360 találat a(z) bér cimkére

Külföldön, külföldinek fizetett bér Kérdés

T. Szakértő! Egy vállalkozás külföldön (mondjuk Kenyában) építőipari kivitelezést végez. Részben saját alkalmazottakat utaztat ki, részben ottani munkaerőt alkalmaz. Ott (Kenya) nincsen semmilyen társadalombiztosítási szabály, sem jövedelemadó. A kérdés az, hogy a külföldön (fizikailag), külföldi (devizakülföldi) állampolgároknak fizetett munkabér után Magyarországon keletkezik-e valamilyen adó vagy járulékfizetési kötelezettsége a társaságnak? Ha igen, akkor milyen és melyik törvény írja elő? Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!

Bérük növeléséért sztrájkoltak ma a közszférában Cikk

Ötezernél többen vettek részt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által az önkormányzati hivatalokban dolgozó köztisztviselők munkahelyi szervezeteinek hirdetett, béremelést célzó kétórás munkabeszüntetésben – mondta el Boros Péterné, az érdekképviselet elnöke hétfő délelőtt Budapesten, sajtótájékoztatón.

Nőtt az államháztartási hiány Cikk

Főként az egyre nagyobb számú nyertes uniós projektek finanszírozásának, az aktuálissá vált kamatkiadások, illetve a lakásépítési támogatások felfutásának eredményként az államháztartás központi alrendszerének halmozott hiánya az év első felében 911,2 milliárd forintot tett ki. A hiány alakulása a tervezettnek megfelelő, az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél pedig biztonsággal teljesíthető – közölte az NGM.

Szakképzési támogatások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Indulna egy kft., melynek a főtevékenysége oktatás, ez középfokú OKJ-s szakképzés, gyakorlati oktatására irányulna esti és nappali tagozatosoknak. A gyakorlati képzés festőknek, kőműveseknek és logisztikusoknak indulna tanulószerződéssel. A gyakorlati oktatáshoz a tanműhelyet bérli. A NAV-tól megadott mértékben a tanulók után a támogatás visszaigényelhető. A kérdésem az lenne, hogy a gyakorlati oktatást végző szakoktató bére is visszaigényelhető-e valamilyen formában, mi a visszaigénylés módja és feltételei? Válaszát előre is köszönöm! K. Ágnes

Együtműködési megállapodás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 10. és 11. osztályos tanulokkal együttműködési szerződést kötöttünk, kérdésem az lenne hogy a 08 bevallásban a szakképzési hozzájárulást mennnyivel kell csökkenteni? S a tanulóknak kell arra az egy hónapra bért fizetni? Üdv. Anita

Hány órás bérrel kell kifizetni a visszatérő kismamát? Kérdés

A cég dolgozója 2011-ben 8 órás munkaviszonnyal rendelkezett. Ezzel ment szülni. 2017 júniusában tért vissza. Kérésére 4 órásra lett a munkaviszonya, módosítva, hogy gyermekeit el tudja látni. Ez a visszatérés napjával a NAV-nak változásjelentőn is be lett jelentve. A dolgozó ezek után a 8 órás fizetését kéri a 2011-17-ig felhalmozódott szabadsága idejére. Kérdésem: Jogos-e a követelése? Válaszukat köszönöm.

Nőttek a munkaerőköltségek az EU-ban Cikk

Tovább emelkedtek a munkaerőköltségek az Európai Unióban és az euróövezetben az idei első negyedévben.

Sztrájk lesz a szlovákiai Volkswagennél Cikk

Kedd estétől bérkövetelésük teljesítéséért sztrájkolnak a Volkswagen szlovákiai leányvállalatának alkalmazottai, a június 20-án este hat órakor kezdődő, határidő nélküli munkabeszüntetésben a szakszervezet közlése szerint a dolgozók 85-90 százaléka vesz részt, ami miatt a gyártás teljes leállásával kell számolni.

Bérvita miatt munkalassítás lesz a Tescónál Cikk

Június 20-án tartják a következő bértárgyalást a Tesco áruházlánc vezetői és a szakszervezetek között, ezt követően nyilvánosságra kerül, pontosan mikor és milyen törvényes eszközökkel fejezik ki elégedetlenségüket a dolgozók az üzletlánc évek óta elhibázott bérpolitikája miatt érte, írja a Magyar Idők értesülésére hivatkozva az MTI.

A jövő héttől magasabb lesz a rezsióradíj az építőiparban Cikk

Június 12-étől nő a minimálisan felszámítandó építőipari rezsióradíj.

Bt. ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság beltagja heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik és emellett ellátja az ügyvezetői feladatot. Személyesen nem működik közre a bt. tevékenységében. Kell-e részére bért fizetni?

Ügyvezető bére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. irányítását két ügyvezető látja el munkaviszonyban, ezenkívül van egy cégvezető, és egy logisztikai igazgató. Lehet-e bármilyen adó- vagy munkajogi következménye annak, ha az egyik ügyvezető (aki egyben tulajdonos is) bére alacsonyabb, mint a másik ügyvezetőé, valamint a cégvezető és a logisztikai igazgató bérénél is? Köszönöm válaszát!

Eltérő bér, azonos munkakör, nincs védett tulajdonság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két, azonos munkakörben és régióban (azonos a telephely is) dolgozó, azonos nemű munkavállaló között alapbér tekintetében különbség tapasztalható. A többet kereső munkavállaló régebb óta dolgozik az adott munkakörben a cégnél, munkatapasztalata viszont összességében nem nagyobb. Nem ismert védett tulajdonság, így tudtommal egyenlő bánásmód sérelme nehezen megítélhető. Ilyenkor a munkavállaló tehet-e valamit? Ha nincs bizonyítéka, kérheti-e a bíróságot, hivatalt, hogy "bekérje" a béradatokat? Egyáltalán jogellenes ez? Az Mt. ugyan előírja, de léteznek például bértárgyalások (illetve lehet különbség a tudás, tapasztalat, eredményesség terén is) is? Köszönettel.

Nőttek a bérek Cikk

A munkaerőhiány is hozzájárult a bérek elmúlt időszakbeli emelkedéséhez; a leggyorsabb ütemű bérnövekedés a költségvetési szerveknél volt, amelyeknél jelentős volt a lemaradás – mondta Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár az M1-en.

Pénzhiány miatt kevés a sofőr a koraszülött mentésnél Cikk

A forráshiány miatt a szükséges tíz helyett csak hat főállású sofőrrel rendelkezik a koraszülött mentéssel foglalkozó Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat – nyilatkozza a Világgazdaság szerdai számában a szolgálat szakmai vezetője.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Jövedéki adó

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mikorra könyveljem?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close