301 találat a(z) adómentes cimkére

Albérlet-támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi kérdésben: Új munkavállalónk (2017.08.11 a belépés dátuma) részére szeretnénk albérlet-támogatást fizetni. A munkavállaló heti 40 órás munkaviszonyban dolgozik, és állandó lakcíme a munkavégzés helyétől 100 kilométerre van. (A bérbeadó felé a munkavállaló által kifizetett összeg 35 ezer forint, ebből 30 ezer forintot szeretnénk átvállalni.) Az előző évben és most sem rendelkezett 60 kilométer távolságon belül állandó lakással. A bérbevételről kötelező, hogy számlával rendelkezzen a munkavállaló, vagy elég a banki átutalásról kinyomtatott papír? A megkötött bérleti szerződés rendelkezésre áll, és a munkavállaló nyilatkozata is arról, hogy az elmúlt 12 hónapban nem rendelkezett lakás tulajdonjogával, haszonélvezeti jogával. Adható a fenti feltételek mellett az adómentes lakhatási támogatás? Ha nem, milyen adóvonzata van? Hogyan kell ezt dokumentálni, és NAV felé bevallani? 2017. augusztus hónapra is kifizethető a teljes összeg, vagy arányosítani kell? Köszönöm a segítséget.

Adó alóli mentes vagy alanyi adómentes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 85. § (1) e pontja alapján mentes az adó alól e) az a szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítés, amelyet humán fogorvosi, fogtechnikusi tevékenységet végző - ilyen minőségében - teljesít; Kérdésem, hogy az adómentes kategóriába tartozik-e az az eset, amikor a vállalkozó fogsort készít magánszemélynek, más fogorvosnak, vagy fogsort javít magánszemélynek, más fogorvosnak. Pontosan mi tartozik bele a "szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítés" fogalmába? Köszönöm válaszukat!

Költségtérítés, ha más az autó tulajdonosa és üzembentartója Cikk

A gépkocsi hivatali célú használatánál gyakori, hogy az autó tulajdonosa és az üzembentartó nem ugyanaz a személy, az is lehet, hogy a szülő, az anyós vagy az após. Ki fizeti a cégautóadót, adható-e adómentes költségtérítés. Olvasói kérdésre adott válaszában Surányi Imréné okleveles közgazda a 2018-tól hatályba lépő módosításokra is kitért.

Tb járulék megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéshez kérem szíves állásfoglalását: Az szja törvény 1. számú mellékletének 7.34 pontjában foglaltak adómentes bevételnek minősülnek. Az eho törvény 3. § (5) pontja szerint az szja törvény szerint adómentesnek minősített jogcímek után nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetni. Azonban a tb törvényben nem találtam ilyen kitételt. Kérdésem, hogy az szja törvény szerint adómentes bevételnek minősített tételek után meg kell-e állapítani a járulékfizetési kötelezettséget (mind a kifizető, mind a bevételt szerző szempontjából szeretnék választ kapni)? Válaszát előre is köszönöm.Üdvözlettel: Varró Mária

Csapatépítő tréning, szabadulószoba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalat (Megbízó) saját telephelyén lévő helyiségben csapatépítő tréning szervezésére bíz meg ezzel foglalkozó vállalkozást (Megbízott). A résztvevők körét munkakör, beosztás alapján határozta meg a Megbízó, a munkavállalók szűk körét érintette. A program keretében „szabadulószoba” kerül kihelyezésre. Az ehhez szükséges kellékeket a Megbízó biztosítja. A program után a Megbízott írásbeli értékelést készít. A program keretében étkezés nem merül fel. Abban kérem állásfoglalását, hogy a „szabadulószoba” program elszámolható-e adómentesen? Vagy inkább szabadidő programnak tekinthető, egyes meghatározott juttatásnak minősül, ennek megfelelően adózik? Válaszát előre is köszönöm.

Iskolakezdési támogatás cafetérián kívül: mikor, kinek, hogyan adható? Cikk

Bár még tart a nyári vakáció, a tanulók szüleinek már a nyakukban a gond, hogyan teremtsék elő az új tanév kezdetével felmerülő kiadások fedezetét. Sok munkáltató kész a rászorult dolgozók megsegítésére, ám nem mindegy, hogy milyen adózási következményekkel kell számolniuk.

Ettől is függ a lakhatási támogatás adómentessége Cikk

A munkavállalók lakcímeként szolgál a munkáltató tulajdonában lévő lakás. Lehet-e nekik adómentes mobilitási célú lakhatási támogatást nyújtani? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

NYESZ-R számla használata 10 év után Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2007.07.05-én nyitottam az Erste Befektetési Zrt.-nél egy "NYESZ-R" megjelölésű nyugdíj-előtakarékossági számlát. Ezen az elmúlt időszak alatt tőzsdei műveleket végeztem. Ma már öregségi nyugdíjas vagyok (64 éves nő), a számla ebben a hónapban elmúlt 10 éves. Azt szeretném tudni, hogy ha kiveszek pénzt a számláról, illetve továbbra is használom tőzsdei műveletekre, adómentes marad-e örökre? Köszönettel: Szilasné

Hallgatói munkavégzés (bevétel adómentessége) Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr / Szakértő Asszony! Az alábbi, hallgatói munkavégzéssel kapcsolatos kérdésben kérem szíves állásfoglalását: egy magyar állampolgár (a továbbiakban: Munkavállaló) államilag elismert külföldi (dán) felsőoktatási intézményben folytatott nappali tagozatos tanulmányaihoz kapcsolódóan – a külföldi felsőoktatási intézménnyel fennálló hallgatói jogviszonya időtartama alatt, legfeljebb 12 hétig terjedő időtartamra – magyarországi munkáltatóval kíván jogviszonyt létesíteni. [Nftv. 79. § (1a)] Ebben az esetben adómentes-e a Munkavállaló részére a gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatás, díjazás értékéből havonta a hónap első napján érvényes havi minimálbért meg nem haladó része? Az Szja tv. szerint adómentes a Nftv. szerinti hallgató részére nappali tagozaton a gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatás, díjazás értékéből havonta a hónap első napján érvényes havi minimálbért meg nem haladó része. [Szja tv. 1. sz. mell. 4.12.1. b)] Tekintettel arra, hogy arra a Munkavállaló az Nftv. szerinti hallgatónak minősül, álláspontunk szerint a fentiek szerinti adómentesség fennáll. (Ismerünk olyan álláspontot is, amely szerint az adómentesség csak abban az esetben áll fenn, ha a hallgató magyar felsőoktatási intézményben folytat tanulmányokat.) Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel.

Ingatlaneladás szja II. Kérdés

Pontosítani szeretném a kérdést. Olyan építési telket adok el (ingatlan-nyilvántartásban telek), melyre jelentős ráépítés történt, az adásvételi szerződésben is szerepel a ráépítés ténye. A telekvásárlás 5 évvel ezelőtt történt. Kérdésem, hogy ez esetben alkalmazható-e az szja-törvény ingatlanra vonatkozó 5. évet követő 0 százaléka, vagyis nem kell szja-t fizetni az ingatlan eladási ára után, vagy az eladási árból levonom a ráépítés költségét és az az adóalap? A pontosított kérdésre adott válaszukat mielőbb köszönettel várom.

Üzemanyag-megtakarítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni: Fuvarozó cég üzemanyag-megtakarítást fizetne munkavállalója és a személyesen közreműködő tag részére is. Az szja törvény szerint 100 ezer forintig adómentes. Amennyiben az összeg ezt meghaladja, akkor a teljes összeg adóköteles vagy csak a 100 ezer forintot meghaladó összeg? Kifizethető a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja részére is? Több havi összeget kifizethet egy összegben vagy minden hónapban csak az aktuális havit fizetheti? Hogyan szerepeltetem a 08-as bevallásban? Válaszát köszönöm!

Osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015-ig társasági adó hatálya alá tartozó kft. 2015. évi mérleg szerinti eredménye 1000 eFt, eredménytartaléka -500 eFt. 2016. évtől evás lett, a 2016. évi eredménye 3000 eFt. 2017-től ismét társaságiadó-alany. Kérdésem az lenne, hogy a 2016. évi 3000 eFt-ot kiveheti-e adómentesen 2017. évben a 2016. évi beszámoló jóváhagyásakor? Illetve 2016. december 31-én osztalékelőlegként kiveheti-e? Az osztalékelőleget ebben az esetben hogy kell könyvelni? T kötelezettség-K pénztár? Válaszát előre is köszönöm!

Adómentes lakáscélú munkáltatói támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. ügyvezetője, tulajdonosa 2017. május 31-éig tagi jogviszonyban, 2017. június 1-jétől munkaviszonyban látja majd el a feladatát. Kérdésem az lenne, hogy 2017 júliusában kaphat-e a cégtől adómentes lakáscélú munkáltatói támogatást? Felesége, aki 2017. június 1-jétől 4 órában lesz alkalmazott, ő is kaphat-e 5 millió forint munkáltatói támogatást ugyanarra a lakásra, adómentesen? Ketten a lakás értékének akár 60%-át is megkaphatják? Másik kérdésem az, hogy abban az esetben, ha a házaspár építkezik, a ház építését nem egy építési vállalkozóra bízzák, hanem az építési munkákat maguk végzik, csak az építőanyagot vásárolják meg, akkor is kaphatnak adómentesen munkáltatói támogatást? Köszönöm a válaszát.

Adómentes lakáscélú munkáltatói támogatás: ezekre kell ügyelni Cikk

Fontos-e az adómentes lakáscélú vissza nem térítendő munkáltatói támogatásnál a támogatott ingatlanban szerzett tulajdoni hányada, a házasság, a beköltözők száma? Olvasói kérdésekre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Hallgatói munkaszerződés Kérdés

Hallgatóval kötött munkaszerződésben a felek heti 20 órát, brutto 95 ezer forintot állapítanak meg a 16 hetes szerződés idejére. Adó- és tbj-mentes ez így is az szja tv. 1.sz.melléklet 4.12.1.b pontja alapján? Köszönöm szépen a választ! Tisztelettel, Hné Zs

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close