hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fakitermelés adózása

  • Lepsényi Mária adószakértő

Közeledik a tél, akik a téli fűtést fával oldják meg, megkezdik a tüzelőanyag felhalmozását a hideg időszakra. Az erdőből a fát egyrészt kitermelheti a tulajdonos, másik megoldás, hogy a vevő magának vágja ki, mindezeknek azonban van adózási vonzata is. Nézzük ezt meg részletesebben!

A faállománynak az erdőterület tulajdonosváltozása nélküli értékesítésére kétféle jogcímen kerülhet sor.

Az egyik lehetőség, hogy az erdőtulajdonos a fát kitermeli, és ezt követően, mint terméket adásvétel útján értékesíti, a másik esetben pedig a tulajdonos a fa kivágásának jogát engedi át a vevőnek [mely esetben a vevő a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) 5:50. § (1) bekezdés alapján, a kivágással szerzi meg a fa tulajdonjogát]. A vágásra érett faállomány kitermelése ugyanis nem kevés költséggel jár. A szükséges eszközök legtöbbször az erdő tulajdonosa számára nem állnak rendelkezésre, ezért gyakran a vevő termeli ki a fát.

Az idevágó rendelkezés szerint:

„5:50. § [Tulajdonszerzés terméken, terményen és szaporulaton]

(1) Akinek más dolgán olyan joga van, amely őt a termékek, a termények vagy a szaporulat tulajdonbavételére jogosítja – ha ezek tulajdonjogát korábban nem szerezte meg –, az elválással tulajdonjogot szerez. Ha a jogosultnak nincs birtokában az a dolog, amelyből a termék, a termény vagy a szaporulat származik, a birtokbavétellel válik tulajdonossá.”

Az áfatörvény (az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény) alkalmazásában azonban az ügylet mindkét esetben termékértékesítésnek minősül.

Amennyiben az erdő tulajdonosa saját maga termeli ki a fát, vagy mástól szolgáltatást vesz igénybe a fakitermeléshez, akkor adózás szempontjából választhatja az őstermelői jogállást is, mivel a terméket ilyen esetben saját gazdaságában végzi ezt. Az szja-törvény (a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXXVII. törvény) 6. számú mellékletének I. pontja szerint őstermelői tevékenységnek minősül a saját tulajdonú földterületen végzett erdőgazdálkodás és saját tulajdonú erdőterületen az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény (2009. évi XXXVII. törvény) szerinti erdei haszonvétel keretében végzett tevékenység, akkor, ha az előállított termék vagy a tevékenység az e melléklet II. pontjában felsoroltak valamelyikébe beletartozik.

Ha az erdő tulajdonosa a fát lábon álló faként adja el, akkor a vevő önálló tevékenység keretében, vagy vállalkozóként értékesítheti a fát.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja miként alakul a bevétel utáni adózás!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Iratselejtezés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Átalányadó teszor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozás megszüntetése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs