hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vármegye- és országbérlet: mit jelenthet a személyi jövedelemadózásban?

  • adozona.hu

A májustól bevezetésre kerülő új utazási bérletek bevezetése több ponton is érinti a jelenleg érvényes adózási szabályokat. Cikkünkben – a teljesség igénye nélkül – néhány fontos összefüggésre hívjuk fel a figyelmet.

Új korszak köszönt be május 1-jétől a közösségi közlekedésben: kedvező tarifákkal bevezetik a vármegye- és országbérleteket.

Hírek szerint a vármegyebérlet havi ára 9 450 forint, az országbérleté pedig 18 900 forint lesz. Az új bérletek a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV és a GYSEV helyközi járatain korlátlanul használhatók majd a bérleten feltüntetett területen.

A vármegyebérlet, illetve az országbérlet minden egyéb jegy vagy bérlet váltása nélkül teszi majd lehetővé az utazást több tízezer buszon és kötöttpályás járaton.

Ugyanakkor a vármegyebérlet és az országbérlet nem lesz érvényes a helyjegyköteles vonatokon, az 1. osztályon, valamint a helyi közösségi közlekedési társaságok járatain. Így a Pest vármegyei bérlet, és az országbérlet nem lesz érvényes a BKK járatain sem, de Budapesten belül a helyközi szolgáltatók járatain lehet velük utazni. Ezekkel a bérletekkel kisvasutakon sem lehet utazni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogy a jelenleg hatályos adószabályozást figyelembe véve, az új bérletek elszámolására milyen előírások vonatkoznak a munkába járás, a juttatás, illetve a költségelszámolással összefüggésben.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetés euróban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szállásadó általi étkeztetés áfája

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyesület által fizetett nevezési díj

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs