322 találat a(z) ajándék cimkére

Értékesítési akcióban partner vevőnek (vállalkozásnak) adott ajándék adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Meghirdetett értékesítési akcióban bizonyos termék meghatározott összegben történő vásárlása esetén a partner vevőnek (vállalkozásnak) adott ajándék (például futball labda, alkoholos ital) után kell-e adót, ehót fizetni? Vagy természetbeni engedménynek számítva adómentes lehet? Válaszát előre is köszönöm.

Sorsolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Online rádióközvetítésre céget alapítottunk. Az adás folyamán a betelefonálók között ajándékokat sorsolunk ki, üzletpolitikai céllal; adásunk népszerűsítése a cél. Ezek az ajándékok például fürdőbelépők, szaklap-előfizetések, könyvek.... Kérdéseim 1. A beszerzett ajándékokat melyik számlaosztályba kell könyvelnünk? 2. Mennyi az utánuk fizetendő adó? 3. A mások által felajánlott, kisorsolandó ajándékok után terhel bennünket adófizetési kötelezettség?

Külföldről érkezett deviza Kérdés

A gyermekeim külföldön élnek, s szeretnének az én devizaszámlámra pénzt utalni, az ottani fizetésükből. Ezután ott kapnak adókedvezményt, amit a szülő részére átutalnak. Kérdésem, keletkezik-e nekem ebből adófizetési kötelezettségem, s ha igen, milyen mértékű, s hogyan és mikor kell bevallani? Nyugdíjas egyéni vállalkozó vagyok, évente egyszer kell bevallást készítenem. Várom szíves válaszukat. Üdvözlettel: Jávorné Ochtinszki Mária

Áru térítés nélküli átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelmi kft. szeretné megköszönni egy magánszemélynek, hogy nagy értékű üzletet közvetített számára. Ennek keretében vásárolna egy terméket, majd térítésmentesen átadná a magánszemély részére. Mi a helyes definíciója ennek (ajándék, térítés nélküli átadás stb.)? Milyen adózási vonzata van (társaságiadó-alap, szja, áfa egyebek tekintetében)? Köszönöm.

Így kell számlázni, ha grátisz is ad – az áfát is mondjuk Cikk

Cégünk ásványvízgyártással foglalkozik. Ha mondjuk eladok 100 palack vizet, és 10 darabot grátiszba adok, mi a helyes mód számlázás során? Nulla forinttal tüntetem fel a számlán? Vagy esetleg mínusz összeggel? Illetve adózás szempontjából mi a teendőm? Olvasónk kérdéseire Bartha László adójogi szakjogász válaszol.

Pihenés ajándékba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesület egyetlen alkalmazottja (aki adminisztratív feladatokat lát el) munkája elismeréseképpen egy "lehetőséget" kap ajándékba. Az egyesület megvásárolt részére egy hotelben három nap pihenést. Az egyesület erről egy előlegszámlát kapott, majd akkor adnak végszámlát, ha az alkalmazott elmegy hozzájuk, nulla forint értékben. Kérdés, hogy mikor keletkezik ezután, és kinek, milyen adófizetési kötelezettsége? Akkor, amikor a lehetőséget megkapta a dolgozó, vagy amikor el is megy azt felhasználni? Lehetséges, hogy sosem tud elmenni. Ebben az esetben mi történik? Végszámlát sem fognak kapni akkor. Köszönöm a válaszukat!

Ajándék Kérdés

Tisztelt Adózóna! Munkáltató nyugdíjba vonuló munkatársainak wellness hotelbe történő, 1 éjszakára szóló szállás igénybevételére jogosító ajándékot ad 29 900 forint/fő értékben. Milyen adó- és járulékkötelezettségek keletkeznek a munkáltatónál e juttatással összefüggésben? Köszönettel!

Lakásvásárlás illetéke Kérdés

Kérdésem, hogy, ha valaki eladja a lakását 20 millió forintért, majd vásárol a kiskorú gyermekének egy lakást 40 millió forintért, milyen adó illetve illeték terheli ezt a tranzakciót? Várom segitő válaszukat tisztelettel.

