423 találat a(z) családi kedvezmény cimkére

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy van egy család három gyerekkel, ebből kettő közös, egy pedig az édesanyáé. Az élettársi viszonyuk 2016 végén megszakadt, emiatt Anya igénybe vette a magasabb összegű családi pótlékot. 2017-ben ismét összekerültek, 2017.07.01-től a MÁK is visszaigazolta, hogy ismét élettársak. Tudomásom szerint az első fél évre csak Anya érvényesítheti a családi kedvezményt a magasabb összegű családi pótlék miatt. Anya gyesen volt, nincs jövedelme. A második 6 hónapot megoszthatja az élettársával, ez alapján az élettárs 6 hó x 3 gyerek x 220 eft (3.960 eft) családi kedvezményre jogosult. Év közben nem érvényesítették a családi kedvezményt. Élettárs jövedelme ~ 2.000 eft + levont járulékok, ami alapján az egész évben levont szinte összes szja-t és járulékait visszaigényelhetné. A kérdésem az lenne, hogy az első 6 hónapban levont szja-t és járulékait is visszaigényelheti-e? Köszönettel: Orbán Ágnes

Kíváncsi, mennyi fizetést kap kézhez idén? Számolja ki velünk! Cikk

Az egy és a három, illetve annál több gyermeket nevelők családi adókedvezménye nem változik idén, viszont a kétgyermekesek pénztárcája gyarapszik. Változatlan marad az első házasok adókedvezménye is, viszont a minimálbér emelkedésével együtt nő a személyi kedvezmény. Számolja ki az Adózóna bér- és kedvezménykalkulátorával, hogy a kedvezmények levonása után mennyi nettó fizetésre számíthat idén, sőt azt is megtudhatja, hogy mennyi munkavállalói járulék terheli, illetve a munkáltatójának mennyi szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást kell az Ön bére után fizetnie. Az időállapot 2017-re átállításával a múlt évi bérével és kondíciókkal is kalkulálhat.

Sikerlistánk 2017-ben Cikk

Portálunkon a hagyományos adótémák mellett mindig nagyszámú olvasót vonzanak a nyugdíjról szóló írások, kalkulációk. Így volt ez az idén is.

Hasznos év végi számtan egyéni vállalkozóknak, példával Cikk

Ilyentájt célszerű átgondolnia a jövedelmét vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint megállapító egyéni vállalkozónak, hogy az egyes kedvezmények és az adó feletti rendelkezési jog megtételéhez van-e elegendő összevonandó jövedelme vagy e jövedelem utáni adója.

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2008-tól rokkantsági járadékban és saját jogon (2014. 01. 01-től) családi pótlékra jogosult személy után nem érvényesítették a családi kedvezményt. 2012-ben és 2013-ban az anya kapta a beteg gyermeke után a gyermekét egyedül nevelők családi pótlékát. 2014. januártól már saját jogon folyósították az ellátást a gyermeknek. 2008-tól a beteg gyermek részére rokkantsági járadékot állapítottak meg, amire folyamatosan jogosult volt, és még jelenleg is az. A hozzátartozók közül a testvér tudná érvényesíteni a családi kedvezményt önellenőrzéssel. Jogosan érvényesíti a kedvezményt a testvér a rokkantsági járadékra tekintettel, ha az anya részére a magasabb összegű, gyermeküket egyedül nevelők ellátását folyósították?

Családi kedvezmény passzív hallgatói jogviszony esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha az egyetemista gyermek hallgatói jogviszony úgynevezett passzív (szünetelő), akkor a családi adókedvezmény szempontjából beszámítható-e eltartottként? Az iskola által kiadott igazoláson az szerepel, hogy a gyermek hallgatói jogviszonya 2017.09.01-2018.01.31. közötti időszakban passzív (szünetelő), és a nevezett hallgatói jogviszonya megszűnésének becsült időpontja 2021.01.30. A gyermek jövedelemmel nem rendelkezik. Véleményem szerint ha a hallgatói jogviszony csak szünetel, akkor beszámítható a gyermek eltartottként, mivel a hallgatói jogviszonya nem szűnt meg. Azért nagyon fontos, mert három gyermeknél nagyon nem mindegy, hogy 2 vagy 3 eltartottat veszek figyelembe a kedvezmény igénylésénél. Várom válaszát a fenti kérdésben.

Felváltva gondozott gyermek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elvált házaspár a két gyermekét felváltva gondozza. Egy hét anyánál, egy hét apánál. A családi pótlékot a volt feleség kapja, teljes egészében. Szóba jöhet-e ebben az esetben, hogy a családi kedvezményt fele-fele arányban vegyék igénybe, "Felváltva gondozott gyermek" jogcímen: Köszönöm a segítséget! Emília

Családi kedvezmény – felnőtt hozzátartozó Kérdés

Visszaigényelhető-e a családi kedvezmény, ha a feleségem 90 százalékos járadékot kap, és semmilyen munkát nem tud vállalni? Az szja-tájékoztatóban olvastam, hogy ha a közvetlen hozzátartozó járadékban részesül, jár a családi kedvezmény. Köszönöm.

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A magánszemély családi kedvezményre jogosult 2 kedvezményzett eltartott után. Az egyik gyermek igazolatlan iskolai hiányzásai miatt a családi pótlék folyósítását felfüggesztették. Kérdésem: a családi adókedvezmény a nem folyósítás idejére is jár-e, vagy csak az 1 gyermek után lesz jogosult a kedvezményre? Illetve az egy gyermek után a csökkentett vagy a 2 eltartott utáni kedvezménnyel kell-e számolni? Köszönöm válaszát: Prajczer Ildikó

Adófizetési határidő az őstermelők nyakán Cikk

Az őstermelőknek is adóelőleget kell fizetniük a harmadik negyedévi jövedelmük után, ha az őstermelésből származó bevételük – támogatások nélkül – eléri a 4 millió forintot, és az adó összege eléri a törvényben meghatározott limitet. Erre már csak egy napjuk van, október 12-e a határidő.

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi kedvezmény összegének számításához kérnék segítséget. Apuka jelenleg házasságban él, feleségével közös gyermekük 5 éves, októberben várják a második közös gyermeküket. Apukának előző párkapcsolatából született egy kislánya, aki jelenleg 10 éves. A kislányt az édesanyja nevelte ezidáig, a családi pótlékot az édesanya kapta. Bírósági döntés nincs az egyenlő időszakban felváltva gondozásról, de mivel édesapa is rendszeresen gondozza a kislányát, gondolt arra, hogy a családi pótlékot 50-50 százalékos arányban kérik, közös nyilatkozat alapján. Amennyiben a családi pótlékot fele-fele arányban megkapják a szülők, akkor az édesapa attól a hónaptól három gyermekesnek számít és jogosult lesz havonta 1x110 000 és 2x220.000 ezer forint családi kedvezményre? Az apa feleségével közösen érvényesítheti az 550 000 forint/hó családi kedvezményt? A kislány édesanyja véleményem szerint havonta 33 335 forint családi kedvezményt érvényesíthet. Segítségét előre is köszönöm!

Gyermekek után érvényesíthető kedvezmények a nyugdíjban Cikk

A nyugdíjrendszer számos pontos preferálja a gyereknevelést. Ismertetjük, hogyan befolyásolják e szabályok a nyugdíjjogosultságot, a szolgálati időt és az ellátás összegét.

Családi kedvezmény magzatra tekintettel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkavállalónk nem bejegyzett élettársi közösségben él, két gyermeket nevelnek. Élettársa nem dolgozik, családi kedvezményt munkavállalónk (apa) igényli. Élettársa várandós, a magzatra tekintettel kéri a családi kedvezményt figyelembe venni, immár 3 gyermek után. Kérdésem, hogy a magzatra tekintettel ebben az esetben jogosult-e családi kedvezményre, hiszen nem házastársak.

Családi kedvezmény javítása Kérdés

A dolgozó év elején igényelte a családi kedvezményt, amit jól töltött ki egy gyerekre és beírta, hogy élettársa van, akivel közösen érvényesítik. Az élettársának van további két gyermeke, akik miatt én úgy gondoltam, hogy ebben az esetben kaphatja az 1 gyermek után a 220 000 Ft/hó kedvezményt, mivel megosztják az anya kedvezményét. De aztán olvastam, hogy élettársak ezt nem tehetik csak év végén, viszont 6 hónapig így ment neki. (Járulékból nem vette igénybe csak az szja-ból.) Mit kell ilyenkor tenni? Hogyan lehet ezt javítani, milyen büntetést kell fizetni utána?

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy dolgozónk legidősebb gyermeke leérettségizett. Ezt jelezte felénk, beállítottuk a programunkban, hogy 3 helyett csak 2 gyermek a kedvezményezett. De a programunk cégszinten úgy van beállítva, hogy göngyölíti a fel nem használt kedvezményt. Így a júliusi hónapra sem fizet szja-t és járulékot sem (ha tisztán a 2 gyerekes kedvezmény mértékével számolok, szja-t nem kéne fizetnie, és kevesebb lenne a természetbeni eb. járuléka, de a többit fizetnie kéne). A kérdésem, hogy jogosan használja-e fel most a 2 gyermek után, az eddigi hónapok "maradékával" növelt kedvezményt? Esetleg, ha van, kérnék jogszabály hivatkozást is. Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs