131 találat a(z) bérlet cimkére

Ingatlanhasznosítás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben szeretném kérni a segítségét: egy 5 szobás, az ingatlan-nyilvántartásban lakásként nyilvántartott 50-50% százalék tulajdoni arányú ingatlan 2 szobája bérleti jogviszony, a másik 3 szobája a BOOKING-on keresztül szálláshely-szolgáltatásként van hasznosítva. A számlát az egyik tulajdonos által kiváltott adószámra állítják ki. A bevétellel szemben tételes költségelszámolást alkalmaznak. Természetesen a költségek az egész ház tekintetében merülnek fel. A bevételek költséggel csökkentett része mint jövedelem kerül megosztásra 50-50 százalékban a tulajdonosok között, és ez képezi az adózás alapját a tulajdonosok közötti megállapodás alapján. Első kérdésem: ez a módszer megfelel-e a vonatkozó előírásoknak? A másik kérdésem az eho-fizetésre vonatkozik, mivel a 2017-ben a fenti módon képződött jövedelem mindkét tulajdonos esetében meghaladja a az 1 millió forintot. Gondolom, jelen esetben mind a bérlet, mind a szálláshely-szolgáltatás jövedelmét 14 százalék eho terheli. Ugyanakkor mindkét tulajdonosnak van főállása,ahol a levont 7 százalék meghaladja az 500 ezer forintot, tehát nem kell az ehót megfizetniük? Ha eho tekintetében eltérően adózna a bérbeadás, illetve a szálláshely-szolgáltatás, akkor mi alapján lehet a költségeket megbontani, hogy a jövedelem bérbeadásra és szálláshely-szolgáltatásra megbontható legyen? Válaszukat, segítségüket előre is köszönöm.

Utazási költségtérítés könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk munkába járásához cég nevére szóló számlát szeretnénk elszámolni. A munkavállalónak a bérlet 86 százalékát térítjük adómentesen, a 14 százalékot áfásan leszámlázzuk részére. Ennek a könyvelése bérfeladással történik T 551-K 471. A bérlet vásárlásáról a számlát pedig T 52- K 381., illetve T 4661. Úgy érzem, hogy így kétszeres költségelszámolás történik. Kérdésem, hogyan tudom helyesen könyvelni a fenti eseményt? Segítségüket előre is köszönöm. Üdvözlettel:

Helyi utazási bérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Budapesten levő telephelyünkre üzletkötőket veszünk fel, akiknek céges autót biztosítunk. Üzletkötőink feladata partnerekhez kimenni, szerződést aláíratni. Budapesti ügyfelek esetén üzletkötőink inkább a tömegközlekedést alkalmaznák (magas parkolási díj és nehézkes parkolás miatt), ezért bérletet vásárolunk nekik. Kérdésem, hogy ebben az esetben elszámolható-e adómentesen a bérlet, vagy kell utána adót fizetni? Köszönettel: Mónika

Emelt árú nyugdíjas villamosokat vet be a BKK Cikk

Vasárnap elindulnak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV nosztalgiajáratai, elsőként a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy között közlekedő 611-es pályaszámú favázas villamossal lehet majd utazni.

Munkába járás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállalók közigazgatási határon túlra történő utazása esetére vásárolt bérlet elszámolható-e a bérlet leadásával áfás számla hiányában? Köszönöm válaszát: Andrea

BKK: új módszerrel szűrnék ki a hamisított jegyeket és bérleteket Cikk

A hamisítás visszaszorítását célzó alkalmazást tesztel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), ennek segítségével az ellenőrök könnyebben azonosítani tudják a jegyeket és a bérleteket – közölte a BKK szerdán az MTI-vel.

Kutyaiskola bizonylatolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem ÖVTJ 960909 kóddal kutyaiskolát kíván indítani. Utánaolvastam a szabályoknak, szeretném kérni, hogy erősítse meg, illetve helyesbítse állításaimat! – Tekintve, hogy az ellenérték 900 ezer forintnál nem magasabb, és a szolgáltatás igénybe vevője magánszemély, így kézi nyugtaadás alkalmazható. – Kedvezményes bérlet értékesítésekor a csökkentett értéket írja a számlára Arra vonatkozóan nem találtam választ, hogy ha többalkalmas bérletet vásárolnak, akkor az esetleg előlegnek minősülhet-e, hiszen a szolgáltatás teljesítésére a későbbiekben kerül sor. Köszönettel.

Ingatlan figyelési idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi válaszhoz szeretnék még kérdést feltenni: http://adozona.hu/kerdesek/2017_12_12_Ingatlan_afa_vwa#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Mivel 2008.01.01. előtti a használatbavételi engedély itt a figyelési időszak 120 hónap? Ha jól tudom ekkor változott 120 hónapról 240 hónapra. A másik kérdésem az lenne, ha volt olyan időszak többször is, amikor az ingatlanban 6-8 hónapig nem volt bérlő, akkor mi a teendő? Visszasorolom készletre és nem számolok értékcsökkenést vagy hagyom tárgyi eszközön és továbbra is számolom az értékcsökkentést? Köszönöm szépen a válaszát!

Munkába járás, bérletköltség térítése, közigazgatási határok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy budaörsi székhelyű munkáltató és két budapesti lakóhelyű dolgozó, akik tömegközlekedéssel (busszal) járnak dolgozni. A dolgozók megveszik a havi BKK-bérletet, valamint megveszik a havi budaörsi bérletet, mert a budapesti bérlet csak az 1. budaörsi megállóig érvényes, nekik viszont még három megállót kell utazniuk a busszal Budaörsön belül (bár nem kell átszállniuk, mert ilyen a járat). Melyik bérlet minősül közigazgatási határon kívüli bérletnek? A dolgozó vagy a munkáltató szempontjából vizsgálandó a közigazgatási határon kívüliség? Ha a munkáltató a 39/2010. kormányrendeletben kötelezően írt 86 helyett 100 százalékot térít, melyik (a budapesti vagy a budaörsi) lesz szja-mentes, és melyik számít már adókötelesnek? Válaszukat előre is köszönöm!

Szerződés számviteli bizonylatként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik partnerünkkel – akivel társaságunknak huzamosabb ideje fennálló ingatlan bérleti szerződése van –, társaságunk a bérbevevő- megállapodást szeretnénk kötni, amelyben a partner konkrét szolgáltatáshoz nem kötött, utólagos számviteli engedményt nyújtana nyújtana társaságunknak (a hosszabb ideje fennálló bérleti jogviszonyra tekintettel). A számviteli engedmény 2016. és 2017. üzleti évet is érintené. Kérdéseink: - hogyan kell könyvelni a 2016. és 2017. üzleti évet is érintő, utólagosan kapott/ járó számviteli engedményt? - a kapott/járó számviteli engedmény elszámolásának bizonylataként elegendő a partnerrel kötött megállapodás, vagy szükség lenne külön számviteli bizonylatra is? - szükséges-e társasági adóra önellenőrzést végeznünk a 2016. üzleti évet érintő, társaságunknak járó számviteli engedmény elszámolása miatt? Köszönettel a válaszért!

Utazási költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy belföldi kiküldetés tömegközlekedéssel történő utazási költségét elég, ha jeggyel igazolja a dolgozó, amit a kiküldetési útnyilvántartáshoz csatol, vagy számlát is kell hoznia a munkáltató nevére? Kérdésem az is, hogy a munkába járást is elég-e bérlettel, jeggyel igazolni vagy kell a számla? Az is érdekes, hogy kedvezményes jegyről, bérletről adnak-e számlát a cég nevére (úgy tudom, nem, mert a kedvezményt a személy veszi igénybe)? A december 10-étől bevezetendő kedvezményes e-jegyek elszámolhatók? Előre is köszönöm a válaszát.

Munkavállaló számára biztosított albérlet Kérdés

Tiszlelt Szakértő! Segítségét kérném a munkavállaló számára biztosított albérlettel kapcsolatosan: Több esetre szeretnék pontos tájékoztatást kérni: 1) A munkáltató bérel lakást társasházban. A bérbeadó számlát állít ki a bérleti díjról, valamint a rezsiköltséget továbbszámlázza. A lakásban 2 fő kerül elszállásolásra. Kérdés: béren kívüli juttatásnak minősül a juttatás, vagy a munkavállalók esetében jövedelem? Ha igen, akkor a bérleti díj +rezsi költség a számítás alapja? 2) Munkáltató több szobás ingatlant bérel. Bérbeadó nem kereskedelmi tevékenységet végez, hanem kizárólag bérbeadó tevékenységet. Az így biztosított szálláslehetőség a munkavállalók esetében adómentesen (munkásszállóként), jövedelemként vagy béren kívüli juttatásként adózik? 3) A munkáltató munkavállalók, vendégek részére kereskedelmi tevékenységet nyújtótól bérel szobát. Ebben az esetben természetbeni juttatásként adózik? Mindhárom kérdésemnél a munkavállalók megfelelnének az adómentes albérleti juttatásnak. A bérleti díjat és a hozzá kapcsolódó rezsiköltséget számvitelileg hogyan kell elszámolni? Áfalevonási joggal élhet-e a cég vagy sem? Várom mielőbbi válaszát!

Családi gazdaság kamat-elszámolása Kérdés

Tisztelt szakértő! Kérdésem első részének a lényege arra irányult volna, hogy a kamat teljes egészében elszámolható-e a családi gazdálkodónak költségként, annak ellenére, hogy a vásárolt földterület csak 50 százalékát használja a gazdaság, mivel a másik 50 százalék bérbe van adva és magánszemélyként bevétel? Köszönettel

Gigászi adókedvezményt kapnak a sportvállalkozások Cikk

A sportvállalkozások által fizetendő iparűzési adó csökkentéséről, valamint a sportolók számára juttatott jövedelmet terhelő, munkáltató által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) eltörléséről döntött a parlament a fideszes Tiba István javaslatára. A módosításokat 124 igen szavazattal, 59 nem ellenében fogadták el a kormánypárti képviselők.

Ingatlan üzembe helyezésének dátuma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk a megnövekedett gyártás miatt bérbe vette a szomszédban lévő gyártócsarnok egy részét. 2017. február 7-én kelt adásvételi szerződésben megvásároltuk az említett csarnokot. A fizetés 4 ütemben volt a szerződésben, a csarnok birtokbavételével arányosan. Társaságunk a beruházásra hitelt vett fel számlavezető bankjától. A hitelszerződés egyik kritériuma volt a jelzálogjog-bejegyzés. Az eladó elcsúszott a kiköltözéssel, a banknak már kellett a jelzálog, így megállapodtunk az eladóval, hogy bejegyezhetjük tulajdonjogunkat. A földhivatal 2017.02.13-ai dátummal jegyezte be cégünket mint tulajdonost. A tényleges átadás 2017 októberében történt meg, addig mi fizettük a használt terület után a bérleti díjat. Közben már elkezdtük a mi igényeinknek megfelelően átalakítani a csarnokot (elektromos vezetékelés a gépeinknek, takarítás). Kérdésem: mikor kell üzembehelyezni a csarnokot? Meddig beruházás és mikortól felújítás? A takarítás, amennyiben az üzembehelyezés előtt történik meg, ráaktiválható-e? Köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Építési telek – egyenes vagy fordított áfa?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Jutalék áfa – építőipar

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Használt ingatlan értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close