Ajándékba kapott ingatlan Kérdés

Kérdésem, hogy ajándékba kapott külterületi szántóföld után az ajándékozottnak kell-e valahova bejelentést tenni, ha igen, hova? Továbbá terheli-e adó- vagy illetékkötelezettség? Várom mielőbbi segítő válaszukat.

Ajándék üzleti partnernek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ügyfelünk üzleti partnerének üdülési célú ajándékutalványt vásárolt. A vásárlásról 2016. április havi teljesítési idejű számlát kapott 52 900 forint értékben. Milyen időszakra vonatkozóan, valamint milyen mértékű közterhet kell a juttatónak megfizetni az ajándékba adott üdülési kupon után? Válaszát előre is köszönöm!

Termőföld értékesítése: bevétel, jövedelem, költség és adó Cikk

A termőföldből származó jövedelmet befolyásolja a bevétel, a levonható költség, a szerzési időpont, hogy az adózó korábban vétellel, örökléssel vagy más módon szerezte meg, és még sok minden más. Összefoglaltuk, mit kell figyelembe vennie, ha tavaly értékesítette termőföldjét.

Eho Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magánszemély külföldről kap 100 millió forintot ajándékba, illetve végleges átadásra, amiből Magyarországon céget szeretne alapítani. A kérdés az lenne, hogy milyen formában kell ezt az összeget bevallani, milyen bevallásban, és milyen adót kell ezután fizetnie (szja, eho)? Köszönöm.

Illeték Kérdés

Egyszemélyes kft. tulajdonosa a leány, a 100 százalékos tulajdonát elajándékozza az anyjának. A kft.-nek van ingatlana, amely az eszközök nettó értékének 95 százaléka. Kérdésem, hogy ebben az esetben kell-e illetéket fizetni az ingatlan értéke után? Ha igen, akkor milyen esetben nem kell illetéket fizetni, például 75 százalékos tulajdonszerzés esetén? Mindkét személy magyar állampolgár. Mária

Az adómentes kampányok egyik titka. Ajándék teher nélkül Cikk

Henry Ford szerint – és neki igazán hihetünk –, aki nem költ reklámra, hogy pénzt takarítson meg, az megállíthatná az óráját, hogy időt nyerjen! Reklám tehát kell. Nem mindegy azonban, hogy mennyibe kerül, esetleg terheli-e a marketing büdzsét adó és járulék is. Ebből a nézőpontból vizsgáljuk a manapság oly népszerű, a termék, a szolgáltatás mellé adott ajándék-, illetve vásárlási utalványokat.

Térítésmentes átadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. csapatépítő tréningeket tart, amelyek során a kft. által beszerzett egyszerűbb ruházati termékek (például láthatósági mellény, kendő stb) a csapatépítésen részt vevő embereknél maradnak, ezeket a cég nem kéri vissza miután a tréning véget ért, mivel „beleépíti” a tréning árába, amit kiszámláz a megrendelők felé. Kiegészítésül, hogy a kft. költségként elszámolja a ruházati termékeket, illetve az áfát is levonásba helyezi. Ugyanehhez a tréninghez kapcsolódó kérdés, hogy italokat is beszerez a kft. (például pezsgőt), amit a tréning (például „kincskeresés”) során a résztvevők „megkeresnek és megtalálnak”, ezáltal nyereményként megtarthatják. A kft. költségei között elszámolja az italbeszerzést, illetve az áfáját levonásba helyezi. Helyesen jár el a kft. a költségelszámolásnál, illetve az áfalevonásnál? Ezen kivül ezek az „ajándékozások” térítésmentes átadásnak minősülnek-e és a kft.-nek ezek után keletkezik-e plusz áfafizetési kötelezettsége a megrendelők felé már kiszámlázott tréningdíjon felül? Köszönöm válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Megbízási díj

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink