447 találat a(z) családi kedvezmény cimkére

Angliában nappali tagozaton tanuló – családi kedvezmény Kérdés

Szeretnék érdeklődni, hogy Angliában nappali tagozaton tanuló, 17 éves magyar diák után itthon igénybevehető-e a családi kedvezmény, illetve jár-e családi potlék, mert tudomásom szerint csak családi pótlékot kapó gyermek után vehető igénybe a kedvezmény.

Családi kedvezmény Kérdés

21 éves gyermekem súlyosan fogyatékos. Rokkantsági járadékot és emelt családi pótlékot kap, mint tartósan beteg, súlyosan fogyatékos. Adózandó jövedelemmel nem rendelkezik, mivel nem dolgozik. Ebben az esetben az édesanyja igénybe veheti-e a családi kedvezményt rá, és melyik nyilatkozatot kell ikszelni? Ha igen, akkor a gyerek hány éves koráig lehet igénybe venni? Egy háztartásban élnek.

Családi pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi adókedvezmény kapcsán szeretném segítségét kérni családi pótlékkal kapcsolatban. Szerb állampolgárságú apa Magyarországon dolgozik, itt biztosított is, 40 órás munkaviszonyban. Állandó lakcíme Szerbiában van, Magyarországon albérletben lakik. Három gyermeke van, Szerbiában élnek, iskolába járnak, nincs magyar lakcímük. A fenti esetben az apa jogosult-e Magyarországon családi pótlékra vagy sem (hogy érvényesíteni tudja a családi adókedvezményt az szja-ból)? Köszönöm!

Szja-ból év közben átlépés a katába Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni. Szja szerinti egyéni vállalkozó 2017. 05. 01-jétől átlépett a katába. A kérdésem: milyen jellegű bevallást kell benyújtani 2018. 05. 31-éig míg szja alá tartozott és milyen jellegű bevallást a kata idejére? A vállalkozó 2017. 01. 02-től 2017. 05. 08-áig táppénzes állományban volt, majd amikor kata elszámolású lett, szintén táppénzen volt 2017. 08. 25-étől 2017. 09. 17-éig. Kérdésem: hogyan számolom el bevételként a kata idejére a táppénz összegét? A megmaradt 2017. 05. 31. készletet hogy számolom el a bevallásban és melyik bevallásban? Családi kedvezmény is van, amit egyedül használ fel. Nagy káosz van nálam, így ha részletesen írná meg nekem, hogy mit hova tegyek, nagyon megköszönném. Üdvözlettel: Katalin

Családi kedvezmény, ha a gyerek nem jár iskolába Kérdés

Tisztelt Szakértő! Három kiskorú gyerek esetén az egyik nem jár iskolába, nem kapott 2017-ben családi pótlékot utána a szülő, a gyerekkedvezményt hogy lehet érvényesíteni? 2 vagy 3 gyerekre lehet-e érvényesíteni? Köszönettel

Családi kedvezmény élettárssal megosztva visszamenőlegesen? Cikk

Élettársak visszamenőlegesen szeretnének családi adókedvezményt érvényesíteni, megoszthatják-e egymás között, ha közös háztartásban élnek ugyan, de külön lakcímen vannak bejelentve? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Tízezrek feledkeztek el a családi kedvezményhez szükséges nyilatkozatról Cikk

Az év első hónapjaiban több tízezren felejtik el igénybe venni a családi kedvezményt. Érdemes minél korábban leadni az adóelőleg-nyilatkozatát a munkáltatónál, mert a kifizető csak így tudja a fizetést a kedvezmény összegével növelten utalni. A családi adókedvezmény 2011 és 2018 között összesen mintegy 1900 milliárd forintot hagy a gyermekes családoknál – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Családi járulékkedvezmény – előző évi korrekció Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. január hónapban derül ki, hogy a munkavállalónak december hónapban a ténylegesnél több túlórát számoltak el. A többletként elszámolt túlóra díjazását a január havi munkabérből 2017. évi vonatkozási idővel levontuk. A munkavállaló 2017. évben családi járulékkedvezményben részesült. Kérdésünk, hogy ebben az esetben a családijárulékkedvezmény-differenciát melyik időszak vonatkozásában kell elszámolni, illetve pénzügyileg rendezni (a 2017. vagy 2018. adóévben)? A január havi bevallás 9-es lapján vagy a december havi H bevalláson kell közölni a családi járulékkedvezmény csökkenését?

