14 találat a(z) adóvizsgálat cimkére

Bekeményít a NAV – feljelentés is jöhet az adóvizsgálat mellé Cikk

Az utóbbi időkben szemmel láthatólag megváltozott a NAV ellenőrzési gyakorlata. Míg korábban egy adóellenőrzés többnyire önmagában indult, addig mára már egyre többször kezd a NAV büntetőeljárást is az adóvizsgálat mellett. Különösen így van ez az áfát érintő fiktív számlás ügyletekben, a jövedéki ügyekben és egyes vámügyekben is. De mi áll e mögött? – ezt a kérdést járja körbe a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.

Adóvizsgálat Kérdés

Bepótolja a NAV az elmaradt ellenőrzéseket, jogkövetési vizsgálatokat Cikk

Tapasztalataink szerint rengeteg ellenőrzést indított a NAV a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet júniusi feloldását követően. Ezek nagyobbik része jogkövetési vizsgálat, amelyeket az elterjedt tévhitekkel ellentétben azért kell komolyan kell venni, mert ekkor még lehetőség van helyrehozni az esetleges tévedéseket. Jogkövetési vizsgálat során számtalan hibát elkövethetnek az adózók, s ezzel adóellenőrzés elrendelését idézhetik elő.

Másodszor is lebukott az utazásszervező Cikk

Januárban már egyszer megbukott az az orosházi utazásszervező, aki bel- és külföldi, buszos társasutazásokat szervezett feketén, adószám és a szükséges engedélyek nélkül. A járványhelyzet enyhülésével újra utazások szervezésébe kezdett, a NAV munkatársai azonban résen voltak – írja honlapján a NAV.

Túl gyakori adóvizsgálat: mit tehet az adózó? Cikk

Milyen gyakran tarthat vizsgálatot a NAV, hányszor lehet határidő-módosítást kérni, kérhető-e egy időszakra átfogó vizsgálat? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Verbai Tamás jogász, adószakértő, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Gyakori adóvizsgálat Kérdés

Jogkövetési vizsgálat Kérdés

Végezhet-e a NAV jogkövetési vizsgálatot adóvizsgálat helyett, ha az előző évi ellenőrzése során olyan megállapításokat jegyzőkönyvezett, melyek nyomán 200% adóbírságot szabott ki, és büntetőfeljelentést is tett?

Köddé vált iratok – súlyosbító körülmény az adóvizsgálatban Cikk

Adóvizsgálat, költségvetési csalás, felszámolás... Mind mind olyan esemény, amikor felvetődhet a gondolat az ügyvezetőben: szolgáltassak-e iratokat, vagy esetleg tüntessem el? Sokan gondolják úgy, hogy a kellemetlenségeket legegyszerűbben úgy kerülhetik el, ha eltűnnek az iratok…

Mi változhat az adózás rendjében? Így látja a volt APEH-elnök Cikk

Mit érthettek az elmúlt hetekben megszólaló kormánypárti politikusok azon, hogy gyökeresen át kívánja alakítani a kormány az adóigazgatást? Erre vonatkozó szakmai anyagot még nem publikáltak sehol, de szűkebb szakmai körökben ismert egy, a változásokat megalapozó, a Nemzetgazdasági Minisztériumban készült koncepció – derül ki Király László György, a NAV elődje, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) volt elnökének a Magyar Narancsban megjelent írásából.

Adóvizsgálat a taxicég ellen Cikk

Adóhivatali vizsgálat indult az Uber taxicég ellen – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

Valóban nem engedett be az USA magyarokat, de nem adóvizsgálat miatt Cikk

Az amerikai nagykövetségnek nincs tudomása semmilyen Magyarországon működő amerikai cég vagy intézmény ellen folytatott NAV-vizsgálatról, és semmilyen amerikai lépésre nem került sor ilyen vizsgálat következményeként – reagált a diplomáciai képviselet a Napi Gazdaság csütörtöki beszámolójára. Hozzátették viszont, voltak, akik nem utazhattak be az USA-ba, de nem NAV-vizsgálatok miatt – írja a hvg.hu.

A RTL elleni adóvizsgálatot magyarázza Varga Cikk

Varga Mihály szerint az RTL Klub egy 2011-es tranzakciójához kapcsolódó 23 milliárd forintos veszteségelhatárolásának mértéke már az a nagyságrend, amelyre "mindenki felkapja a fejét", és amelyre "egy gazdasági miniszternek is illik odafigyelnie". A nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek csütörtökön azt is elmondta, hogy az adózás rendjéről szóló törvény biztosította a jogalapot számára a vizsgálat elrendeléséhez.

KIVA-bevallás ellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk 2013. évben kiva adózást választott, amiből év közben (árbevétel túllépés miatt) kikerült, és újra a társasági adó hatálya alá tartozik. Szeretnénk beadni a kiva-bevallását, de rengeteg megválaszolatlan kérdés merült fel a bevallás kitöltése közben, amelyekre sem a NAV ügyfélszolgálata, sem adószakértők, sem könyvizsgálók nem tudtak válaszolni. A NAV-nak írásban is feltettük kérdéseinket, de ők sem tudtak válaszolni. Ezért arra gondoltunk, hogy beadjuk a bevallást és azonnal kérünk magunk ellen egy vizsgálatot. A NAV ügyfélszolgálata szerint erre nincs előírt formanyomtatvány, simán írjunk egy levelet, és küldjük el az illetékes igazgatóságnak. Kérdésem az lenne, tényleg így működik a bejelentés, valamint a NAV ezt hogyan kell, hogy kezelje? Ha akarja, indít vizsgálatot, ha akarja, akkor nem? A vizsgálat kérésének oka, hogy a megválaszolatlan kérdések miatt akár több millió forint is lehet az adó eltérése (hiány), és nem szeretnénk, hogy egy sok év múlva indított vizsgálaton esetleg adóhiányt tárjanak fel, és ezért büntetést is kelljen fizetni. Előre is köszönet a válaszért.

Így minősített érvénytelennek egy adásvételt a bíróság Cikk

Egy adóvizsgálat kapcsán indult közigazgatási peres ügyben adózó (a későbbi felperes) árut értékesített külföldre. Vásároltak, fizettek, szállítottak - a bíróság mégis érvénytelennek minősítette az adásvételt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó euróban fizethet-e ki egyéni vállalkozói kivétet?

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Térítés nélküli gyógyászati eszköz könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Előre értékesítés lehetősége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs