303 találat a(z) adómentes cimkére

Adómentes lakáscélú munkáltatói támogatás: ezekre kell ügyelni Cikk

Fontos-e az adómentes lakáscélú vissza nem térítendő munkáltatói támogatásnál a támogatott ingatlanban szerzett tulajdoni hányada, a házasság, a beköltözők száma? Olvasói kérdésekre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Hallgatói munkaszerződés Kérdés

Hallgatóval kötött munkaszerződésben a felek heti 20 órát, brutto 95 ezer forintot állapítanak meg a 16 hetes szerződés idejére. Adó- és tbj-mentes ez így is az szja tv. 1.sz.melléklet 4.12.1.b pontja alapján? Köszönöm szépen a választ! Tisztelettel, Hné Zs

Nyeremények/ajándékok adómentesen. Hogyan? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szupermarketünk van és promóciós forgalomnövelés céllal havi 100-150 ezer forint (kb. 3-4000 forint értékű ajándékok, tárgynyeremények) értékben szeretnénk nyereményeket kiosztani a vásárlóink között, amit 3 féleképpen tennénk: 1.) 5000 forint feletti vásárlás esetén a blokk végén található adatmezőket kitölti - ami tartalmaz egy kérdést is az üzletünkkel kapcsolatban, bedobja a nyereményládába és kisorsoljuk a nyerteseket (közjegyző nélkül, sorsolási jegyzőkönyvvel, belsős bizottság előtt). 2.) A Facebookra töltenénk fel a nyereményeket, ahol a bejegyzés alatt hozzászólással lehet játszani (annak, aki 3000 forint felett vásárolt nálunk) a blokkszám és a törzsvevőszám beírásával. A sorsolás online történik (Facebook nyertes vagy random.org alkalmazással). 3.) Az üzletben kihelyezett vásárIói véleménykártyák kitöltésével és a nyereményládába való bedobással szintén nyerhetnek (csak törzsvevők). A kérdésem az, hogy hogyan lehetne megoldani, hogy ezek az adómentes üzletpolitikai célú, nyilvános, magánszemélyeknek szóló promóció kategóriába essen, mit vegyek ki belőle, vagy mivel egészítsem ki? (Például ha kérünk egy jelképes összeget a nyertesektől, 100Ft-ot a nyeremény átvételekor, akkor az már nem nyereménysorsolásnak minősül, mert kedvezményt adunk?) Hogyan kerülhetem ki, hogy ne ajándéksorsolásnak és ne nyereményjátéknak számítson, mert ezek adókötelesek? Milyen további fizetési kötelezettség áll fenn? Válaszát előre is köszönöm!

Adómentes ingatlanértékesítéshez kapcsolódó közvetítői díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mint cég használt ingatlanunkat értékesítettük az alapeset szerint adómentesen. A kérdésem az lenne, hogy az értékesítéshez kapcsolódó ingatlanközvetítői díj számlánál az áfát visszaigényelhetjük-e? Köszönettel: Metszőssy Klára

Óvodai, bölcsődei ellátás adómentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A szülő alapítványi óvodába járatja gyermekét, és az óvodának nem az ellátást, szolgáltatást fizeti meg, hanem támogatást fizet havonta. A támogatásról számlát kiállítani nem tudnak, csak bevételi pénztárbizonylatot állítanak ki az átvett összegről. Ez esetben is adható adómentesen ez juttatás? Elfogadható alátámasztó dokumentumként a bevételi pénztárbizonylat (úgy állították ki, mintha a cég fizette volna be az összeget)? Előre is köszönöm válaszukat. Üdvözlettel, Mária

Adómentes vállalkozás és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy kft., ami alanyi adómentes besorolással működik és közösségi árubeszerzéssel is foglalkozik, melyet itthon értékesít. Eddig áfamentes árukat hozott be, melyek áfamentesen voltak kiszámlázva Olaszországból. Most az áru értéke meghaladta a 10 ezer eurót és az áfaköteles áruként lett kiszámlázva. Kérdésem, hogy mint mentes vállalkozó az áfa bevallásomban hogyan szerepeltessem ezt a tételt? Nincs még alanyi határ átlépése, csak a számla miatt gondoltam, hogy a számlát úgy kell lekönyvelni, mint az áfásoknál a közösségi beszerzést a 69. sor adott áfakulccsal és az értékesítést a 14. sor adott áfakulccsal, így nem kell itthon is befizetni, meg kint is az áfát. A bevallási nyomtatványban a C, vagy az E oszlopban kell jelölnöm, hogy alanyi mentes áfa bevallása? Kérem tisztelettel a sűrgős segítségét!

Adómentes vissza nem térítendő lakáscélú támogatás Kérdés

T. Szakértő! Abban kérem a segítségét, hogy el tudjuk dönteni, vajon az alábbi paraméterekkel rendelkező esetben a munkáltató nyújthat-e adómentes lakáscélú vissza nem térítendő támogatást a munkavállalójának. Ha igen, mekkora összegben? A támogatás ugye maximum 5 millió forint lehet, a vételár 30 százaléka. Mekkora összeget lehet itt figyelembe venni, ha a vételár 18 millió forint, a vevők pedig: a munkavállaló, valamint az ő társa, aki jelenleg nem élettársa, nem házastársa a munkavállalónak? Hány fő az együtt költözők létszáma az ő esetükben? (munkavállaló + társ + a társ 2 gyereke + közös pocakbabájuk költözik ténylegesen), nem házasok, nem bejegyzett élettársak 2017. 03.23-ai állapot szerint. Úgy tudom, nem mérvadó, hogy a munkavállaló mekkora tulajdoni hányadot szerez? Igaz? A tervrajz szerint 4 szoba található az ingatlanban, méltányolható lakásigénynek megfelelnek-e az együtt költözők vonatkozásában? Mit és milyen összegben, mikor kell fizetnie és kinek, ha kiderül, hogy nem felel meg az ügylet az adómentesség feltételeinek? Várom válaszát, köszönettel!

Tanulmányi verseny áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közgazdász ismerősöm egyéni vállalkozás keretében szeretne különböző korosztályok, elsősorban gyerekek, fiatalok részére internetes tananyagot készíteni, pénzügyi ismeretek témakörben. Minden tananyagot követően (kb. két hét késéssel) tesztkérdéseket is kapnának a tanulók, amelyeket megoldva kell visszaküldeniük. Ez utóbbi egyfajta verseny is lenne egyben, ami az adott kurzus végén egy élő versennyel fejeződne be, ahová a legjobbak kapnának meghívást. Elmondása alapján a rendszer úgy épülne fel, hogy kb. fele részben tanulás, fele részben verseny. Kérdésem, hogy ebben az esetben lehet-e adómentesen számlázni, megfelel-e a tevékenység az áfatörvény 85. § (2) d) pontjának: "tanulmányi és tehetséggondozó verseny szervezése, lebonyolítása"? Köszönettel: Vágner Emília

Juttatás munkavállalónak mint károsultnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tíz éve társaságunknál munkaviszonyban álló munkatársunknál tűzeset volt, aminek következtében leégett a családi házuk egy része és a garázsuk. Társaságunk szeretne 150 ezer forint készpénztámogatást adni a károsult munkavállalónak. A támogatás adható adómentesen (szja-törvény 1. számú mellékletének 6.1.a bekezdése alapján), illetve járulékmentesen? Ha a munkavállaló a támogatást nem káresemény bekövetkezése miatt kapná, akkor az összeg után mennyi adót és járulékot kellene fizetni? Milyen bevétel (jövedelem) kategóriába tartozna a kifizetés, ha a készpénzes cafeteriajuttatást ebben az esetben figyelmen kívül hagyjuk? Üdvözlettel: Stelkovics István / Müller Drogéria Magyarország Bt.

Hiányzik a vevő közösségi adószáma? Nincs minden veszve Cikk

Sok adóellenőrzés végződik azzal a konklúzióval, hogy a vevőpartner közösségi adószámának hiánya közvetlenül a közösségi termékértékesítéshez kapcsolódó adómentesség (illetve szolgáltatások esetén a területi hatályon kívüli minősítés) elveszítését jelenti. Az ördög azonban ebben az esetben is a részletekben rejlik.

Termék közösségen kívülre Kérdés

Tisztelt Adózóna! http://adozona.hu/kerdesek/2017_2_10_Belfoldi_ceg_kulfoldre_szallittat_rul A korábban a fenti linken feltett kérdésemet kiegészíteném. Mindkét cég belföldi adóalany, a kérdésre adott válasza alapján akkor ebben az esetben, ha a termék 90 napon belül elhagyja a a közösség területét, és ezen határidőn belül nem kerül rendeltetésszerű használatba, akkor adómentesen számlázandó, függetlenül attól, hogy mindkét fél kizárólag belföldi adóalany?

Lakáscélú munkáltatói támogatás adómentesen Kérdés

Kedves Kollegák! Egy munkáltató döntött a dolgozó lakáshitelének kiváltásáról adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás formájában. A dolgozó által benyújtott jelzálogkölcsön-szerződés szerint a kölcsön tartalmazza a korábban felvett lakáshitelből fennálló tartozást, illetve a dolgozó bankszámláján a kölcsön felvétel időpontjában meglévő negatív egyenleget. A szerződésben nem szerepel tételesen, hogy mennyi volt a korábbi lakáshitelből és mennyi a bankszámla negatív egyenlegéből származó tartozás. A bank a dolgozó kérésére sem nyilatkozott erről. Kifizethető-e a fenti kölcsönszerződés alapján az adómentes munkáltatói támogatás? Köszönöm.

Alkalmi munkavállalók bérszámfejtése Kérdés

1. kérdés: Közúti fuvarozásban 3,5 tonnát meghaladó tehergépkocsit vezető, alkalmi munkát végző gépjármű vezetőnek kötelező a szakképzettséget igénylő bért fizetni (2017-ben minimum 806 Ft/óra, maximum szja-mentesen fizethető 926 Ft/óra)? 2. kérdés: Ha napi 10 órát dolgozik és a maximális 926 Ft/óra díjat számfejtünk, akkor 2 óra 50%-os túlóra pótlékot is kap, a napi bére meghaladja az szja-mentesített keretösszeget. A túlóra pótlék miatti összeg is szja-alapot képez és szja-t kell vonni belőle? 3. kérdés: Ha meghaladja a kifizetés összege az szja-mentesített részt, akkor az szja-n felül más teher nem fizetendő a cég részéről? 4. kérdés: Szabadság számfejtésére is kaphatnék egy példát? Ha mondjuk 3 egymást követő hónapban 15-15 napokat dolgozik az alkalmi munkavállaló, a kötelezően fizetendő szabadság is beleszámít a maximális éves keret napjaiba?

Munka nyugdíj mellett Kérdés

Nyugdíjkiegészítésként meddig dolgozhatok adómentesen?

Ez a jövedelem is adómentes januártól Cikk

Január 1-jétől adómentes az erdőnek minősülő föld használati jogosultságának átengedéséért kapott, vagy az erdőnek minősülő földön folytatott társult erdőgazdálkodási tevékenységből származó jövedelem, ha a használatba adás vagy a társult erdőgazdálkodás időtartama eléri az öt évet – hívja fel a figyelmet tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék felhasználása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tárgyi eszköz értékesítésének áfája

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Ügyvédi iroda ápolási díj mellett

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close