399 találat a(z) adószámos magánszemély cimkére

Adókedvezmények adószámos magánszemély esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tevékenységemet adószámos magánszemélyként végző szállásadóként felmerült kérdésben szeretném segítségét kérni: 1. A szálláshely-szolgáltatás (TESZOR: 55.20.19 ) tételes átalányadójára (38 400 Ft/év/szoba) jár-e adókedvezmény és milyen, ha az adózó nem vállalkozói igazolvány alapján végzi a szolgáltatását? (Adószámmal rendelkező magánszemély, a jegyző által kiadott engedély alapján.) 2. A "helyi adóként" kivetett, a kiadó szobák négyzetméterére megállapított – kereskedelmi hasznosítása címén – fizetendő épületadóra vonatkozik-e valamilyen kedvezmény?

Online szolgáltatásnyújtás adózása 2020 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos (nem áfaalany) magánszemélyként általam szerkesztett oktatóvideót szeretnék közzétenni a saját weboldalamon bel- és külföldi nem adóalanyok részére. A letöltések bevételét bankszámlára teljesítenék (kis összegű bevételek). Kérdésem az, hogyan járok el helyesen adójogi szempontból mind a bevallások, adóelőlegek, mind a számlázás terén? Adószámos magánszemélyként folytathatom ezt a tevékenységet vagy csak társasági adóalanyként? Válaszukat előre is köszönöm!

Saját készítésű termék értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállással rendelkező magánszemély saját készítésű termékeket készít. Ezeket szeretné eladni, alkalomszerűen (nem rendszeresen!). Saját facebook oldalán hirdetheti? Esetleg árat is írhat rá? Végezheti ezt adószámos magánszemélyként? Ha saját weboldallal rendelkezik és azon hirdeti meg (ritkán, 1-2, esetleg több havonta), akkor ez már vállalkozáshoz kötött? Webkereskedelem? Akár árral, akár ár nélkül tünteni fel, akkor is? Köszönöm válaszukat! Tisztelettel: P.Mária

Adószámos magánszemély tevékenységének szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tanácsát szeretném kérni. Adószámos magánszemély vendégházat üzemeltet. Sajnos a koronavírus miatt beláthatatlan ideig nem számíthat vendégre. Az első negyedév átalányát befizette a szállásadó. Mi lenne a jövőre nézve a célszerűbb megoldás? Fizesse tovább az átalányt? Vagy szünetetlesse a tevékenységét adószámos magánszemélyként? Van erre lehetősége? Vagy az adószámát töröltetni kell és a későbbiekben a teljes tevékenységét minden procedúrával teljesen újra kell indítania?Tanácsát előre is köszönöm!

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély szerződés alapján gépet ad bérbe társaságnak (áfás adóalanynak), erre a tevékenységére adószámot váltott ki, így adószámos magánszemélynek minősül, ebben az esetben kell-e számlát kiállítania a társaság felé vagy elég a felek között kötött szerződés és milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli a magánszemélyt? Köszönettel.

Adószámos magánszemély ingatlanértékesítése Kérdés

Magánszemély eladás céljából vásárolni szeretne egy ipari ingatlant. Kiváltja az üzletszerű tevékenység végzésére az adószámot és bejelentkezik a nem lakóépület értékesítése címén az áfa alá. Kb. 10 évvel ezelőtt már vásárolt egy másik ipari ingatlant. Kérdés, ha az adószám kiváltását és az áfa alá történt bejelentkezést követően értékesíti a korábban megvásárolt ingatlant, akkor ezt áfasan kell-e tennie, illetve ez az értékesítés az ingatlanértékesítésből származó jövedelem szerint, vagy egyéb jövedelemként adózik. Köszönöm!

Szellemi tevékenységet folytató adószámos magánszemély adozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállásom mellett kiváltottam oktatásra az adószámot. Kérdésem: hogyan kell adóznom, mit kell befizetni a bevétel után és ilyen időközönként, ha főként magánszemélynek állítok ki számlát? Köszönöm válaszát! Liza

Adószámos magánszemély: bruttó összeg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély nettó bérének a felbruttósításában kérnék egy kis gyakorlati segítséget, vagyis annak az összegnek a meghatározásában, amiről a számlát kell kiállítani. A nettó jövedelem eléri a minimálbér, illetve a garantált bérminimum 30%-át, tehát biztosítási jogviszony keletkezik (ha jól tudom), így az szja-n felül számolnom kell a nyugdíjjárulékkal és az egészségbiztosítási járulékkal is. A költségek elszámolásánál a 10%-os általános költséghányadot választotta. A választ előre is köszönöm!

Online számla-adatszolgáltatásra kötelezettek köre Kérdés

Vonatkozik-e a számla-adatszolgáltatási kötelezettség adószámos magánszemélyre, aki szálláshely szolgáltatással foglalkozik? Köszönettel!

Állategészségügyi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy állatorvos adószámos magánszemélyként állítja ki a számlát (27%-os áfával növelten) egy őstermelőnek. Az őstermelő alkalmazottakat foglalkoztat. Jól gondolom, hogy ezért kifizetőnek minősül, és a számla nettó értékéből (90%, nyilatkozat hiányában), le kell vonnia az szja-t, illetve meg kell fizetnie a szochót? Ha az őstermelőnek nem lenne alkalmazottja, nem minősülne kifizetőnek? Köszönöm válaszát!

Magánszállásadók számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni. Adott egy adószámos magánszemély, aki egy saját tulajdonú lakásban rövid távú lakáskiadással foglalkozik. A bérbeadó alanyi áfamentes, az önkormányzattól az engedély megvan, a lakást az egyik szálláshelyportálon keresztül hirdeti euróban. A szálláshelyportál a hozzá beérkező pénzeket a vendég távozását követő hónap 15-éig utalja el a magánszemély számlájára forintban. A bérbeadó a vendég érkezésekor kiállítja a számlát euróban. A vendég 10 napig tartózkodik a lakásban. Kérdésem: mi a számla teljesítés dátuma, fizetési módja, fizetési határideje? Amennyiben nem választottuk az MNB-árfolyamot, akkor milyen árfolyamot kell a számlán feltüntetni? Az idegenforgalmi adót, amelyet a szálláshelyportál beszed, hogy kell feltűntetni a számlán? Az éves áfamentes korlát számolásánál milyen értékkel kell számolni? Válaszát előre is köszönöm!

Adószámos magánszemély külföldi megfelelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Képzőművész, adószámos, alanyi mentes adószámmal rendelkező magánszemély németországi kiállítási és vásári meghívást kapott. Kérdés: mi a teendője, hogy kint értékesíthesse a termékeit? Válaszunkat várva, tisztelettel: Birwin

Adószámos magánszemély Kérdés

Szeretnék nyáron 2 hétre gyerekek napközis foglalkoztatása TEÁOR 8891, napközis tábort nyitni. Művelődésszervezői diplomám van. Kérdéseim: Kell-e kiváltanom adószámot, ha csak 2 hétig lesz a tábor? Milyen adókat, járulékokat kell fizetnem a bevétel után? Szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettségem keletkezik-e? Válaszukat előre is köszönöm.

Le nem vont adó és járulék: így javítható a tévedés Cikk

Mit tehet a cég, ha figyelmetlenségből az adószámos magánszemély által kiállított számla teljes összegét átutalja a magánszemély részére, és így a személyijövedelemadó-előleget és a járulékokat nem fizeti meg? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Számla adatszolgáltatás 2020. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2020. július 01-jétől kezdődő időszaknál az áfatörvény 2007. évi CXXVII. 10. mellékletében számla adatszolgáltatással kapcsolatban merült fel egy érdekes kérdés. Ha egy adószámmal rendelkező magánszemély (egyéni vállalkozónak nem minősülő természetes személy adóalany), belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére ingatlant ad bérbe, akkor úgy tűnik, hogy rá is vonatkozna majd az adatszolgáltatási kötelezettség (összesítő jelentés). A magánszemély az adószám kiváltásakor illetve bejelentkezésekor az áfában a tevékenységére nem választotta az adókötelessé tételt, illetve nem volt kötelezett közösségi adószám kiváltására, így a számlaadási kötelezettség alól tudomásom szerint 2018. január 01. napjától mentesül. Ha igen, akkor megteheti-e, hogy megszünteti az adószámát mint magánszemély, illetve továbbra is bérbe adhatja-e az ingatlanját a belföldi adóalanynak számla kibocsátása nélkül? Válaszát köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyes mellett egyéni vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Airbnb adószámos magánszemély

Széles Imre

tb-szakértő

Járulékkedvezmény

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs