144 találat a(z) bérlet cimkére

Horgászbérlet adómentessége Kérdés

Adhat-e szakszervezet tagjai részére éves horgászbérletet adómentesen? Az alaptevékenységei között szerepel, hogy a tagjai számára sport és szabadidős szolgáltatásokat nyújthat. Nem személyre szabott lenne a juttatás, hanem a tagok felosztanák, hogy mikor ki használja a bérletet.

Helyi járatos bérlet, levonás Kérdés

Tisztelt Címzett! Amennyiben a munkáltató helyi járatos bérletet térít a munkavállalónak, a bérlet ára az alapja lesz a végrehajtói levonásoknak, gyermektartásnak, és fizetés előlegnek is? (Mivel bérként kell belőle adózni és járulékot vonni is.) Köszönöm!

Életbiztositás, utazási bérlet adózása 2019-ben Kérdés

T. Szakértő! Egy kft. tagja számára 2016-ban életbiztosítást kötött, kedvezményezett a feleség. Eddig adómentes volt. A HVG-ben azt olvastam, hogy a már megkötött biztosításokra átmeneti szabály van. 2019-ben még nem adóköteles a tagnak. Ez így van? Utazási bérlet 2019-ben bérként adózik. Ez a gyakorlatban hogy működik? Kell a bérletről számlát kérni? Ha igen, a cég vagy a dolgozó nevére? A cégben költségként el lehet számolni? Köszönettel Fidler Gáborné

BKK bérlet szelvény elszámolása Kérdés

2019-től nem adható egyéb béren kívüli juttatásként a BKK bérlet, csak úgy, hogy jövedelemként adózik. Kérdem én, ha adok nettó 9500 értékű szelvényt a dolgozómnak, akkor úgy számfejtem a bérben, hogy a munkáltatói (21 százalék) terhekkel, s a munkavállalói terhekkel (33,5 százalék) emelten bruttósítom így lesz 14 286 forint, majd levonom a dolgozótól a járulékokat. Ezt egy bérlet eseténél - 4784 ft, tehát a nettó bérét csökkentem a járulékkal. Így a szelvénye 4716-t ér neki. Amennyiben ezt az összeget pénzben odaadom neki (14.286.-ot), hogy vegyen bérletet magának nettó 9500.-ért, úgy jobban jár, mert nem csökken a nettója, sőt a bérlet árával növekszik. Jó az elgondolásom, vagy a szelvény elszámolásnál számolok rosszul? Köszönöm szépen

Magánszemély nevére kiállított számla elszámolhatósága Kérdés

Általam könyvelt cég a cafeteria szabályok változása miatt meg kívánja venni dolgozói részére a 2019. évre vonatkozó egész éves BKK bérletet 2018 decemberében. A BKK tájékoztatása szerint ilyen esetben csak a magánszemélyek részére tudnak számlát kiállítani. Kérdésem az, hogy a magánszemélyek részére kiállított számlák ebben az esetben elszámolhatóak-e a cég könyvelésében.

Rendezvényszervező egyéni vállalkozó, költség minősítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyéni vállalkozó gyermekrendezvényt szervez, a gyerekzsúrok alkalmával a gyerekeket uszodába viszi, ahol béreltei díjat és belépőjegyeket vesz a gyerekeknek, ezek a költségek igénybe vett szolgáltatásnak minősülnek? A rendezvény során felmerülő egyéb költségek között van olyan tétel, mint például édesség, csokoládé. Ezek a költségek is a bevételszerző tevékenységhez kapcsolódnak, azonban még mindig anyagköltségről beszélünk? Az egyéni vállalkozó a rendezvényért mint szolgáltatáscsomagért számlát állít ki a megrendelő szőlők felé. Köszönöm szíves válaszukat. Üdvözlettel: Szabó László

Szálláshely Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérjük szíves állásfoglalását: Egy kft. bérbe vett egy szállásépületet, a bérbeadó biztosítja az ágyneműket, azok mosatását és egyebeket. 40 db 2-3 ágyas szobák vannak, recepcióval is rendelkezik személyzettel. A bérbevevő kft. szerződésben áll cégekkel, mely szerint havonta a szerződő cég munkásainak(kb.10-15 fő) szállást biztosít. Reggelit nem kapnak. Ebben az esetben a szolgáltatás igénybe vevőjének ezt 18 vagy 27 százalék adómértékkel kell kiszámláznia és milyen szolgáltatásnak kell feltüntetni? Válaszát előre is köszönjük. T.Mária

Bérleti díj mint közvetített szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egy lízingcégtől bérel tehergépjárműveket, amiket bérleti szerződés keretében továbbad egy bérlőjének. A járművek tulajdonosa a lízingcég, üzembentartóként a társaság bérlője került bejegyzésre. A bérleti szerződésben havi bérleti díj került meghatározásra, ami nem egyezik meg a lízingcég által számlázott bérleti díjjal, illetve a bérleti időszak sem pontosan egyezik meg a két szerződésben. Milyen feltételek esetén minősíthetjük a lízingcég által kiállított bérleti díjas számlát közvetített szolgáltatásnak? A bérlőnkkel kötött bérleti szerződésben mi szerepeljen pontosan, hogy iparűzési adó szempontjából elszámolható legyen közvetített szolgáltatásként? Köszönettel.

Bérelt szlovák autó áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó szlovák cégtől bérel személygépkocsit bérbeadásra. A vállalkozó magyarországi cégeknek adná bérbe a gépkocsit. Sajnos vitába keveredtem velük, mert nem fogadják el, hogy ez után itthon meg kell fizetni az áfát. A szlovák partner köti az ebet a karóhoz, hogy ez egy áfamentes szolgáltatás. Azt persze nem tudja megmondani, hogy melyik jogszabály alapján. Kaptam egy magyar nyelvű használatbaadási szerződést, de ennyi. Lehet, hogy mégis én tudom rosszul? Lenne valami kivétel, ami alapján ezt állítják? A mostani bérbevevő áfakörös, tehát le is vonhatja a beállított áfát, de hamarosan katás alanyi mentes vállalkozásból akarják ugyanezt végezni, és szerintem akkor be kell fizetnie itthon az áfát. Előre is köszönöm a segítséget.

Napi munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk közigazgatási határon kívüli lakóhelyéről saját gépjárművel utazna a legközelebbi településig, ahonnan busszal tudna bejutni a munkahelyre. Így a lakóhelye és a legközelebbi buszmegálló között utazási költségtérítést, a buszra pedig bérletet igényelne. A kérdésem, hogy ilyen formában adható-e adómentesen az utazási költségtérítés és a bérlettérítés?

Siessen, ha Vakáció-bérletet szeretne vásárolni! Cikk

Szerdán vásárolható meg utoljára a korlátlan utazást biztosító 60 napos Vakáció-bérlet – hívj fel a figyelmet a MÁV-Start.

Parkolási bérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szállodát üzemeltető cég vagyunk, az önkormányzat a következő hónaptól parkolási övezetté minősítette a szálloda környékét. A szállóvendégek részére vásárolunk 30 darab éves parkolási bérletet, és az eltöltött napok után továbbszámlázzuk vendégeink részére a napi parkolási díjat. Ilyen esetben a részünkre kiállított éves bérlet számlájának áfatartalma levonásba helyezhető? Ha dolgozóink részére is adunk parkolási bérletet térítésmentesen, úgy annak a számlának az áfája is levonható-e, valamint milyen közterhet kell befizetnünk ez után? Köszönöm válaszát!

Áfa időszakos elszámolású ügyletek Kérdés

Ügyfelem kiszámlázta bérlője felé a 2018/2. negyedévi bérleti díjat. A számlát bérlője visszaküldte helytelen áfakulcs feltüntetése miatt. Ügyfelem sztornózta a visszaküldött számlát, majd kiállította a helyes számlát. Az első számla áfa-teljesítési ideje 04. hó volt, az újonnan kiállított számla teljesítése a számla keltének (4. hó helyett 5. hó) megváltozása miatt már 5. havi. Nagyon zavaró az a körülmény, hogyha helyes a fenti eljárás, akkor ez egy eszköz is lehet a számlát kiállító számára az áfa-teljesítési idő és így a fizetési határidő elcsúsztatására. Helyes volt az eljárás a fenti esetben? Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel CsK

Ingatlanhasznosítás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben szeretném kérni a segítségét: egy 5 szobás, az ingatlan-nyilvántartásban lakásként nyilvántartott 50-50% százalék tulajdoni arányú ingatlan 2 szobája bérleti jogviszony, a másik 3 szobája a BOOKING-on keresztül szálláshely-szolgáltatásként van hasznosítva. A számlát az egyik tulajdonos által kiváltott adószámra állítják ki. A bevétellel szemben tételes költségelszámolást alkalmaznak. Természetesen a költségek az egész ház tekintetében merülnek fel. A bevételek költséggel csökkentett része mint jövedelem kerül megosztásra 50-50 százalékban a tulajdonosok között, és ez képezi az adózás alapját a tulajdonosok közötti megállapodás alapján. Első kérdésem: ez a módszer megfelel-e a vonatkozó előírásoknak? A másik kérdésem az eho-fizetésre vonatkozik, mivel a 2017-ben a fenti módon képződött jövedelem mindkét tulajdonos esetében meghaladja a az 1 millió forintot. Gondolom, jelen esetben mind a bérlet, mind a szálláshely-szolgáltatás jövedelmét 14 százalék eho terheli. Ugyanakkor mindkét tulajdonosnak van főállása,ahol a levont 7 százalék meghaladja az 500 ezer forintot, tehát nem kell az ehót megfizetniük? Ha eho tekintetében eltérően adózna a bérbeadás, illetve a szálláshely-szolgáltatás, akkor mi alapján lehet a költségeket megbontani, hogy a jövedelem bérbeadásra és szálláshely-szolgáltatásra megbontható legyen? Válaszukat, segítségüket előre is köszönöm.

Utazási költségtérítés könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk munkába járásához cég nevére szóló számlát szeretnénk elszámolni. A munkavállalónak a bérlet 86 százalékát térítjük adómentesen, a 14 százalékot áfásan leszámlázzuk részére. Ennek a könyvelése bérfeladással történik T 551-K 471. A bérlet vásárlásáról a számlát pedig T 52- K 381., illetve T 4661. Úgy érzem, hogy így kétszeres költségelszámolás történik. Kérdésem, hogyan tudom helyesen könyvelni a fenti eseményt? Segítségüket előre is köszönöm. Üdvözlettel:

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánvállalkozói tevékenység megszüntetésekor számlázás 2.

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Cégkapuletöltés-igazolás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tbj. szerinti külföldiség igazolása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs