hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hol a gikszer? Bérprogram alkalmazása gyes melletti egyéni vállalkozónál

  • adozona.hu

Kérdezőnk nem boldogul gyes mellett egyéni vállalkozóként nyilvántartott dolgozója járulékterheinek bérprogramos kiszámításával. Dr. Radics Zsuzsanna jogász, tb-szakértő segített válaszával.

A kérdés részletesen így szólt: Egy gyeden lévő anyuka egyéni vállalkozó lett (szja-s). A régi munkahelyén természetesen nem szűnt meg a munkaviszonya. Az rendben van, hogy gyed alatt nem kellett járulékokat fizetnie, azonban 2 éves lett a gyermek, ezért ugye gyes mellett meg kell fizetni a garantált bérminimum utáni járulékokat. A bérprogram azonban mégsem számolja. Ha 20 ezer forintot számfejtek neki, akkor csak az után számolja a járulékokat. Mellékfoglalkozású vállalkozóként van nyilvántartva. A bérprogramban a jogcímkódja: gyes folyósítása melletti munkavégzés, az alkalmazás minősége a '08-as bevalláson pedig egyéni vállalkozó (36 órát elérő munkaviszony mellett), mivel az eredeti munkahelye még megvan, csak gyesen van. Valamit nem jól állítottam be valószínűleg, de nem jövök rá, mi lehet az.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszony kapcsán az alábbi két feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy az egyéni vállalkozónak ne kelljen a minimális alapok szerint fizetnie a tb közterheket:

Az egyik feltétel, hogy munkaviszonyban a munkaidőnek el kell érnie minimum heti 36 órát. A heti 36 órás foglalkoztatás megállapításánál az egyidejűleg fennálló munkaviszonyokban előírt munkaidőt össze kell számítani. Ha a munkaviszonyban a munkaidő például csak a heti 20 órát éri el, akkor az egyéni vállalkozónak legalább a minimális alapok szerint fizetnie kell a tb közterheket.

A másik foglalkoztatás. Ha például heti 40 órás munkaviszonyban álló munkavállaló gyermeke gondozása kapcsán fizetés nélküli szabadságon van, akkor ebben az időszakban nem valósul meg a foglalkoztatása, így ezen időszakban az egyéni vállalkozónak legalább a minimális alapok szerint szintén fizetnie kell a tb közterheket.

Összegezve: a leírt esetben nem lehet alkalmazni a legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszony beállítást, ha a kérdésben szereplő személy a munkaviszonyában fizetés nélküli szabadságon van.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Csere erdősítés

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs