272 találat a(z) ajándék cimkére

A kisorsolt ajándék adózása Cikk

Hogyan adóznak az étterem vendégei között kisorsolt ajándékok mind áfa, mind szja, eho szempontjából? – kérdezte az Adózóna olvasója. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Juttatás adózása, könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy étterem ünnepnapokon ajándékokat – például könyvet sorsol ki a vendégek között, amelyeket más cégektől szerez be, vagy a saját termékeire, éttermi fogyasztásra beváltható ajándékutalványt juttat, vagy koncertjegyet ad a saját rendezvénytermében szervezett programokra. A kérdés, hogyan adóznak ezek a juttatások mind áfa (beszerzés, átadás, térítés nélküli átadás), mind szja, eho szempontjából? Illetve számviteli elszámolás tekintetében melyik számlacsoportban, hogyan kell elszámolni az egyes eseményeket? Köszönettel.

Egyéni vállalkozó által adott ajándék Kérdés

Egyéni vállalkozó ajándékba adja gyermekének a telephelyét. A telephely mint földterület nem volt a vállalkozásnak tulajdona, viszont támogatás útján több ingatlant is felépítettek rá, mezőgazdasági ingatlanokat. Ügyvéd előtt az ingatlan helyrajzi számra hivatkozva került ajándékba adásra. A földhivatal által ezen a helyrajzi számon több épület áll, mint említettem támogatások során épültek fel, amik viszont már az egyéni vállalkozásban nyilván vannak tartva mint tárgyi eszközök. Hogyan kell ezen épületek értékét meghatározni, mivel az ajándékozási szerződésben az egész egy összegben szerepel. Kell-e róla számlát kiállítani vagy elég az ajándékozási szerződés? Hogyan adózik az ajándékba adott ingatlan az egyéni vállalkozásban?

Ösztönzésként adott utalvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk termékeinek forgalmazásáért a partnercégeknél lévő ügyintézőknek – forgalom alapján számolt bónuszpontok alapján – negyedévente Edenred utalványt adott. Ezt ajándékként számoltuk el, és befizettük az üzleti ajándék utáni adókat. Kérdésem, hogy Ön szerint ez így helyes eljárás-e, illetve, hogy 2019-től (a jelenlegi információk alapján) ez az ösztönzési program maradhat-e? Válaszát előre is köszönöm!

Promóció adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi gazdasági társaság ügyfelei részére értékesítési ösztönző program keretében a lenti promóciókat hirdeti. Kérdésünk, hogy milyen adóvonzatokkal kell számolnunk? 1.) Minden partnerük, aki minimum 80-120-200 db xy terméket előrendel, egy előre meghatározott ajándékcsomag egyikét kapja. A csomagokban különböző márkázott termékek vannak, például: fejlámpa, póló, esernyő, pulóver, mellény, bőrönd stb. 2.) Azon partnerük, aki a legtöbb meghatározott terméket tárolja be egy meghatározott időszak alatt egy Smart LED tv-t vagy egy laptopot kap ajándékba (ezek a cég által nem márkázottak). 3.) Azon 10 partnerük, akik az egyes márkákban a legtöbb terméket vásárolják, illetve a legnagyobb mennyiségi növekedést érik el egy előző meghatározott időszakhoz képest, 3nap/2éjszakás programmal díjazzák egy előre meghatározott helyen, időben, 4 csillagos hotelben teljes ellátással és sok programmal. 4.) Kérdésünk még, hogy a promóció keretén belül átadott termékek beszerzésekor az előzetesen felszámított áfa levonásba helyezhető-e? 5.) A fent felsorolt promóciók valamelyike beletartozik-e az ajándéksorsolás vagy a szerencsejáték kategóriájába? Köszönettel várom válaszukat.

Ajándékba adott ingatlan áfabeli megítélése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Korlátolt felelősségű társaságunk ajándékozási szerződés alapján egy ingatlant ajándékozott (ingyenesen) egy város önkormányzatának. Az ingatlan megnevezése a tulajdoni lapon: kivett közút. A területen eddig semmilyen útépítési munkálat nem történt, még mezőgazdasági művelés alatt áll. Az ingatlan beszerzési értéke ismert, mintegy 1,5 millió forint. Társaságunkat az ingatlan beszerzésekor adólevonási jog illette meg, ezért megítélésünk szerint az ügylet az áfatörvény 11. §-a alapján (ingyenessége ellenére) ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek minősül. Úgy gondoljuk, hogy az ügylet tárgya az áfatörvény 86. § (1) bekezdés k) pontjában írt beépítetlen ingatlan, amely nem minősül építési teleknek. Társaságunk élt az áfatörvény 88. §-ában írt lehetőséggel, és az ezen k) pont alá tartozó termékértékesítéseit adókötelessé tette. Az önkormányzat adószáma alapján (2-es áfajel) mindkét fél megfelel az áfatörvény 142. § (3) bekezdésben írt feltételeknek, vagyis az ügylet a fordított adózás szabályai alá tartozik. Fellelhetőek azonban az interneten ezzel ellentétes vélemények is. Kérdésünk: egyenes, vagy fordított adózás alá tartozik az ügylet. Milyen bizonylatot kell kiállítanunk az ügyletről? Köszönettel: Ecker Dániel

Az ajándékutalvány termék lesz? Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. január 1-jétől az egycélú ajándékutalvány megvásárlásakor áfakötelessé válik. Ezért úgy gondolom, hogy a számlaadás is kötelező lesz. Ez jelenti azt is, hogy terméknek fog minősülni? Ha igen, akkor biztosítani kell a felmondás lehetőségét internetes értékesítés esetén? A többcélú ajándékutalvány továbbra sem számít terméknek? Válaszát előre is köszönöm!

Bankszámlafenntartás költségeinek fedezetére fizetett átalány közterhei Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalatunknál érvényes kollektív szerződés a munkavállalókat bankszámla fenntartására kötelezi, és a munkáltató a bankszámla-fenntartás költségeinek fedezetére átalány összeget fizet a munkavállalóknak. Adható-e ez az összeg adó- és járulékmentes költségtérítésként? Ha nem, megfelelő szabályzat esetén adható-e Erzsébet-kártya ajándék zsebére történő kifizetéssel az szja-törvény 70. §-a szerinti egyes meghatározott juttatásként?

Reklámcélú ajándék Kérdés

Segítenétek egy kicsit? A következő a téma: nonprofit kft. egy rendezvény keretén belül, ahová belépődíjat szedett, a vendégek részére ajándékcsomagot adott (logójukkal ellátott méz), melynek egyedi értéke 1000 forint. Tekinthetem-e ezt az ajándékot az szja-törvény 1. sz. melléklet 8.14 pontja alá tartozó reklámcélú ajándéknak, vagy mindenképpen meg kell fizetni a repi adót utána? A rendezvény széles körben meg volt hirdetve, de nekem ott sántít, hogy belépő díjat szedtünk, tehát nem mindenki által elérhető, csak aki részt vett a rendezvényen. "8.14. * a kifizető, kifizetőnek nem minősülő külföldi személy által * a) üzletpolitikai (reklám) céllal magánszemélyek széles körében nyilvánosan meghirdetett kampány keretében, a juttatás feltételének - ha az nem vetélkedő, nem verseny és nem a szerencsejátékok szervezéséről szóló törvény hatálya alá tartozó sorsolás eredménye - megfelelő magánszemély számára adott b) visszatérítés vagy áru, szolgáltatás vásárlásához kapcsolódó más kedvezmény, ideértve, ha az - megjelenési formájától függetlenül - árura vagy szolgáltatásra váltható érték;"

Személygépkocsi munkavállalónak ajándékba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónak biztosított céges autót a munkáltató. A dolgozó kilépésekor úgy döntenek, hogy megkapja az autót ajándékba. Véleményem szerint a munkavállalónak ez jövedelem, tehát le kell neki számfejteni. Könyv szerinti értéken számfejtjük? Hogyan adózik pontosan? Illetve másik kérdésem, hogy biztosíthat-e társas vállalkozás tagjának személygépkocsit a cég, ha nem működik személyesen közre a vállalkozásban? Köszönöm.

Üzleti ajándék, vagy üzletpolitikai célú ajándék? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk profilja: főképp kenőanyag-, tisztítószer-, illetve munkaruha-nagykereskedelem. Egyik EU-s külföldi beszállítónk felajánlotta,hogy grátiszba tudna küldeni 5 literes kiszerelésben sört 1-2 raklappal,amit üzleti partnereink részére adhatnánk ajándékba. Ők ezt adják a termékeik mellé ingyen. A számlán 0,1 centért szerepelne. Ha grátiszban adnánk megrendeléskor vevőpartnereink részére, az üzleti ajándéknak vagy üzletpolitikai célú ajándéknak minősül-e? Milyen belső nyilvántartást kell vezetni róla bekerüléskor és abban az esetben, ha tovább ajándékozzuk üzletfeleink részére? Közösségi összesítőn le kell-e jelenteni? Mivel ez nálunk nem minősül árunak, milyen főkönyvi számon tartsuk nyilván, milyen értékben? A megajándékozott üzleti vevő partnereinknek a megrendelt áru mellé adott ajándék értékét számlázni kell-e vagy sem, csak úgy pluszban oda adjuk az ajándékot? Amennyiben üzleti ajándéknak minősül, szja és ehokötelezettség terhe mellett társasági adóban hogyan kell elszámolni? Szíves válaszát előre is megköszönve. D. Ágnes

Ingatlanajándékozás szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ajándékozási szerződésben az ajándékozó ingatlant (termőföldet) ajándékba adott a megajándékozottnak. Az ajándékozó, illetve a megajándékozott részéről van-e szja kötelezettség? Válaszát köszönöm

Erős csúsztatás a NAV-tól az ajándék adókötelezettségéről Cikk

A NAV honlapján olvasható a „Magánszemélyek közötti ajándékozás adó- és illetékvonzatának legfontosabb szabályai” című közlemény. Úgy tűnik, a legfontosabbak közül kimaradt a lényeg!

Baráti meghívás luxusutazásra: kell-e adót, illetéket fizetni? Cikk

Egy cég tulajdonosa a barátja közreműködésével elnyert sikeres pályázat révén realizált osztalékából mediterrán hajóútra invitálta kísérőként a barátját. Kell-e a cégtulajdonos barátjának adót, illetéket fizetnie a hajóútra befizetett összeg után?

Viszonteladók között kisorsolt ajándék Kérdés

Autóalkatrészeket forgalmazó nagykereskedő társaság a vásárlás ösztönzésére viszonteladói között olyan akciót hirdet, mely szerint minden nap 1 db alkatrészt kisorsol, és minden héten egy másik alkatrészt kisorsol azon vevői között akik legalább 4 db terméket vásárolnak. A kérdésem az, hogy mivel nem magánszemélyek a vásárlók, hanem társaságok és egyéni vállalkozók, milyen adózás terheli ezen alkatrészek nyerménykénti átadását?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs