399 találat a(z) adószámos magánszemély cimkére

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérném a segítségét. Ügyfelem adószámos magánszemélyként (heti 36 órás jogviszony mellett, nem katás) bíróság és rendőrség részére igazságügyi szakértés végez, melyről jogerős végzés és határozat alapján az IM-rendeletben foglalt díjtételeknek megfelelően díjjegyzéket készít, majd számlát állít ki. Adószámos magánszemély igen későn vette észre, hogy átlépte a 6 millió forintos alanyi adómentességi összeghatárt a kiállított számláival, és azóta is kb. 80-90 számlát állított ki. Mivel a részére járó díjazást előre, díjjegyzékben állapítja meg, és ott nyilatkozott is az alanyi mentességéről, ami a nyilatkozat megtételekor még fennállt, de az ügylet számlázásakor már nem, így az áfatartalmat is tartalmazó számlákat nem fogadják be. Kérdéseim a következők: 1.) A szakértőnek kell-e kiállítani új számlákat, tudva azt, hogy az abból eredő különbség nem térül meg, mivel a bíróság jogerős végzésben meghatározott összeget téríttet vagy térít meg a szakértő részére, de mivel abban nincs áfa, így a különbség megmarad? 2.) Helyesen jár-e el a szakértő, ha a kiszámlázott összeget mind bruttó összegnek tekinti, és a 6 millió forint feletti összegre a visszafelé számított 21,26 százalék áfát bevallja, és megfizeti. 3. Adószámos magánszemélyként a fenti esetben az szja-alap számításakor a számlázott összeget, vagy az áfával korrigált összeget kell szja-alapnak tekinteni? A kifizetők a számlázott összeg 90 százaléka után vonták le a járulékot és szja-t a kifizetéskor.

Adószámos magánszemély áfásan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszeméllyel kapcsolatosan szeretnék tájékoztatást kapni. Egy magánszemély ingatlan-bérbeadásra kiváltotta az adószámát, majd 2016.01.01-el bejelentkezett a NAV felé, hogy áfásan szeretné folytatni. Adószámos magánszemély lehet áfás, és így áfás számlát is állíthat ki? Hol találok erre pontos hivatkozást a törvényben! Segítségét előre is köszönöm szépen!

Egyéni vállalkozás megszűnése után adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Leírom a helyzetet, ami előállt. Áfakörös egyéni vállalkozó tevékenységét 03.07-ével szüneteltette, majd megszüntette 11.11-ével. Az egyéni vállalkozói tevékenységben idén már semmilyen bevétele, költsége nem volt, viszont emellett adószámos magánszemélyként ingatlant adott bérbe áfamentesen. Ezek a bérbeadások az áfabevallásban nem is jelentek meg. Az egyéni vállalkozás megszűnése után az adóhatóság értesítette a magánszemélyt, hogy törölte az egyéni vállalkozók nyilvántartásából, azonban az adószámát nem szünteti meg, tekintettel a bérbeadásra. Az a helyzet állt elő, hogy adószámos magánszemély maradt, "2"-es adószámmal, és negyedéves áfabevallói jogcímkóddal. Kérdéseim, hogy mivel a szünetelés alatt sem mentek áfabevallások, és mivel most is áfamentesen végzi a bérbeadást, kell-e utólagosan az évközi bérbeadásra tekintettel bevallást beadni (03.07-11.11. közöttre), illetve a korábbi időszakokra (03.07. előttre), a bevallásokat módosítani, és feltüntetni benne a bérbeadás nettó összegét (például a 8.sorban)? Továbbá, mivel negyedéves áfabevallói jogcímkódot kapott, 11.11-12.31. közötti időszakra áfabevallást beadni, és abban feltüntetni a mentes összeget? Jövőre átjelentjük alanyi mentesnek, azonban az idei évet már így, "2"-es adószámmal kell végigjárni. Köszönöm válaszát!

Adószámos magánszemély adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy adószámmal rendelkező magánszemély, főállású munkaviszony mellett, tervezőmérnök. Az elvégzett munkáról számlát állított ki egy kft. részére. A kft.-nek milyen esetben kell levonni az adót és járulékot? Miért nem elegendő az évvégi bevallásban elszámolni a bevételről és a kiadásokról és akkor megfizetni az adót? Jelen esetben egy 60 ezer forintos számláról van szó, aminek van költségvonzata is. A kft.-vel szerződést kötött, ami alapján a számla kiállításra került az elvégzett munka után. Ügyfelem úgy gondolta, hogy a 60 ezer forintot kézhez kapja, majd ő adózik utána, de a kft. ezt az összeget akarja nettósítani. Jogosan teszi ezt?

Adószámos magánszemélyként végzett tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Végezhető-e adószámos magánszemélyként telefonos lelkisegély-szolgáltatás? A szolgáltatást csak magánszemélyek vennék igénybe. A rendszeres és üzletszerű jelleg definiált-e konkrétan? Mennyiben érinti a tevékenység gyakorlását, ha a szolgáltatást nyújtó személynek nincs semmilyen más jogviszonya, illetve ha mezőgazdasági őstermelői jogviszonya van? Válaszát előre is köszönöm.

Áfa 6 milliós értékhatára Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérem, az alábbi kérdésemre válaszolni szíveskedjenek. Adószámmal rendelkező adóalanynál (egyéni vállalkozó, őstermelő, adószámos magánszemély), aki alanyi adómentességet választott, a 6 milliós értékhatárba beletartozik-e a termőföld-bérbeadás ellenértékeként kapott összeg? Köszönettel: Boros Zsanett

Adószámos magánszemély tevékenységei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó tegnap megszüntette a vállalkozását (nem tudja kitermelni a katát sem), ezért arra gondolt, hogy adószámos magánszemély lesz. Szeretné ugyanazokat a tevékenységeket folytatni, mint azelőtt, de jóval ritkábban állítana ki számlát a tevékenységéből adódóan, melyek: asztrológiai szolgáltatás (erről adna ki most majd számlát), szabadfoglalkozású egyéb tevékenység, nyelvi magánoktatás, sport-, szabadidős képzés. Érdemes ezekre kiváltani neki adószámot, megadják rá? Köszönettel!

Egyéni vállalkozó vagy adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozónak tekinthető-e az, akinek a neve szerepel a KEKKH egyéni vállalkozók nyilvántartásában, de nincs igazolványszáma? A nyilvántartási szám mit jelent? Fontos tudni, mivel, az egyéni vállalkozó számlájából nem kell szja-t, és járulékokat levonni, illetve kifizetőként megfizetni. Kérdésem: mely adat alapján lehet megállapítani, hogy egyéni vállalkozó, vagy adószámos magánszeméllyel szerződünk? Köszönöm válaszát, üdvözlettel.

Adószámos magánszemély, szerződéssel foglalkoztatott magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérni szeretném Önöktől az adószámos magánszemély, illetve szerződéssel foglalkoztatott magánszemély, valamint az őket foglalkoztató bevallási és fizetési kötelezettségének összehasonlítását, illetve különbözőségét. Válaszukat előre is köszönöm.

Főfoglalkozású adószámos magánszemély utáni járulékfizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társasháznak olyan adószámos magánszemély állít ki a minimálbér 30 százalékát meghaladó összegű számlát, aki főfoglalkozásúként, biztosítottként a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot már megfizeti. Ebben az esetben van-e a társasháznak adó- és járulékfizetési kötelezettsége? Köszönettel

Ingatlanfelújítás beszámítása bérleti díjba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kicsit belekavarodtam az alábbi esetbe. Magánszemély (ügyvezető és tulajdonos) bérbe adja az egyik saját ingatlanát a cégének, nem választotta áfa szempontjából az adókötelezettséget. A cég felújítja az ingatlant, üzletet alakít ki 5 millió forint értékben. Áfa nem jön szóba, mert az ingatlan lakóingatlanként van bejegyezve a földhivatalnál. A szerződés úgy szól, hogy addig nem fizet a cég bérleti díjat, amíg a felújítás költségét le nem lakja. Én azt kértem, hogy havonta készítsenek számlát, ezt a '08-ason bevallom a cégnek, és befizettetem a céggel a forrásadót. Előtte nyilatkoztatom a költségelszámolásról. Kell-e adni számlát az adószámos magánszemélynek? A fenti esetet, hogyan könyvelem? A meghatározott bérleti díj havi 30 ezer forint.

Jogviszony Kérdés

Tisztelt szakértő! Kérdésem a csok 10+10 két éves jogviszonyra vonatkozó feltételével kapcsolatos. Egyetemi hallgatóként 2012 szeptemberétől 2016 júniusáig folyamatos hallgatói jogviszonnyal rendelkeztem. Idén június 13-án sikeres záróvizsgát tettem, melynek eredményeképp október végéig az egyetem egészségügyi járulékaimat fizeti, hallgatói jogviszonyom azonban június 17-ével megszűnt. Tolmácsként megbízásos jelleggel dolgozom azóta is (adószámos magánszemélyként) a záróvizsga letétele óta 42 nap telt el munka nélkül. Férjem szintén adószámos magánszemélyként dolgozik, így folyamatos jogviszonya az elmúlt években neki nem volt. Kérdésem az, hogy bármi módon megoldható-e, hogy a csok 10+10 által feltételként szabott 2 év jogviszonyt igazolni tudjuk, és a csokra jogosultak legyünk? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Kifizetői kötelezettség Kérdés

Egy kft. elmulasztotta kifizetői kötelességét teljesíteni olyan adószámos magánszemélyek esetében, akik (nem egyéni vállalkozók) számlát adtak tevékenységükről. Nem nyilatkoztatta őket, nem vont le szja-t és járulékokat, nem fizetett 27% ehót sem. Milyen adóhatósági megállapításokra, bírságtételekre kell számítania a kifizetőnek? Követelheti-e az adóhatóság a le nem vont terhek megfizetését és eho befizetését?

Áfagyakoriság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy adózó 2013. évtől adószámos magánszemélyként végzett tevékenységére áfa szempontjából alanyi adómentességet választott. 2015. évben bővítette a tevékenységét, melyet már egyéni vállalkozóként végzett. A két tevékenységből származó bevétel 2015. év 10. hónapjában meghaladta a 6 millió forint értékhatárt. (Sajnos most jött rá, hogy a magánszemély és a vállalkozó bevételét együttesen kell figyelni.) A korrekciókat el kell végezni 2015. évre. Milyen gyakorisággal indul áfabevallás tekintetében? Kérném szakszerű válaszát!

Adószámos magánszemély számlája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemélytől eszközt bérelünk. Milyen adófizetési kötelezettség terheli a céget, illetve hogyan kell könyvelni: igénybe vett szolgáltatások vagy személyi jellegű ráfordítások közé? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

SZÉP-kártya-juttatás ügyvezetőnek

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tartós bérlet elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Adószámos magánszemély számlaadási kötelezettsége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs