145 találat a(z) cégautó cimkére

Közösségi autó mint cégautó: ezek az adózási szabályok Cikk

A cafeteria drasztikus változása kapcsán merül fel a kérdés: hogyan biztosíthatnak a munkáltatók a munkavállalónak több autóhasználatot? A cégautó szó hallatán a cég tulajdonában álló, vagy a társaság által bérelt, lízingelt autó jut eszünkbe. Ritkán gondolunk cégautóként azokra az autókra, melyeket csak munkába járásra vagy az üzleti partnerek látogatására használunk napközben, akár csak rövid időre.

Cégautó-értékesítés Kérdés

Tisztelt Kelemen Úr! Először is, köszönöm a válaszát! Másodszor, az áfatörvény 87. § c) pontja szerintem nem erre az esetre vonatkozik, mivel előzetesen felszámított adó nem kapcsolódott a személygépkocsihoz vásárláskor, mert különbözeti adózással szerezték be. Köszönettel: Kerékjártóné Irén

Külföldön bérelt autó utáni cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldön bérelt autók után fizetendő cégautóadó kapcsán lenne egy kérdésem. A NAV oldalán található információs füzet szerint a hatósági nyilvántartásban nem szereplő (külföldi rendszámú) személygépkocsi után az adókötelezettség annak a hónapnak az első napján keletkezik, amelyet megelőző hónapban a személygépkocsi után költséget számoltak el. Az adókötelezettség annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amelyben a személygépkocsi után a használó utoljára számolt el költséget. Ez számomra azt jelenti, hogy ha valaki úgy bérel autót, hogy csak egy adott hónapban számol el rá költséget, akkor hamarabb van a kötelezettség megszűnése mint a keletkezése, tehát nem kell adót fizetni. Jól értelmezem ezt a bekezdést? Köszönöm

Cégautó -értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 10 évvel ezelőtt vásárolta a cégautót különbözeti adózással (használtan). Most szeretné eladni. Az autótulajdonos kft. jelenleg alanyi mentesként tevékenykedik. Ugye ez nem befolyásolja azt, hogy eladáskor az áfát fel kell neki számítani? Köszönettel: Kerékjártóné Irén

Cégautóadó fizetése Kérdés

Egy kft. magánszemély tagjától bérelt 8703 vtsz. számú személygépkocsit, amellyel szállítható személyek száma 8 fő, a megengedett legnagyobb össztömege 2940 kilogramm. Kérdésem az, hogy ebben az esetben a cégnek vagy a magánszemélynek keletkezik-e cégautóadó-fizetési kötelezettsége?

Személygépkocsi áfája, ha a hasznosítás módja változik Kérdés

2017-ben cégautóként beszerzett személygépkocsi számlájában felszámított áfát a cég nem vonta le. 2019-től ezt az autót már nem cégautóként használja, hanem bérbe adja, erről áfás számlákat állít ki bérlő felé. Kérdéseim: 1. A bérleti időszakra vonatkozóan az áfatörvény 135. § (1)–(2) bekezdése alapján évvégén utólag levonhatja a beszerzéskori áfa 1/5-öd részét? 2. A fent leírt esetben, ha a bérleti időszak végén értékesíteni akarja a gépkocsit, az értékesítéskor kell-e áfát felszámítania?

Személygépkocsi ajándékozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk – nulla nyilvántartási értékű – cégautóját oda szeretné ajándékozni egyik munkavállalójának. Milyen adófizetési kötelezettségek merülnek fel a kft. és esetlegesen a magánszemély részéről? Köszönettel

Útnyilvántartás vezetése Kérdés

Céges autó magánhasználata esetén mely esetekben lehet eltekinteni az útnyilvántartás vezetésétől, ha egyáltalán az lehetséges?

Cégautó üzemanyagköltségének nyilvántartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégem új cégautót vásárolt, melyet a telephelyről indulva használ hivatalosan. Szeretném megkérdezni, hogy milyen nyilvántartást kell vezetnie, az üzemanyag elszámolásához? Menetlevelet vagy útnyilvántartást, vagy valami mást? Magánhasználat feltételezése szóba kerülhet-e, ha a telephely a lakás, mely le is van jelentve? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Cégautó eladása Kérdés

Magánszemélytől saját használatra beszerzett személygépkocsi eladásakor az adóalany kft.-nek fel kell számítani az áfát? A gépkocsi megvásárlásakor az eladó magánszemély nem állított ki számlát, csak szerződést.

Háziorvos – OEP-finanszírozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi szolgáltató kft. főtevékenysége (kb. a bevétel 85-90%-ban) a háziorvosi szolgáltatás – MEP finanszírozással –, további tevékenysége neurológiai magánrendelés, illetve kórházban vállalkozói szerződéssel (számláz a kórháznak) reumatológiai rendelés. Ez a kft. most egy személygépkocsit vásárolt zárt végű lízing keretében. A cégautóadót megfizeti. A cégnek egy bankszámlája van, így a pénzforgalomban nincs elkülönülve az OEP-finanszírozott és a mindkettőt érintő kiadás. Kérdésem arra irányul, hogy az autóhoz kapcsolódóan felmerülő költségek elszámolásához kell-e bármilyen nyilvántartást vezetni az OEP-finanszírozás miatt? Jelenleg az el nem különíthető költségeket év végén az árbevétel arányában szoktuk külön 5-ös számlára átvezetni (ami a háziorvosi tevékenységen kívülre esik). Egy esetleges OEP-ellenőrzéshez elfogadható-e ez, illetve milyen előírás van ennek a szabályos elkülönítésére? A cég jóváhagyott osztalékának kifizetése sem ütközik akadályba az OEP szempontjából? Köszönettel: H. B.

Cégautó-eladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társasági adó alá tartozó, alanyi adómentes, taxi szolgáltatással foglalkozó bt. 2008-ban lízingelt egy autót (akkor is alanyi mentes volt, nem igényelt vissza áfát, a kereskedő elengedte az áfa összegét az autóvételkor). A cég 2018-ban kifizette az autót, akkorra már abbahagyta a taxis tevékenységet. A bt. beltagja átvenné az autót. Kérdés, hogyan jár jobban: térítésmentes átadással vagy értékesítéssel? Áfa szempontjából mi a helyzet? Elég egy szerződés a bt. és a beltag között? Mire kell odafigyelni, hogy később egy NAV-ellenőrzésen ne legyen gond? Köszönettel.

Kiállíthat a vállalkozás saját magának számlát? Cikk

Áfás cég autószervizeléssel foglalkozik. A saját cégautójával karambolozott, a gépkocsit a saját szervizében javíttatja, a biztosító társaság csak számla után fizet. Kiállíthat a cég számlát saját magának cégautója javíttatási költségéről? A kiállított számla után befizeti az áfát, de le is vonhatja azt? – kérdezte olvasónk. Dr. kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

Autószerviz saját magának állíthat-e ki számlát? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben kérném a segítségét: Egy áfás cég autószervizeléssel foglalkozik, a saját cégautójával karambolozott, a gépkocsit a saját szervizében javíttatja, a biztosító társaság csak számla után fizet. A kérdésem az lenne, hogy saját magának kiállíthat a cég számlát a saját cégautójának javíttatási költségéről? A kiállított számla után természetesen befizeti az áfát, de le is vonhatja azt? Válaszát előre is köszönöm.

Társaság tulajdonában álló személygépkocsi útnyilvántartása Kérdés

Juhász úr július 20-ai cikkében ( https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Amit_a_kulfoldi_szakmai_ut_elszamolasarol_t_HHXUMT ) a társaság tulajdonában álló személygépkocsi kapcsán (cégautó adót is fizetnek utána) útnyilvántartási kötelezettségről, fogyasztási normáról ír, ha jól értettem a cikket. Nincs itt valami tévedés? Ezek a fogalmak a magánszemély tulajdonában lévő, a cég érdekében felmerült utaknál jöhetnek elő, nem? Köszönöm, üdvözlettel Varga Róbert [email protected]

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tőkebevonás kezelése kilépő tag miatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ültetvény

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Parkoló értékesítése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close