481 találat a(z) adószámos magánszemély cimkére

Online számla-adatszolgáltatásra kötelezettek köre Kérdés

Vonatkozik-e a számla-adatszolgáltatási kötelezettség adószámos magánszemélyre, aki szálláshely szolgáltatással foglalkozik? Köszönettel!

Állategészségügyi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy állatorvos adószámos magánszemélyként állítja ki a számlát (27%-os áfával növelten) egy őstermelőnek. Az őstermelő alkalmazottakat foglalkoztat. Jól gondolom, hogy ezért kifizetőnek minősül, és a számla nettó értékéből (90%, nyilatkozat hiányában), le kell vonnia az szja-t, illetve meg kell fizetnie a szochót? Ha az őstermelőnek nem lenne alkalmazottja, nem minősülne kifizetőnek? Köszönöm válaszát!

Magánszállásadók számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni. Adott egy adószámos magánszemély, aki egy saját tulajdonú lakásban rövid távú lakáskiadással foglalkozik. A bérbeadó alanyi áfamentes, az önkormányzattól az engedély megvan, a lakást az egyik szálláshelyportálon keresztül hirdeti euróban. A szálláshelyportál a hozzá beérkező pénzeket a vendég távozását követő hónap 15-éig utalja el a magánszemély számlájára forintban. A bérbeadó a vendég érkezésekor kiállítja a számlát euróban. A vendég 10 napig tartózkodik a lakásban. Kérdésem: mi a számla teljesítés dátuma, fizetési módja, fizetési határideje? Amennyiben nem választottuk az MNB-árfolyamot, akkor milyen árfolyamot kell a számlán feltüntetni? Az idegenforgalmi adót, amelyet a szálláshelyportál beszed, hogy kell feltűntetni a számlán? Az éves áfamentes korlát számolásánál milyen értékkel kell számolni? Válaszát előre is köszönöm!

Adószámos magánszemély külföldi megfelelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Képzőművész, adószámos, alanyi mentes adószámmal rendelkező magánszemély németországi kiállítási és vásári meghívást kapott. Kérdés: mi a teendője, hogy kint értékesíthesse a termékeit? Válaszunkat várva, tisztelettel: Birwin

Adószámos magánszemély Kérdés

Szeretnék nyáron 2 hétre gyerekek napközis foglalkoztatása TEÁOR 8891, napközis tábort nyitni. Művelődésszervezői diplomám van. Kérdéseim: Kell-e kiváltanom adószámot, ha csak 2 hétig lesz a tábor? Milyen adókat, járulékokat kell fizetnem a bevétel után? Szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettségem keletkezik-e? Válaszukat előre is köszönöm.

Le nem vont adó és járulék: így javítható a tévedés Cikk

Mit tehet a cég, ha figyelmetlenségből az adószámos magánszemély által kiállított számla teljes összegét átutalja a magánszemély részére, és így a személyijövedelemadó-előleget és a járulékokat nem fizeti meg? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Számla adatszolgáltatás 2020. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2020. július 01-jétől kezdődő időszaknál az áfatörvény 2007. évi CXXVII. 10. mellékletében számla adatszolgáltatással kapcsolatban merült fel egy érdekes kérdés. Ha egy adószámmal rendelkező magánszemély (egyéni vállalkozónak nem minősülő természetes személy adóalany), belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére ingatlant ad bérbe, akkor úgy tűnik, hogy rá is vonatkozna majd az adatszolgáltatási kötelezettség (összesítő jelentés). A magánszemély az adószám kiváltásakor illetve bejelentkezésekor az áfában a tevékenységére nem választotta az adókötelessé tételt, illetve nem volt kötelezett közösségi adószám kiváltására, így a számlaadási kötelezettség alól tudomásom szerint 2018. január 01. napjától mentesül. Ha igen, akkor megteheti-e, hogy megszünteti az adószámát mint magánszemély, illetve továbbra is bérbe adhatja-e az ingatlanját a belföldi adóalanynak számla kibocsátása nélkül? Válaszát köszönöm

Kifizetés adószámos magánszemélynek Kérdés

Egy adószámos magánszemély tereprendezési munkát végzett részünkre. Mivel elkerülte a figyelmünket, hogy nem egyéni vállalkozóról van szó, ezért az elvégzett munkáról kiállított számla teljes összege átutalásra került a magánszemély részére. (A végzett munka ellenértéke alapján biztosítási jogviszony is keletkezett.) Mi ilyenkor a teendő a levonni elmulasztott szja- előleg és járulékok tekintetében? (A kifizetés időszakáról már benyújtásra került a 08-as bevallás.) Szja: önellenőrizzük az adott időszak 08-as bevallását, és a 18M-04 lapon jelöljük a 332. sorban a le nem vont előleget, és a magánszemély részére kiállított igazoláson felhívjuk a figyelmét arra, hogy azt neki kell megfizetnie [Szja tv. 46. § (6) bekezdés d) pont]? Járulékok: bejelentjük a biztosítási jogviszonyt. Bevalljuk a járulékokat a 08-as bevalláson, és a Tbj. 50. § (5) bekezdése alapján befizetjük a le nem vont járulékot, majd nyilvántartásba vesszük azt a magánszeméllyel szembeni követelésként? AJK nyomtatványt is be kell nyújtanunk a le nem vont járulékokról? Köszönjük válaszukat!

Ingatlan bérbeadása Kérdés

Magánszemély (adószámmal rendelkezik) lakást ad bérbe. Kérdésem, hogy a lakást telephelynek be kell-e jelenteni a NAV felé?

Adószámos magánszemély és a kata 2020-ban Kérdés

Adószámos magánszemély szálláshely-szolgáltatást mellett (a tételes átalányadózást választotta) lehet-e katás egyéni vállalkozó a könyvelési tevékenységére tekintettel? Áfa tekintetében alanyi mentes. Felmerült még az a kérdés, hogy a kata esetében 2020-tól bevezetésre kerülő minimálbér 2,5-szeresét meghaladó bevétel után 40%-os adóteher már elfogadott törvény, vagy csak tervezet? Várom válaszukat.

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk civil szervezet. Zeneiskolát működtetnek, a tanárok egy része adószámos magánszemélyként ad számlát úgy, hogy a hó végén áttekintik, ki, hány órát tartott meg, és ezt beszorozzák a szerződésben szereplő óránkénti árral. Sajnos a szerződésben (egyelőre) nincs pontosan körülírva, hogy a nevezett összegből még levonásra kerülnek a kötelező járulékok, vagy sem. Könyvelőként azzal szembesültem, hogy személyenként más és más a gyakorlat: van aki a megkapott összegből fizeti maga után az szja és a nyugdíjjárulék mellett a szochót is, és van olyan, aki a szerződésben szereplő összeget "nettó munkabér"-nek tekinti, tehát a civil szervezetre hárítja az összes járulék befizetését. A kérdésem arra vonatkozik, hogy könyvelőként hogyan tudok helyesen eljárni: 1. Milyen papírokat/nyilatkozatokat kell bekérni az adószámos magánszemélyként számlát adótól (kell-e bekérnem egyáltalán bármit)? 2. Milyen összeg szerepeljen a számlán: az, amit átutal a megrendelő civil szervezet az adószámos magánszemély tanár számlájára, vagy a járulékkal növelt összeget? (3. A szocho összegét is magában kell hogy foglalja a számla, vagy csak az szja-t, nyugdíjjárulékot és az egészségbiztosítási járulékokat?) Ha az adószámos magánszemély nyugdíjas, akkor milyen járulékokat kell megfizetnie a kiállított számla után? (Csak szja-t vagy minden egyebet, amit a megbízási díj után is meg kellene fizetnie?) Segítségét köszönöm! Márkus Márta

Közlekedési eszköz bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hajót szeretnénk bérbe adni hosszú távon belföldön, kb. 6000 e forint havi bérleti díj ellenében. A kérdésem az lenne, hogy csak vállalkozásszerűen adhatunk bérbe, vagy adószámos magányszemélyként is lehetséges-e? Illetve, hogy vonatkozik-e a hajó bérbe adására, a tárgyi mentesség, mint a az ingatlanoknál? Köszönöm válaszát!

Öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött adószámos magánszemély Kérdés

Öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött hölgy mint adószámos magánszemély Magyarországon él. Korábban viszont Ausztráliában élt és dolgozott. Beadta a nyugdíjkérelmét, de úgy tűnik, hogy nincs annyi szolgálati éve, ami feljogosítaná akár öregségi résznyugdíjra is. Ebben az esetben ő Magyarországon nyugdíjas, aki jogosult pl. az utazási kedvezményre, illetve kell-e fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot? Ha nem, akkor mi az ő jogállása itthon?

Közvetítői jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállásban katás vállalkozó vagyok más tevékenységi körben. Magánszemélyként szeretnék szerződni a twitch.tv (amerikai tulajdonú játék platform) oldallal, ahol a csatornámra fel tudnak iratkozni az emberek 5-10-25 $-os havi csomagokért, illetve a nézők "cheereket" tudnak ajándékozni amiért az oldal 0,01 $-t fizet darabonként a közvetítő számára. Ezt a tevékenységet végezhetem magánszemélyként, esetleg adószámos magánszemélyként, ezáltal milyen adózási kötelezettségeim lesznek a jutalék után? Köszönettel

Présház magánszálláshelyként történő hasznosításának lehetősége Kérdés

Tisztelt Adózóna! Balatonfelvidéken lévő présházamat (mezőgazdasági területen lévő "gazdasági épület") 2 év óta rövid távú bérbadással hasznosítom a nyári szezonban magánszemélyként. Számlát is adószámos magánszemélyként adok, és a jelen rendelkezések szerint a 12 milliós áfa alanyi mentesség miatt a kiadást áfa nem terheli. Személyi jövedelemadót átalányban fizetek (szobánként évi 38 400 Ft-ot). A 239/2009 Korm. rendelet 2019. júniusi változása miatt, ha jól értelmezem, a présházbesorolás miatt ez nem tekinthető "magánszálláshelynek" így felborult az egész eddigi konstrukció, nem adhatom bérbe az évek során bevezetett és megkedveltetett házamat. Mit javasolnak megoldásként? Az önkormányzat tájékoztatása szerint vagy át kellene minősíttetni (üdülővé - amire az építésügyi szabályok szerint gyakorlatilag nincs lehetőség, mivel a terület nem üdülőövezet) vagy pedig kft.-ként (nem magánszemélyként és nem egyéni vállalkozóként) kellene bérbe adni, mivel ekkor az új módosítás szerint "egyéb szálláshelynek" minősülhet, amely bármilyen épület lehet. Kérdésem egyrészt az, hogy az eddigieket jól értelmeztem-e, másrészt pedig "megoldásként" szóba jöhet-e, ha a családon belüli kft.-nek hosszú távra bérbe adom a présházat, és így a kft. fogja rövid távon bérbe adni azt januártól kezdve? Ha ezt a megoldást választjuk, abban az esetben én mint magánszemély áfamentesen, de 15% szja-val adhatom bérbe a kft.-nek, a kft. pedig a rövid távú bérbeadást 18% áfával kell hogy számlázza (plusz társasági adó, helyi iparűzési adó)?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózásba való visszalépés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink