376 találat a(z) biztosított cimkére

Főállású katás NAV biztosítotti adatbázisban Kérdés

A munkanélküli ellátásra regisztrált személy tb-je ? Kérdés

Így kaphat csedet és gyedet az álláskeresési járadékban részesülő kismama Cikk

Milyen összegű egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokra számíthat az az anya, akinek gyermeke születésekor nincs munkaviszonya vagy egyéb jogviszonya, de álláskeresési járadékra jogosult? Ismertetjük a feltételeket és az ellátás mértékét.

Román-magyar kettős állampolgár adózása és társadalombiztosítása munkaviszonyban Kérdés

Társas vállalkozó biztosítása Kérdés

Ekho-s magánszemély jogviszonya Kérdés

EU-s munkavállaló biztosítási jogviszonya Magyarországon Kérdés

Táppénz a karantén idején: emiatt is legyen óvatos a külföldi nyaralással! Cikk

Augusztus 13-ától nem minősül keresőképtelennek, azaz táppénzre sem jogosult az, aki nem hivatalos céllal utazik a kormány által kevésbé súlyos vagy súlyos fertőzöttségi mértékűnek nyilvánított országba, és onnan hazatérve hatósági házi karanténba kell vonulnia – ekként módosult a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról szóló 217/1997. kormányrendelet.

Több kifizetővel kötött megbízási szerződések, biztosítotti jogviszonyok havi elbírálása Kérdés

Gyakori kérdések a külföldi ügyvezetők adó- és tb-kötelezettségéről Cikk

A globalizáció révén és a multinacionális vállalatok terjedésével egyre gyakoribb, hogy a gazdasági társaságok ügyvezetését külföldi illetőségű magánszemélyek látják el. Ennek kapcsán problémaként szokott jelentkezni az adóhatósági ügyintézés során, hogy az említett személyek jellemzően nem rendelkeznek magyar adóazonosító jellel, tajszámmal, ügyfélkapu-hozzáféréssel, sőt, gyakran alig tartózkodnak Magyarországon.

Megbízási jogviszony – biztosított Kérdés

Belföldi és külföldi munkavégzés Kérdés

Távmunka külföldről Kérdés

Családi gazdaság alkalmazottja Kérdés

Bértámogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 105/2020. kormányrendelettel kapcsolatban maradt néhány tisztázatlan kérdésünk. Jól értelmezzük, hogy a 20T1041-es nyomtatványon jelenteni kell a munkaidő-csökkentést, ami ennek megfelelően munkaszerződés-módosítást is maga után von, mind munkaidő, mind pedig munkabércsökkenés tekintetében is? Ezzel párhuzamosan pedig a munkavállaló nyugellátásra jogosító szolgálati ideje is csökken? Korábban megjelent egy másik módosítás is, mely szerint a vészhelyzet kihirdetésének következtében fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók esetében nem szűnik meg a biztosítottság, tehát nem kötelezettek egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére. Ebből következően nem szakad meg a folyamatos biztosításban töltött idejük, és a fizetés nélküli szabadság lejártát követően a táppénzre való jogosultságot úgy tekintjük, mintha folyamatos lenne a biztosítási jogviszonyuk? A 20T1041-es nyomtatványon sem kell jelenteni a biztosítás szüneteltetését? Illetve megjelent a SZÉP-kártyával kapcsolatos módosítás is, mely szerint nincs járulékfizetési kötelezettség szociális hozzájárulási adó tekintetében. Ez a kivás cégekre is vonatkozik, tehát kivát sem kell fizetni? Köszönjük segítségüket! Üdvözlettel: Hegedűs Andrea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Eb-jegyértékesítés – Németország áfa

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Közösségen belüli beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink