178 találat a(z) adomány cimkére

Adomány közhasznú szervezetnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közhasznú szervezet adományt ad egy másik közhasznú szervezetnek. Van-e itt adóalap-növelő tétel? Hiszen a közhasznú tevékenysége után nem adózik. Milyen feltételek alapján adhat egy közhasznú szervezet egy másik közhasznú szervezetnek adományt, illetve a befogadó szervezettel kapcsolatban van-e valamilyen előírás? Köszönöm a válaszát.

Iskolai alapítványi támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy iskola létrehozott egy közhasznú alapítványt az iskolába járó gyermekek nevelésének támogatására. Az iskola úgy támogatná az alapítványát, hogy az iskola által szervezett farsangra érkező vendégektől belépődíjat kérne. (Például régi tanulóktól, szülőktől) kérdésem, hogy megfelelő eljárás, hogy az alapítvány saját nyugta kiállításával beszedi ezeket a tételeket és adományként minősíti? A befolyt összeget teljes mértékben az alaptevékenységre fordítja. Köszönöm válaszát!

Pénzbeli adomány gyűjtése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyesület (2019-től szeretne közhasznú lenni) adományt szeretne gyűjteni és ezt egy helyi, 90 százalékban látássérült fiatalembernek szeretné átadni. Hogyan járjunk el, hogy ez szabályos legyen. Nyisson az egyesület alszámlát, és arra folyik be a pénz és hogyan juttassuk el a célhoz? Ennek milyen könyvelési formája van. Válaszukat előre is köszönöm! Krivikné Horváth Marianna

Alapítvány által működtetett adománybolt adózási, működési kérdései Kérdés

Tisztelt Szakértő, kérem szíves segítségét az alábbi kérdésben. Ha egy alapítvány alapszabálya szerint arra jön létre, hogy adományboltot működtessen (Rászorulók részére kedvezményes áron, akár pénzadomány ellenében értékesítsen, adományként átvett készleteket – mely bevételét további alapszabályban rögzített karitatív feladatok ellátására fordít) akkor a bolt működésével kapcsolatban milyen kötelezettségek terhelik: – az adománybolt kereskedelmi üzletnek számít-e, nyugtaadási kötelezettségét kötelező-e online pénztárgéppel teljesíteni, vagy az átvett összegekről adományigazolást, vagy milyen egyéb bizonylatot kell kiállítania? – az adományként kapott, később értékesített készletek átvételekor milyen bizonylat, igazolás kiállítására kötelezett az Alapítvány, az átvett készletek értékét milyen módszerrel kell meghatározni? – ezen tevékenység kereskedelmi tevékenységnek számít-e, ha az átvett ellenérték, vagy adomány értéke meghaladja a 8 millió forintot, akkor az alapítvány bekerül-e áfakörbe vagy sem? – a készletek követésére milyen módszert kötelező alkalmaznia az Alapítványnak? – milyen egyéb adózási szabályoknak kell megfelelnie az Alapítványnak, hogy törvényesen működjön? Segítségét előre is köszönöm.

Beteg gyermeket támogatna a cég, így adhat a legtöbbet Cikk

Beteg gyermek gyógyulását szeretné támogatni egy kft. Még nem tudni, hogy alapítványt hoz-e létre vagy számlát nyit a gyógyíttatás megsegítésére. Milyen formában adhat támogatást, hogy az ne kerüljön sokba, és így nagyobb lehessen a konkrét támogatási összeg? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Támogatás, de milyen módon? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Furcsa kérdésem lesz. Adva van egy kislány, aki beteg lett. Még nem tudni, hogy alapítványt hoznak-e létre számára vagy számlát nyitnak, a gyógyíttatása segítésére pénzre van szüksége. Az általam könyvelt kft. segíteni szeretne, de nem tudjuk, milyen formában adjunk támogatást, hogy ne kerüljön sokba, és így a konkrét támogatási összeg nagyobb lehessen. Szóba jöhetne készpénzutalás. A gyűjtéshez színházi előadást szerveztek, a jegy árából befolyó összeg a gyermeké lenne, esetleg fel lehetne vásárolni nagyobb mennyiségű jegyet. A kft.-nek csak 5 fő alkalmazottja van. Tanácstalanok vagyunk, nem ismerjük a lehetőségeket. Próbálunk utánanézni, de az Önök segítsége is nagyon jól jönne! Köszönöm a választ. Tisztelettel: V. Mária

Milyen formában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Valaki gazdátlan, elkóborolt kutyákat akar befogadni. Talán még nem is a klasszikus "menhely" formában. Milyen gazdasági formát válasszon, hogy adományokat elfogadhasson hivatalosan, mert a terheket egyedül nem tudja viselni? Köszönettel.

Tokióból is kapott ajándékot a Mikulásgyár Cikk

Pénteken este zárta kapuit a budapesti Ötvenhatosok terén felállított Mikulásgyár, amely a becslések szerint minden korábbi rekordot megdöntve több mint 140 ezer kilogramm adományt gyűjtött.

Adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég elfekvő ruhákat szeretne adományozni rászoruló intézménynek. Ilyenkor ki kell vezetni a készletből és adóvonzata is van?

Adomány vagy támogatás? Cikk

Minek minősül, ha a közhasznú egyesület közfeladatainak ellátására magánszemélyektől pénzt kap, amiért cserébe valamilyen szolgáltatást ad? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Mi minősül adománynak? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy közhasznú egyesület, adományokat kap közfeladatainak ellátására magánszemélyektől. Egy példa: egy magánszemély ad 5000 forint adományt a közhasznú egyesületnek közhasznú céljainak ellátására, az adományért cserébe kap 2 óra játszóházi szolgáltatást vagy sérült gyermekek esetében integráló foglalkozáson vehet részt. Szolgáltatásnak vagy adománynak minősül az áfatörvény és a 350/2011. (XII. 30.) kormányrendelet 6. § szerint? Köszönöm!

Adomány – egyéni vállalkozó Kérdés

​Az év vége közeledtével egyre gyakrabban keresik meg a vállalkozásokat az alapítványok támogatásért. A kérdésem az egyéni vállalkozásokkal kapcsolatos. Egy egyéni vállalkozó adományt ad egy közhasznú alapítványnak. Elszámolhatja-e költségként a fizetett adományt, vehet-e igénybe utána adókedvezményt az szja törvény szerint?

Támogatói adomány könyvelése és adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. megbízási díj fejében a jogosultnak támogatói adományt szeretne fizetni az önkéntes nyugdíjpénztárához. Kérdésem, hogy ilyen jellegű kifizetésnek a bt. részéről milyen adóvonzata van, illetve hogyan könyveljük? A választ előre is köszönöm!

Az adománygyűjtésről, az adomány elszámolhatóságáról Cikk

A civil szervezeteknek közhasznú, cél szerinti tevékenységük ellátásához bevételi forrásra van szükségük. Bevételeik származhatnak alapcél szerinti tevékenységükből, végezhetnek vállalkozási tevékenységet – alapcél szerinti tevékenységük kiegészítéseként –, illetve adománygyűjtési programokban is részt vehetnek.

Ajándék vagy jövedelem? Kérdés

Egyéni vállalkozó működtet egy online újságot, az ő nevén van az újság üzemeltetésének engedélye. A lap nem termel nyereséget, szinte bevétele sincs. Ezért magánszemélyek támogatják a médium fennmaradását, részben úgy, hogy az egyik újságíró bankszámlájára kisebb-nagyobb összegeket utalnak adományként (átlagban havi 20 ezer forint gyűlik össze). Az említett újságíró nincs jogviszonyban az egyéni vállalkozóval, munkanélküli magánszemély. A kapott támogatás összegét – mely e magánszemély számlájára érkezik – milyen közteher (adó, illeték stb.) terheli? Mikor lehetne ajándéknak tekinteni és az után fizetni illetéket? A 150 ezer forint (illetékmentesség határa) ajándékozónként vagy ajándékozottakként értendő? Amennyiben jövedelemnek számít, akkor szja és eho terheli? Köszönöm válaszukat: Várnainé Mizsei Gabriella

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi cég munkavégzése Magyarországon munkaügyi szempontból

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

2020. évi CXL. törvény értelmezése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close