124 találat a(z) családi gazdálkodó cimkére

Őstermelő áfája, M-es lap Kérdés

Szálláshely-szolgáltatás, iroda-, garázsbérbeadás Kérdés

Családi gazdálkodó halála Kérdés

Ültetvény Kérdés

Családi gazdálkodó Kérdés

Lehet-e valaki egy személyben családi gazdálkodó?

Családi gazdálkodó – beruházási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdálkodó épített egy vasvázas színt. A beruházás a 2018. évben kezdődött és 2019-ben ért véget. A használatba vételi engedélyt a 2019. évben megkapta. A beruházáshoz kapott vissza nem térítendő támogatást. A támogatás 90%-át folyósították a 2019. évben, a fennmaradó 10%-ot 2020 januárjában kapta meg. Kérdésünk az, hogy abban az esetben, ha a családi gazdálkodó egyösszegben szeretné elszámolni a vasvázas szín értékcsökkenését a 2019. évben (ekkor helyezte üzembe), akkor a 2020. évben kapott támogatást be lehet-e állítani a 2019-es év szja-bevallásába mint bevétel? Ha viszont a családi gazdálkodó értékcsökkenést számolna el rá lineárisan, akkor a támogatás az elkövetkező években az adott évi értékcsökkenés arányában számít-e bevételnek az szja adózásban?

Családi gazdálkodó és a bérmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdálkodó a gazdaság tevékenységéhez vásárolni szeretne egy kombájnt. Saját gazdaságában fogja használni, de szeretne bérmunkát is végezni annak érdekében, hogy a lízing törlesztéseket biztosan ki tudja gazdálkodni. Felmerült a kérdés, hogy ha ő bérmunkát végez, vagy ha a kombájnt bérbe adja abban az időszakban, amikor neki nincs rá szüksége, akkor ez a bevétel a családi gazdaság bevétele lesz-e vagy saját magánember külön adózó bevétele lesz-e. Mit tehet ebben az esetben a családi gazdálkodó, hogy a vásárolni kívánt kombájnt a lehető leghatékonyabban ki tudja használni? Milyen lehetőségei lehetnek adózási szempontból?

Családi gazdaság kompenzációs felár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy családi gazdálkodó 3 kft.-ben rendelkezik tulajdoni hányaddal. Kettőben 24 százalék, egyben 14 százalék. A családi gazdálkodó egyik gazdasági társaságban sem éri el a többségi tulajdont, viszont mind a három vállalkozásnak azonosak a magánszemély tulajdonosai, és mind a háromban ugyanaz a személy a többségi tulajdonos, a cégeknek nincsenenk tulajdoni részük egymásban. Az lenne a kérdésem, hogy a fenti esetben a jogosult-e a családi gazdálkodó kompenzációs felárra, ha a további feltételeknek megfelel?

Családi gazdálkodó és katás vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy családi gazdaság vezetője szeretné a saját nevén lévő és a családi gazdaságban használt mezőgazdasági gépekkel bérmunkát végezni. Jelenleg adószámos magánszemélyként van adószáma és rendelkezik egy heti 20 órás munkaviszonnyal is. Arra gondolt, hogy a bérmunkákat mint egyéni vállalkozó végezné el és ehhez a katázást választaná. Úgy gondoljuk, hogy ezt megteheti és a kataalanyként főállásúnak minősül, tehát havonta 50 000 Ft adófizetési kötelezettsége lesz. Szeretnénk kérni az önök megerősítését vagy cáfolatát.

Családi gazdálkodó tárgyieszköz-értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, családi gazdálkodó tárgyi eszközt értékesít. Az eszköz beszerzése egyéni vállalkozói minőségben történt. Az értékcsökkenés az időközben megalakult családi gazdaságban folytatólagosan elszámolásra került, valamint az előforduló fenntartási költségek is. Az eszközértékesítés ellenértéke mely bevételek közé tartozik? Egyéni vállalkozói bevétel? Családi gazdaság bevétele? Ha családi gazdaság bevétele. akkor beleszámít a 8 000 000 Ft-os kistermelői értékhatárba?

Egészségügyi hozzájárulás költség elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Családi gazdálkodó és őstermelő 2018. évi szja bevallása alapján 19,5 százalék egészségügyi hozzájárulást fizetett a jövedelme után 2019. év május 20-ig. Kérdésem, hogy költségként elszámolható-e a 2019. évi költségei között?

Egyéni vállalkozás megszüntetése Kérdés

Adott egy egyéni vállalkozó, aki egyéni vállakozóként családi gazdálkodó, valamint emellett őstermelői tevékenységet is folytat. Szeretné az egyéni vállalkozását megszüntetni, és kizárólag őstermelőként (plusz családi gazdálkodóként) tevékenykedni a jövőben. Jelenleg mindegyik tevékenységéhez ugyanazt az adószámot használja. Van-e akadálya annak, hogy megszüntesse az egyéni vállakozást, és az adószám kizárólag az őstermelői tevékenységet fedje le? Ha igen, ezt milyen nyomtatványon kell bejelenteni a NAV felé? Vagy szükség lesz arra, hogy minden tevékenységet lezárjon, majd új őstermelői tevékenységet indítson?

Felvásárlási jegy Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kompenzációs felár megtérítése iránti igény érvényesíthetőségének egyik személyi feltétele, hogy a termék beszerzője nem mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalany. A törvényből számomra nem derül ki egyértelműen, hogy ki minősül mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanynak. A családi gazdálkodó minden esetben annak minősül? A konkrét példa: családi gazdálkodó vetés céljára őstermelőtől vetőmagot vásárol. Kiállíthat-e felvásárlási jegyet a vetőmag beszerzéséről és jogosult-e a kompenzációs felár visszaigénylésére illetve az őstermelő jogosult-e érvényesíteni a kompenzációs felárat ebben az esetben? Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!

Családi gazdálkodó – csed igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném kérni a segítségüket. Adott egy családi gazdálkodó, aki heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik egy cégnél, és jelenleg gyermeket vár. Kérdésem: meg kell-e szüntetni a családi gazdálkodó státuszát, és a családi gazdaságból is ki kell-e lépnie, ha igénybe szeretné venni a csed ellátást? Köszönettel: Szabóné

Erdőgazdálkodó, egyéni vállalkozó, családi gazdálkodó Kérdés

Hogy kell annak eljárni, aki erdőgazdálkodó és több taggal van együtt a területe? Testvérével családi gazdálkodásban szántóföldi növényekkel foglalkoznak, mérnökként katás vállalkozása van, mindemellett 36 óra feletti munkaviszonya van. Hogy kell adóznia?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavállalótól levont költség könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close