45 találat a(z) családi ház cimkére

Családi ház 2021. évi áfája Kérdés

Lakásáfa Kérdés

5 százalékos lakásáfa, csokosok illetékmentessége: itt a törvényjavaslat Cikk

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek az egyes törvényeknek az otthonteremtési akcióterv bevezetése érdekében szükséges módosításáról szóló törvényjavaslatot. A családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénybe vevő gyermekes családoknak sem az új, sem a használt lakás vásárlása után nem kell illetéket fizetniük jövő január 1-jétől. Meghatározott alapterület alatti új ingatlanokat jövő évtől ismét 5 százalékos áfa terheli majd.

Olcsóbb lett a lakás a főváros felkapott kerületeiben, drágult a kisvárosokban Cikk

Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták – közölte az Otthon Centrum csütörtökön az MTI-vel.

Nyolcvan év alatt lehetne felújítani a családi házakat a jelenlegi tempóban Cikk

Magyarországon a 2,7 millió családi háznak csupán 5-10 százaléka tekinthető energetikailag korszerűnek, az épületek több mint 60 százalékára jelentős felújítás vár még – közölte a Knauf Insulation Kft. és a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete csütörtökön az MTI-vel.

Családi házak napelemeire is lesz állami támogatás Cikk

Magyar és európai uniós forrásból 30-40 százalékos támogatást is nyerhetnek majd a családi házak tulajdonosai napelemes rendszerek telepítésére – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ma Zalaegerszegen, a GreenTech – Zöld energia és fenntarthatóság című szakkiállításon és konferencián a gazdaságfejlesztés és a környezetvédelem összefüggéseiről tartott előadásában. Nemcsak hitellel, hanem vissza nem térítendő támogatással is a megújuló energiaforrások használatára sarkallnának.

Ingatlanértékesítés 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértők! A következő adózási kérdésben kérem szíves tájékoztatásukat. Egy házaspár férj tagja 2015-ben vásárolt egy családi házat 17 millió forintért. 2016-ban ennek az ingatlannak az 1/2 tulajdoni hányadát feleségének ajándékozta. Az ingatlannal kapcsolatos értéknövelő beruházások 4 millió forint. Ezt az ingatlant a házaspár 2019-ben értékesíti 47 millió forintért. Hogy alakul az ingatlanértékesítésből származó jövedelem a házaspár tagjainál, illetve hogyan adózik ez a jövedelem?

Gomba módra épülnek az új lakások Magyarországon, zömmel a fővárosban Cikk

Tavaly 21 127 új lakás épült Magyarországon, 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építhető lakások száma 35 123 volt, 4,3 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Családi ház eladás után fizetendő szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy család – férj és feleség – családi házukat kb. 30 éve közösen építette föl. Az Ingatlan-nyilvántartásban tulajdonosként a férjé volt bejegyezve. 2018-ban a férj ajándékozási szerződéssel az egész házat a feleségének ajándékozta, majd pár hónap múlva 20 millió forintért eladták. Utólag hogyan lehet dokumentálniuk azt , hogy ez tulajdonképpen közösen megszerzett ingatlan volt, fele a feleséget illette meg? Jövedelemadó bevallásban mekkora összeg után kell a jövedelemadót megfizetni? Tisztelettel Kecskemétiné HK

5 százalékos áfa szerződésmódosítés esetén Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Új családi ház értékesítésekor (2018, nov. 01. előtti egyszerű bejelentésnél) a vevővel jelen pillanatban szerkezetkész állapotra kötnénk adás-vételi szerződést, de a későbbiekben, ha kulcsrakész állapotúra módosítanánk a szerződést, így is a teljes vételárra tud vonatkozni az 5 százalékos áfakulcs (készpénz és piaci lakásvásárlási hitellel lenne a finanszírozás, nem CSOK)? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Családi ház építése 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély új családi házat építtet ebben az évben. A tervezés folyamatban van, és még ebben az évben szeretne használatba vételi engedélyt kapni. Mikor kaphat 5 százalékos áfával kiállított számlát? Él még az 5 millió forint áfavisszaigénylési lehetőség? És mi a feltétele? Köszönettel várom a válaszokat: Csuhainé Imréné

Gomba módra szaporodnak az új lakások, száz négyzetméter fölött az átlagterület Cikk

Az első félévben 6517 új lakás épült, 30,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 18 066 volt, 8,9 százalékkal kevesebb, mint 2017 azonos időszakában – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Lakóépület kivitelezése Kérdés

Tisztel Szakértő! Egyéni vállalkozó (áfakörös) lakóépület kivitelezésével szeretne foglalkozni. Családi házat építene, majd eladná. Milyen feltételek szükségesek a tevékenységi kör elindításához? Áfaelszámolás szempontjából a családi ház építéséhez szükséges anyagok áfatartalma levonható-e? Van-e annak jelentősége áfa szempontjából, hogy megveszi az anyagot az adott évben a vállalkozó, de lehet, hogy csak a következő, vagy az azt követő évben építi be? Az alvállalkozók milyen áfával számláznak a vállalkozók felé? Az elkészült ház értékesítésekor milyen áfával számlázzuk ki a vevő felé a vételárat? Válaszát előre is köszönöm!

5 százalékos áfa építés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a beruházó a családi házat telekkel együtt adja el, akkor mindenre 5 százalékos áfa vonatkozik. Amennyiben külön adja el a telket és külön a felépítményt ugyanazon személynek, akkor ha jól tudom, a felépítménnyel megegyező áfát (5 százalékot) kell fizetni, így csökkenthető az ár, a telek után nem kell illetéket fizetni, csak a felépítmény után? Várom megtisztelő válaszukat,

Illeték Kérdés

Tisztelt Cím! A következő kérdéssel fordulok önökhöz: új építésű lakás esetén 30 millió felett a teljes árra kell illetéket fizetni. 30 millió feletti új építésű családi házakra is vonatkozik ez a jogszabály? Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close