Passzív féléves diák – családi kedvezmény Kérdés

Nappali felsőoktatási képzésben részt vevő diák a hallgatói jogviszonyát 2018. februárban a második félévre passziváltatni szeretné. A diáknak van egy középiskolai tanulmányokat folytató testvére, aki után az anya családi kedvezményt vesz igénybe. A családi pótlékot csak rá való tekintettel veszi igénybe. Kérdéseim: 1.) A családi kedvezményt visszamenőlegesen lehet-e érvényesíteni az anya 2017. évi szja-bevallásában úgy, hogy a főiskolás gyermeket eltartottként figyelembe veszik attól függetlenül, hogy a családi pótlék megállapításánál nem megfelelő tájékoztatás miatt nem kérte a nagyobbik gyermek figyelembevételét? 2.) Mivel csak február hónap közepe felé történik meg a hallgatói jogviszony passzívvá tétele, így az elején még a családi pótlék számításánál figyelembe vehető lehetne-e, ha visszamenőlegesen a családi pótlékot is szeretné egy kedvezményezett eltartott és eltartott után is igényelni? És a családi kedvezmény február havi igénybevételét ez hogyan befolyásolná? 3.) A Cst. végrehajtási rendeletében hogyan kell értelmezni a 8. paragrafust ebben a témában? A tanulmányokat folytatókról és a fennálló hallgatói jogviszonnyal rendelkezőkről közölt adatállományban szereplők között mi a különbség? A szüneteltető,passzív féléves hallgatók is szerepelnek a fennálló hallgatói jogviszonnyal rendelkezők adatállományában? Ez a paragrafus véleményem szerint azt jelenti, hogy a passzív félévesnek sem szűnt meg a hallgatói jogviszonya, tehát az fennáll, és ezért a gyermekszámba beszámít.

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy van egy család három gyerekkel, ebből kettő közös, egy pedig az édesanyáé. Az élettársi viszonyuk 2016 végén megszakadt, emiatt Anya igénybe vette a magasabb összegű családi pótlékot. 2017-ben ismét összekerültek, 2017.07.01-től a MÁK is visszaigazolta, hogy ismét élettársak. Tudomásom szerint az első fél évre csak Anya érvényesítheti a családi kedvezményt a magasabb összegű családi pótlék miatt. Anya gyesen volt, nincs jövedelme. A második 6 hónapot megoszthatja az élettársával, ez alapján az élettárs 6 hó x 3 gyerek x 220 eft (3.960 eft) családi kedvezményre jogosult. Év közben nem érvényesítették a családi kedvezményt. Élettárs jövedelme ~ 2.000 eft + levont járulékok, ami alapján az egész évben levont szinte összes szja-t és járulékait visszaigényelhetné. A kérdésem az lenne, hogy az első 6 hónapban levont szja-t és járulékait is visszaigényelheti-e? Köszönettel: Orbán Ágnes

Kíváncsi, mennyi fizetést kap kézhez idén? Számolja ki velünk! Cikk

Az egy és a három, illetve annál több gyermeket nevelők családi adókedvezménye nem változik idén, viszont a kétgyermekesek pénztárcája gyarapszik. Változatlan marad az első házasok adókedvezménye is, viszont a minimálbér emelkedésével együtt nő a személyi kedvezmény. Számolja ki az Adózóna bér- és kedvezménykalkulátorával, hogy a kedvezmények levonása után mennyi nettó fizetésre számíthat idén, sőt azt is megtudhatja, hogy mennyi munkavállalói járulék terheli, illetve a munkáltatójának mennyi szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást kell az Ön bére után fizetnie. Az időállapot 2017-re átállításával a múlt évi bérével és kondíciókkal is kalkulálhat.

Sikerlistánk 2017-ben Cikk

Portálunkon a hagyományos adótémák mellett mindig nagyszámú olvasót vonzanak a nyugdíjról szóló írások, kalkulációk. Így volt ez az idén is.

Hasznos év végi számtan egyéni vállalkozóknak, példával Cikk

Ilyentájt célszerű átgondolnia a jövedelmét vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint megállapító egyéni vállalkozónak, hogy az egyes kedvezmények és az adó feletti rendelkezési jog megtételéhez van-e elegendő összevonandó jövedelme vagy e jövedelem utáni adója.

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2008-tól rokkantsági járadékban és saját jogon (2014. 01. 01-től) családi pótlékra jogosult személy után nem érvényesítették a családi kedvezményt. 2012-ben és 2013-ban az anya kapta a beteg gyermeke után a gyermekét egyedül nevelők családi pótlékát. 2014. januártól már saját jogon folyósították az ellátást a gyermeknek. 2008-tól a beteg gyermek részére rokkantsági járadékot állapítottak meg, amire folyamatosan jogosult volt, és még jelenleg is az. A hozzátartozók közül a testvér tudná érvényesíteni a családi kedvezményt önellenőrzéssel. Jogosan érvényesíti a kedvezményt a testvér a rokkantsági járadékra tekintettel, ha az anya részére a magasabb összegű, gyermeküket egyedül nevelők ellátását folyósították?

Családi kedvezmény passzív hallgatói jogviszony esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha az egyetemista gyermek hallgatói jogviszony úgynevezett passzív (szünetelő), akkor a családi adókedvezmény szempontjából beszámítható-e eltartottként? Az iskola által kiadott igazoláson az szerepel, hogy a gyermek hallgatói jogviszonya 2017.09.01-2018.01.31. közötti időszakban passzív (szünetelő), és a nevezett hallgatói jogviszonya megszűnésének becsült időpontja 2021.01.30. A gyermek jövedelemmel nem rendelkezik. Véleményem szerint ha a hallgatói jogviszony csak szünetel, akkor beszámítható a gyermek eltartottként, mivel a hallgatói jogviszonya nem szűnt meg. Azért nagyon fontos, mert három gyermeknél nagyon nem mindegy, hogy 2 vagy 3 eltartottat veszek figyelembe a kedvezmény igénylésénél. Várom válaszát a fenti kérdésben.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink