hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Érettségi után módosítani kell a családikedvezmény-nyilatkozatot!

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Júliustól nem jár a családi kedvezmény, ha érettségi után a gyermek nem tanul tovább.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) szerint a családi kedvezmény az összevont adóalapba tartozó rendszeres jövedelmekből fizetendő adóelőleget és – ha szükséges – a járulékokat a kifizetőnek adott nyilatkozat alapján csökkenti az adóévben mindaddig, míg azt a magánszemély vissza nem vonja vagy nem módosítja.

Az Szja tv. 29/A § (3) bekezdése értelmében a családi kedvezmény egy-egy gyermek után főszabályként addig jár a szülőnek, ameddig a gyermek után családi pótlékra (iskoláztatási támogatásra) jogosult.

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 8. §-a szerint az iskoláztatási támogatás a tankötelezettség megszűnését követően addig jár, ameddig a gyermek közoktatási intézményben tanulmányokat folytat, annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyben a gyermek a huszadik – a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásra nem jogosult, de sajátos nevelési igényű tanuló esetében huszonharmadik – életévét betölti.

Az érettségit követően tehát már nem jár családi pótlék, így júliustól a családi kedvezményre való jogosultság is megszűnik, átmenetileg még akkor is, ha az érintett szeptembertől majd tovább tanul.

Ezért az érettségizők szülei jól teszik, ha még a júliusi bérek számfejtése előtt módosítják a családi kedvezmény érvényesítésére vonatkozóan adott nyilatkozatukat, ha el akarják kerülni a kedvezmény jogosulatlan igénybevétele miatt 2019 májusában felmerülő befizetési különbözetet és a 12 százalék bírságot. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a szabályozás egyéb részleteit!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadós jövedelem után fizetendő szocho

Lepsényi Mária

adószakértő

Kedvezményszabály

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1