi bérleti díja 500 ezer forint, és a 10 százalékos költséghányad alkalmazandó. Kérdésünk: hogyan kell a számlát helyesen kiállítani? Bérbeadási díjnál mennyi a gyerekkedvezmény? Milyen tételeknek kell a számlán szerepelniük? Segítségét előre is köszönjük!

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érettségizők általi tájékoztatással kapcsolatosan felmerült a kérdés, hogy nyilván, aki szakmunkástanuló, ott is ugyanez a helyzet áll fent. Viszont mi a teendő abban az esetben, ha a tanuló nem tett sikeres szakmunkásvizsgát, és a pótvizsga csak októberben lesz? Válaszát előre is köszönöm.

Családikedvezmény-nyilatkozat: érettségizők szüleinek módosítaniuk kell Cikk

Módosítaniuk kell az érettségiző gyermekek szüleinek a családi adókedvezményről a munkáltatójuknak adott nyilatkozatukat. A tanév befejeztével ugyanis az érintett gyermekek után nem jár adókedvezmény. Újraéled a kedvezmény, ha szeptembertől OKJ-s képzésen tanulnak tovább, de júliusra és augusztusra akkor is csak visszamenőlegesen jár utánuk. Ha az érettségizők egyetemen folytatják a tanulmányaikat, akkor csak beleszámítanak a gyermekszámba (kivéve, ha önálló jövedelemmel rendelkeznek, mert akkor egyáltalán nem lehet őket figyelembe venni).

Adókedvezmények első házasoknak, családoknak, fogyatékkal élőknek. Válaszol a NAV Cikk

Összegyűjtötte és megválaszolta a fogyatékkal élők, az első házasok és a családok által érvényesíthető adókedvezménnyel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket a NAV.

Családi kedvezmény élettársi kapcsolat évközi megszűnése esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Állásfoglalást kérnék arra vonatkozóan, hogy 11 éve (nem regisztrált) élettársi kapcsolatban élő férfi és nő, akik az elmúlt 11 évben 3 kiskorú gyermeket neveltek, melyből 1 közös, kettő az anya által hozott. Ha 2016. júniusban az élettársi vagyonközösséget ügyvéddel ellenjegyzett szerződésben megszüntetik, a közös gyerekre vonatkozóan közös szülői felügyeletben, hetente változó "felváltva gondozásban" állapodnak meg, az anya saját gyerekei nyilván az anyánál maradnak, akkor lehetséges-e, hogy semmiféle megosztás, közös érvényesítés nem jöhet náluk szóba a családi kedvezménynél, se az anyánál, se a férfinél...s a férfinak csak a saját vérszerinti gyereke utáni egygyerekes családi kedvezmény 50%-a jár családikedvezmény-keretként? A munkáltató 2016. júniusig a férfinak a vérszerinti gyerekére és az anya által aláírt nyilatkozata alapján 6 hónapon kereszül 220 ezer forint családi adóalap-csökkentő kedvezménnyel számolt. Az anya egyébként nem tudta 2016-ra igénybe venni a 3 gyerekre járó keretösszegét (2 fő*12 hó*220 000 Ft +1 fő 6 hó*220 000 Ft és 1 fő 6 hó*110 000 Ft) a családi járulékkedvezménnyel együtt sem.) A férfi valóban nem érvényesíthet semmit, csak júliustól decemberig az 1 fő*6 hó * 33 370 Ft keretösszeget? Pusztán azért, mert már a bevallás benyújtásakor nem élettársak? A NAV telefonos válasza szerint, egyiknél sem jelölhető a bevallásban megosztás vagy közös érvényesítés, mert a bevalláskor már nem áll fenn az élettársi közösség. Gyors válaszukat előre is köszönöm.

Családi kedvezmény közös érvényesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy házaspár két gyermeke után év közben oly módon érvényesítette az adóelőlegnél a családi kedvezményt, hogy azt teljes egészében a férjnél vette figyelembe a munkáltatója. Év végén az adóbevallásnál az látszik célszerűnek, hogy a családi kedvezményt közösen érvényesítsék, mivel így mindketten figyelembe tudják venni az egyéb címen járó adókedvezményeket. Megtehetik-e ezt úgy, hogy emiatt a feleségnél visszajáró, a férjnél pedig fizetendő adó keletkezik. Ha igen, meg kell-e fizetni a férjnél a 12%-os büntető jellegű adót a különbözet után? Várom szíves válaszát, üdvözlettel.

Rokkantsági járadék adókedvezmény megosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi adókedvezménnyel kapcsolatosan szeretnék kérdezni. Közös háztartásban él anya, apa, nem házastársak, csak élettársak. Anyának van egy korábbi kapcsolatából született rokkantsági járadékban részesülő gyermeke, aki után családi pótlékot nem kapnak, a gyermek részére folyósítják a rokkantsági járadékot. Valamint van egy közös gyermekük is az élettársával, aki után családi pótlékot is kapnak. Az anya 2016-ban nem dolgozott, így a családi kedvezményt nem tudta érvényesíteni. Az apa a közös gyermek után az egy gyerekes kedvezményt érvényesítette év közben. Év végén az éves bevallásban van-e lehetőség arra, hogy az anya megossza élettársával a fennmaradó kedvezményt a rokkantsági járadékban részesülő gyermekre tekintettel? Ha igen, abban az esetben az egy gyerekes vagy a két gyerekes kedvezmény jár-e a családnak? Válaszát előre is köszönöm.

Rokkantsági ellátásban részesülő testvér utáni adókedvezmény Kérdés

Adott egy 36 éves házas nő, két kiskorú gyerekkel. Egy családban lakik a a rokkantsági járadékban részesülő 30 éves húgával. Jól gondolom, hogy így 3 kedvezményezett után jár neki az emelt családi adókedvezmény és mivel a húga nem tud dolgozni, akkor ő tudja érvényesíteni? (3*x220.000 Ft/hó)! Köszönöm!

Bonyolult családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megerősítést szeretnék kérni. Adott egy egyedülálló anyuka két gyermekkel, bejelentett állással. Teherbe esik a harmadik gyermekkel (aki 2016. 09. hóban megszületik). 2016. 03. hótól jogosulttá válik a háromgyermekes családi kedvezményre, de igénybe veszi az egyedülállósági családi pótlékot is. 2016. 05. hóban férjhez megy (innentől már nem kér egyedülállók családi pótlékát), a férje veszi igénybe a háromgyermekes családi kedvezményt, amihez közösen – a járulékalapokkal együtt – meg is van az adóalapjuk. Biztos, hogy jól gondolom, hogy az anyukának, mivel neki már 2016. 03. hótól jár a háromgyermekes családi kedvezmény, több mint 2 millió forinttal nagyobb összegre érvényesítheti közösen a férjével a családi kedvezményt, mint a férje (aki csak 2016. 06. hótól érvényesít) így lényegében közösen ugyan, de 10 hónapra is igénybe vehetik a háromgyermekes családi adókedvezményt (2016. 01-02. hóra pedig a második gyerekre az anyuka), s így együtt jelentős adó- és járulékkedvezményben részesülnek?

Adókedvezmények sorrendje Kérdés

Az adózó személyi jövedelemadója erejéig igénybe szeretne venni kedvezményeket. Fiatal házasok kedvezménye, gyermek után járó családi kedvezmény. Valamint a patikapénztárnál évi 150 000 forint kedvezményt. Van-e sorrendiség?

Válaszol a NAV: gyakori kérdések az őstermelők járulékkötelezettségéről Cikk

Kinek kell járulékbevallást benyújtani, mire kell figyelni a kitöltéskor, ki biztosított, ki nem, lehet-e érvényesíteni a családi járulékkedvezményt? – egyebek között ezekre a kérdésekre ad választ összefoglaló tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Szja-bevallás: nekik érdemes mielőbb átnézniük a NAV tervezetét Cikk

A bevallási tervezet a jövedelmek mellett a kedvezményeket is tartalmazza, de csak azokat, amelyekről adata van az adóhivatalnak. Így annak, aki elfelejtett időben nyilatkozni munkáltatójának arról, hogy a családi- vagy az első házasoknak járó kedvezmény összegét vonja le az adóelőlegéből, mindenképpen érdemes mielőbb kiegészítenie a bevallását – hívja fel a figyelmet Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős államtitkára, a NAV vezetője.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs