Vármegye- és országbérlet: mit jelenthet a személyi jövedelemadózásban?

  • adozona.hu

A májustól bevezetésre kerülő új utazási bérletek bevezetése több ponton is érinti a jelenleg érvényes adózási szabályokat. Cikkünkben – a teljesség igénye nélkül – néhány fontos összefüggésre hívjuk fel a figyelmet.

Új korszak köszönt be május 1-jétől a közösségi közlekedésben: kedvező tarifákkal bevezetik a vármegye- és országbérleteket.

Hírek szerint a vármegyebérlet havi ára 9 450 forint, az országbérleté pedig 18 900 forint lesz. Az új bérletek a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV és a GYSEV helyközi járatain korlátlanul használhatók majd a bérleten feltüntetett területen.

A vármegyebérlet, illetve az országbérlet minden egyéb jegy vagy bérlet váltása nélkül teszi majd lehetővé az utazást több tízezer buszon és kötöttpályás járaton.

Ugyanakkor a vármegyebérlet és az országbérlet nem lesz érvényes a helyjegyköteles vonatokon, az 1. osztályon, valamint a helyi közösségi közlekedési társaságok járatain. Így a Pest vármegyei bérlet, és az országbérlet nem lesz érvényes a BKK járatain sem, de Budapesten belül a helyközi szolgáltatók járatain lehet velük utazni. Ezekkel a bérletekkel kisvasutakon sem lehet utazni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogy a jelenleg hatályos adószabályozást figyelembe véve, az új bérletek elszámolására milyen előírások vonatkoznak a munkába járás, a juttatás, illetve a költségelszámolással összefüggésben.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telephely eladása

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs