145 találat a(z) cégautó cimkére

Cégautó Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Megbízóm külföldről kíván személyautót bérelni. Szeretném a tájékoztatását kérni, hogy jól értelmezem-e a cégautóadó-fizetési kötelezettség és az áfa kérdését. Mivel a bérelni kívánt személyautó magyar hatósági nyilvántartásban nem szerepel, ezért a bérbevevő társaság, mivel a költségei között elszámolja a bérleti díjat, cégautóadó megfizetésére kötelezett. A külföldről (Szlovákiából) történő autóbérlés után a társaság köteles áfát bevallani és áfa-visszaigénylési lehetőségét csak olyan mértékben gyakorolhatja, amilyen mértékben a vállalkozási célú használat igazolható. Ennek dokumentuma a cégautó útnyilvántartása, amely alapján a magáncélú és a vállalkozási célú használat aránya megállapítható. Kérem az általam leírtak szíves véleményezését. Köszönettel: Borsosné Pál Ildikó

Cégautó üzembentartói jogának átruházása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek 3 személygépkocsija van jelenleg. Sajnos a cég árbevétele jelentősen csökkent az elmúlt években, és per pillanat nem lehet tudni, mit hoz a jövő. Éppen ezért az autókat egyelőre nem szeretné eladni, de a költségeit nem akarná tovább fizetni (cégautóadó, biztosítás, üzemanyag, fenntartási költség stb.). Kérdés, hogy átruházhatja-e az üzembentartói jogokat a dolgozókra addig, amíg el nem dönti, hogy értékesíti-e a kocsikat? Ha igen, akkor milyen adófizetési kötelezettsége keletkezhet (Tao, szja, stb.) ellenérték nélküli, ideiglenes átruházás esetén?

Kiküldetési rendelvény üzemben tartó esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két kérdéssel fordulnék Önhöz. 1. Egy kft.-nek egy házaspár tulajdonosa van, akik egyben a vezető tisztségviselők is. A férj tulajdonában van egy személygépkocsi, a feleség pedig a gépkocsi üzemben tartója. Kérdésem az lenne, hogy az üzemben tartó vagy a gépkocsi tulajdonosa számolhat el (a jogszabályban meghatározott feltételekkel és mértékben) kiküldetési rendelvény alapján gépkocsi-használatot? Valamelyikük esetében keletkezik-e a cégnek cégautóadó-fizetési kötelezettsége? 2. Egy kft. tulajdonosa magánszemélyként bérel egy személygépkocsit,a melyet üzleti célra is használ. Számolhat-e el kiküldetési rendelvénnyel gépkocsi-használatot úgy, hogy ne kelljen a cégnek cégautóadót fizetnie? Ha ezt a személygépkocsit a cég nevére bérelné, akkor keletkezik-e cégautóadó-fizetési kötelezettsége, illetve a személygépkocsival kapcsolatosan felmerülő költségeket áfa nélkül elszámolhatja-e? Válaszát előre is köszönöm! F. Noémi

Céges személygépkocsi magánhasználata Kérdés

T.Szakértő! Céges személygépkocsi magánhasználatának megtéríttetésekor helyesen jár-e el egy cég, ha útnyilvántartás alapján, az üzemanyagnorma szerint kiszámított összeget költségcsökkentő tételként (K51) számolja el, és a használat ellenértékeként járó bevételt áfásan kiszámlázza (9 Ft/km bruttó)? Így nem kell cégautóadót sem fizetnie? Másik kérdésem, hogy (szintén ebben az esetben) a gépkocsi költségszámláit teljes egészében, vagy a céges és a magánhasználat arányában számolhatják-e el? Válaszát előre is köszönöm!

Cégautó magáncélú használatának számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ha a cég kiszámlázza a magánszemélynek a cégautó magáncélú használatát, az a cégnek árbevétel vagy egyéb bevétel? Másként kérdezve, az így keletkezett bevétel növeli a helyi iparűzési adó alapját?

Cégautó használata Kérdés

Egy kft.tulajdonában levő személygépkocsi üzemeltetése során szükséges-e útnyilvántartás vezetése, amennyiben használata kizárólag a bevételszerző tevékenység érdekében történik? Válaszát tisztelettel köszönöm.

Cégautó Kérdés

Felügyelő bizottság elnöke részvénytársaságnál használhatja-e annak cégautóját?

Használt személygépkocsi vásárlás közösségen belül Kérdés

Áfa hatálya alá nem tartozó orvosi cég cégautóként használt autót kíván vásárolni német autókereskedéstől. Regisztrációs adó és áfabevallási kötelezettség szabályait szeretnénk megismerni. Köszönettel: Varga Éva

Nem saját gépkocsi használata hivatali, üzleti célra Kérdés

Kedves Szakértő! Egy gazdasági társaság munkaviszonyban lévő dolgozóját hivatali, üzleti útra küldte. A dolgozó a hivatali útra nem saját autóval ment, hanem egy magánszemélytől kapta szíves használatra. A gazdasági társaság útnyilvántartás alapján a norma szerinti költséget megtérítette a munkavállaló részére. A kérdésem arra irányulna, hogy a munkavállaló részére kifizetett összeget az szja-bevallásában szerepeltetnie kell-e, illetve, hogy a cégautadó-fizetési kötelezettség a személygépkocsi-tulajdonost terheli, vagy van-e lehettőség, hogy a gazdasági társaság ezt átvállalja tőle.Válaszukat várva tisztelettel!

Alapítvány autójának költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy egy közhasznú alapítvány milyen módon tudja az alapítvány nevén lévő gépkocsi költségeit elszámolni? Bár mentes alóla,de ha megfizeti a cégautóadót, jogosult az egyéb költségeket (üzemanyag, biztosítás, karbantartás) elszámolni? Köszönöm

Lízingeli a céges kocsit? Erre nagyon figyeljen! Cikk

A lízingszerződés aláírásakor a cégtulajdonosoknak legfőképpen az okoz fejtörést, hogy képesek lesznek-e a részleteket határidőben megfizetni. Pedig az ügylet jelentős adókockázattal is jár.

Cégautó javíttatás KGFB-ra Kérdés

Egy korábbi, félig-meddig megválaszolt kérdésemet teszem fel ismét. Mi a helyes eljárás az alábbi esetben? - balesetet szenved a cégautónk, mi vétlen fél vagyunk, jegyzőkönyv készül, a károkozó elismeri a felelősségét - a járművet eljuttatjuk a szervizbe, ahol a kárszakértő megállapítja a kár mértékét, majd értesíti erről a a károkozó KGFB-s biztosítóját - nem vezetünk nyilvántartást a hivatali és a magán használatról, nem is vonunk le semennyi áfát sem (ezt nyilatkozzuk a károkozó KGFB-s biztosítója felé is) - ezen biztosító jelzi a szerviznek, hogy rendben van a biztosítás, kezdheti a javítást - a szerviz végez a javítással, neki fizet a károkozó KGFB-s biztosítója, de csak a nettó szerviz költség + 50 százalék áfát, mondván a másik 50 százalék áfát mi levonhatjuk, ezért ezt nem fizeti ki (jogosulatlan gazdagodás miatt) - viszont a szerviz is szeretné megkapni a második 50 százalék áfát is, meg mi úgy érezzük, hogy vétlen félként ezt a károkozó KGFB-s biztosítója fizesse vagy a károkozó. Kérdésünk, hogy mi helyes eljárás? A károkozó KGFB-s biztosítójának ki kell fizetni-e a teljes áfát a szerviznek vagy nem? Vagy nekünk kell lenyelnünk fél áfát, annak ellenére, hogy vétlenek voltunk a balesetben? Köszönettel: Barta József

Cégautó helyett kiküldetési rendelvény Cikk

A cégek tulajdonában lévő személygépkocsik után már évek óta kötelezően cégautóadót kell fizetni akkor is, ha ezeket az autókat magáncélra egyáltalán nem használják. Megéri cégautót tartani? Érdemes mérlegelni.

Cégautó és szja Kérdés

Amennyiben a dolgozó szerződése szerint magáncélra is használhatja a cégautóját, a cég részéről nem keletkezik adófizetési kötelezettség a magánhasználat következtében az Szja tv. 1.sz. melléklete 8.37.pontja szerint, de a kérdésem az, hogy a dolgozót terheli valamilyen adó (szja stb.), amiatt, hogy ingyen, korlátlanul használhatja a cégautót?

Cégautó: így vonható le az áfa 50 százaléka Cikk

Mikor vonható le a cégautó-szervíz használat utáni áfa 50 százaléka? Olvasói kérdésre Verbai Tamás, az Adózóna szakértője válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tőkebevonás kezelése kilépő tag miatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ültetvény

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Parkoló értékesítése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close