377 találat a(z) biztosított cimkére

Tagi osztalékfizetés – 08-as bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. tagja (nem társas vállalkozó) osztalékot vesz fel, melyet 08-as bevalláson jelentenünk kell. Mi a helyes alkalmazás minősége kód ebben az esetben a 08-as bevalláson? Az adóhivatal telefonos ügyintézője szerint jelentenünk kell T1041-es lapon és a 35-ös (társas vállalkozói munkaviszony mellett) alkalmazás minősége kódot kell a 08-as bevalláson szerepeltetünk, de véleményem szerint ez helytelen, mivel a tag nem válik biztosítottá az osztalékfizetés miatt, egyéb juttatást sem kap, aminek okán biztosítottá válna. Válaszát előre is köszönöm: Pallós Ivett

Nyugdíj melletti munka: járulék, kereseti korlát 2019-től Cikk

A nyugdíj mellett munkát vállalók, jövedelmet szerzők közül ki mentesül 2019-től a járulékfizetés alól, és ki nem? Kire vonatkozik továbbra is a kereseti korlát, kire nem? Ismertetjük.

Nagy könnyebbség a nyugdíjat igénylőknek, ha dolgoznának is Cikk

Érezhető könnyebbséget jelentenek a nyugdíjigény érvényesítését illetően a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) július 26-án hatályba lépett változásai, hiszen immár nem feltétele a nyugdíjjogosultságnak a fennálló biztosítási jogviszony megszüntetése.

Egyéni vállalkozó, külföldön biztosított Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi magánszemély egyéni vállalkozást szeretne indítani itt Magyarországon, jelenleg Ausztriában biztosított heti 10 órás bejelentéssel. Kérdésünk az lenne, hogy amennyiben megmarad a kinti biztosítási jogviszonya, kell-e itthon egyéni vállalkozóként megfizetnie a minimum járulékot vagy amennyiben kata adózást választja, az 50 ezer vagy a 25 ezer forint katát kell-e megfizetnie? Válaszát köszönöm.

Csed, gyed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó 2018.08.01-jétől katából visszatér a "hagyományos" adózási módba. Várhatóan 2018. december 15-én szülni fog. Mely időszak lesz a csed, illetve a gyed összegének számítási alapja? December 14-étől visszafelé vagy a szülés kezdőnapját megelőző harmadik hó utolsó napjától visszafelé számolják-e a keresetet? (Folyamatos a biztosítási ideje legalább 2015 óta.)

Külföldön tanuló diák itthoni nyári munkavállalása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi esetre kérném szíves segítségüket. Adott egy nagykorú magyar állampolgár, aki családjával már évek óta Angliában él, és ott folytatja tanulmányait. A Taj-száma jelenleg itthon érvénytelen, mert anno bejelentették, hogy külföldre mennek, külföldön biztosított a tanulmányai által, de van itthoni lakcíme, lakcímkártyája, az adóazonosítója is megvan. EU-kártyával is rendelkezik. Most nyáron hazajönne, hogy nyári alkalmi munkát vállaljon. Hogyan teheti ezt meg, mi a hivatalos folyamata, hogyan tud itthon átmenetileg egyszerűsített alkalmi munkát vállalni? Válaszukat előre is köszönöm!

Így számít a külföldi foglalkoztatás a magyarországi járulékfizetésnél Cikk

A külföldi jogviszonnyal is rendelkező személy magyarországi biztosítási kötelezettségének megállapítása általában rutinszerűen történik, ugyanakkor gyakran merül fel kérdésként, hogy az egyes magyarországi ellátásokra jogosultságot, illetve a vállalkozóként történő biztosítási és járulékfizetési kötelezettséget miként érinti a külföldön fennálló munkavégzésre irányuló jogviszony.

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély kézműves szappanok készítésére váltott ki tevékenységet. A NAV törzsadatában adószámos magánszemélyként szerepel. Főállású anya volt, most megszűnt ez a jogviszonya. Jelenleg ebben a jogviszonyában kell-e járulékot fizetnie? Ha nem kell, akkor hogy lesz biztosított? A havi egészségügyi járulékot kell esetleg fizetnie? Mikor lesz biztosított adószámos magánszemélyként? Várom válaszukat.

Bt.-kültag – minimum járulékalap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy magánszemély egy bt.-ben kültag, van egyéni vállalkozása, amely jelenleg szünetel, és nincs semmilyen munkaviszonya, akkor a bt.-ben van-e kötelező minimális járulékfizetési kötelezettsége, ott lesz-e biztosított? Vagy választhatja azt, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizeti csak maga után magánszemélyként? Köszönöm.

Többes jogviszony, keresőképtelenség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Állapotos kismama többes jogviszonyban biztosított. Táppénzes állományban azt a munkakörét, ami nem veszélyezteti az állapotát, el tudja-e látni továbbra is, s ha igen, erről kell-e orvosi igazolás? Ha mindkét jogviszonyában táppénzben részesül, akkor azt mindkét helyen külön-külön kell kezdeményezni? Köszönettel.

A nyugdíjszabályokon is módosítana a költségvetést megalapozó törvény Cikk

A kormány tegnap T/629. számon benyújtotta a Magyarország 2019. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot.

Csed mellett vállalkozna? Így lehetséges Cikk

Gyakran merül fel kérdésként a csed, gyed, gyes folyósítása alatti vállalkozás lehetősége, így a témában megjelent számos írás ellenére sem haszontalan, ha ismét visszatérünk rá.

Megbízási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdéseim a következők: 1. Lehet-e megbízási szerződés keretében folyamatosan, havi díj megállapítása mellett villanyszerelési munkára megbízni magánszemélyt? 2. Egészségügyi szolgáltatást végző társaság az aszisztensi munkára megbízásos jogviszony keretében alkalmazza az ezen munkálatokat elvégző hölgyeket. A feladatot egy hónapon belül alkalmanként, előre egyeztetett napokon és időpontokban végzik el, havi díjazás mellett (például hétfő, szerda, péntek 14-18 óráig, de ezek esetenként igényenként változhatnak, így előre soha nem lehet tudni, hogy pontosan mikor fogja elvégezni a feladatát). Ha a havi díjazás nem éri el a minimálbér 30 százalékát, akkor nem jön létre biztosítási jogviszony, így őket nem is jelenti be a cég biztosítottként, továbbá a megbízottól nem vonja le a járulékot. Helyesen járunk el? A megbízási díj havi elszámolási időszakra vonatkozik, viszont az elvégzett munka órában jól mérhető. A dilemmát az okozza, hogy a megbízási díjat a szerződés szerinti elszámolási időszakhoz mérhetjük-e. Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

Ki, mikor biztosított, és mikor nem az? – Példákkal! Cikk

A társadalombiztosítással összefüggő tevékenységünk során számtalanszor használjuk a biztosított kifejezést, nem egyszer tévesen értelmezve azt. A következőkben néhány ezzel kapcsolatos félreértést, téves értelmezést igyekszünk tisztázni.

Magyarországi biztosítási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértők! Segítségüket szeretném kérni az alábbi biztosítási jogviszony megítélésében. Egyik új kollégánk magyar-román kettős állampolgár. Romániában rendelkezik napi 8 órás munkaviszonnyal, de munkája lehetővé teszi, hogy ezen felül további munkát vállaljon. Mi mint magyar társaság részmunkaidőben szeretnénk foglalkoztatni, napi 4 órában. Magyarországon lakással és lakcímmel rendelkezik, életvitelszerűen itt él. Kérdéseink: 1. Hogyan lehet biztosított Magyarországon, ha a román munkaviszonyát meg akarja tartani? 2. Milyen járulékokat kell Magyarországon levonnia és fizetnie a munkáltatónak? 3. Milyen feltételekkel jogosult Magyarországon egészségügyi ellátásra? Köszönettel: István

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Költség-továbbszámlázás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Jogdíj továbbhárítása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üdülő áfalevonási jog

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink