hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégautó juttatása hétvégére, nyári szabadság idejére

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

A cégutó szó hallatán több mindenre gondolhat az olvasó. A pozíciótól függően adott autóra, a gépjárműre, mint státusszimbólumra, de talán ritkábban jut eszébe az autó mint motivációs eszköz.

A minap olvashattunk arról, hogy egy cég oly módon motiválta a dolgozóit, hogy igen exkluzív autó használatát biztosította a munkavállalók részére, oly módon, hogy kisorsolta, ki, mikor használhatja az autót. Az adókötelezettséget tekintve igen előnyös a juttatás, ugyanis motivál, miközben nem jutalmaz, hiszen nem a tevékenység ellenértékeként részesül a munkavállaló a juttatásban, ezért a juttatás értéke után nem kell a munkaviszonyból származó jövedelmekre egyébként irányadó személyi jövedelemadót (szja), járulékokat, szochót és szakhót megfizetni. Sorsolás útján határozzák meg a nyertes munkavállalót, de még sem kell az „ajándék” értéke után a nyereményjátékoknál szokásos adót megfizetni (szja-törvény 76. §. – 1,19-es adóalapra vetítve 15% szja).

Tovább gondolva az ötletet, tekintsük át, milyen rendhagyó esetekben motiválható a dolgozó azzal, hogy hosszabb-rövidebb időre – ideiglenesen – cégautó-juttatásban részesül.

A társaság a mindennapi üzleti tevékenysége érdekében pool autóparkkal rendelkezik. A hétvégére vagy a nyári szabadságok idejére, amikor az üzleti tevékenység során nélkülözni tudja az autót, lehetőséget biztosít azon munkavállalóinak, hogy cégautót magáncélra használjanak, akik nem rendelkeznek saját autóval. Az autójuttatás történhet önmagában, csupán az autó rendelkezésre bocsátásával, de arra is lehetőség van, hogy az üzemanyagot is finanszírozza a társaság.

Miért előnyös ez a társaságnak? Mert a munkavállaló részére juttatást biztosít, amely motiválja a dolgozót, növeli az elégedettségét, mégsem minősül munkaviszonyból származó jövedelemnek.

Ez abból következik, hogy a cégautó után az adót nem a magáncélú használat következtében kell megfizetni, hanem a cégautóadó mértéke a nem magánszemély tulajdonában álló, és a belföldi hatósági nyilvántartásban szereplő magyar rendszámú személygépkocsi hajtómotorjának teljesítménye (kW) alapján és a környezetvédelmi besorolása alapján kerül megállapításra, függetlenül attól, hogy az autót használták magáncélra vagy sem. A cégautóadót ezen kívül a magánszemély tulajdonában álló gépjármű, valamint a hatósági nyilvántartásban nem szereplő gépjármű után is meg kell fizetni, ha az számviteli törvény szerinti költséget, ráfordítást, vagy az szja-törvény szerint tételes költségelszámolási módszerrel költséget, értékcsökkenési leírást számolnak el.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, miből következik, hogy a cégautóadó megfizetése esetén további, jövedelmet terhelő adót nem kell fizetni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close