340 találat a(z) adómentes cimkére

Formaruha juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni. Erdészeti Zrt. vasúti dolgozók számára (mozdonyvezető, fékes, forgalmi szolgálattevő) céges logóval ellátott ruhát biztosít 2 év kihordási idővel, ami, mivel állami erdei vasútnak nincs rendszeresített egyenruha, formaruhának minősül. A 2005. évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről azt mondja, hogy a közforgalmú vasúti társaságnak a munkavállalója formaruha viselésére kötelezhető. A törvény alapján közforgalmú vasúti társaság olyan országos, térségi, elővárosi vagy helyi működési engedéllyel rendelkező vállalkozó vasúti társaság, amelynek szolgáltatásait – közzétett feltételek alkalmazásával, díj ellenében – bárki igénybe veheti. Mi országos hálózathoz nem csatlakozunk, erdei és turistavasút van nálunk. A tevékenységünk korábban engedélyhez kötött volt, jelenleg a törvénymódosítás miatt bejelentésköteles. A vasút Lenti-Csömödér-Páka-Bázakerettye-Kistolmács vonalon jár, a MÁV menetrendjébe szereplünk. Normál nyomtávtól eltérő vasúti társaságok közé tartozunk. A vasúti dolgozók nem minősülnek erdészeti szakszemélyzetnek. Olyan kérdésem lenne, hogy az szja-törvény 1. sz. melléklet 9.2 pontja alapján adómentesen adhatjuk e a formaruhát ezen dolgozók számára, vagy mint meghatározott juttatás után adófizetési kötelezettség áll fent a cégnek? A bejövő számla áfája levonható e?

Amikor nem a zsebekbe megy, hanem a cégnél marad a borravaló Cikk

Sörözőben a vendégek jelentős összegű borravalót hagynak. Alkalmazott nincs, a tulajdonos dolgozik, fix bejelentett bére van. A kapott borravalót nem vette ki a kasszából, azt visszaforgatta a vállalkozásba. A borravaló összegét nem üti be a pénztárgépbe, napi szinten összegzi, jegyzőkönyvezi. Helyes-e, ha a borravalót árbevételként könyvelik? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Áfatörvény 85. § Kérdés

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ügyfelünk, USA székhelyű megrendelő megbízása alapján kutatási tevékenységet végez. Vélelmezhetően a kutatásba több uniós, és/vagy harmadik országbeli szakember is bekapcsolódik. A kutatás célja humán egészségügy területén bevezethető új gyógyszerek (mellék)hatásainak vizsgálata, esetleges jól dokumentált jogszerűen engedélyezett körű tesztelése. Az eredményekről a megbízónak írásbeli jelentés készül, amelyet számla ellenében honorál. (Az eddigiek szerinti kataalany meghaladta az áfaküszöböt.) A fenti kutatási tevékenységet be tudjuk-e sorolni az áfatörvény 85. §-a alapján adómentes tevékenységként vagy a szolgáltatás teljesítési helyének a megrendelő székhelyét kell tekinteni az áfatörvény 37. §-a, esetleg a 46. § (2) a/ pontja értelmében. (A megrendelő honossága szerinti adóalanyisága nem ismert, Magyarországon nem adóalany.) Tisztelettel Boronkay László

Munkásszállás: mikor adómentes, mikor nem? Cikk

A személyi jövedelemadóról szóló törvény munkásszálláson történő elhelyezés formájában adómentes juttatási lehetőséget biztosít a munkahelyüktől távoli lakóhelyű magánszemélyeket foglalkoztató munkáltatók részére. A kedvező lehetőséggel élni kívánó cégek azonban több aggályoskodó kérdést is felvetettek a néhány soros bekezdésbe tömörített szabály helyes értelmezésére vonatkozóan. Utánajártunk az illetékes minisztériumi álláspontnak.

Hazautazás Kérdés

A hétvégi hazautazás megtérítésére vonatkozik-e a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter által meghatározott költségtérítés felső határa. Ha a 15 forint és kilométer szorzata ezt meghaladja, akkor az is kifizethető adómentesen? Köszönettel Rózsika

Táncterem bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk mint közszolgáltató bérelt ingatlan (pincehelyiség) bérbeadását tervezi elsősorban tánciskolák számára. Az Áfa tv. 85. § (1) bekezdésének m) pontja nem tekinti adómentesnek a sportolást szolgáló ingatlan bérbeadását, ugyanakkor a 86. § (1) bekezdésének l) pontja alapján a 88. § (1) bekezdése szerinti választási jog gyakorlása hiányában az ingatlan (ingatlanrész) bérbeadása adómentesnek tekinthető. Az ilyen jellegű ingatlan bérbeadása tehát adómentes vagy adóköteles szolgáltatás? Mi lenne akkor, ha nem mint közszolgáltató adnánk bérbe az ingatlant?

Nyereményjáték adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk nyeremény játékot szervez, melyen a termékeinket megvásárlók vehetnek részt. Termékeink csomagolásában véletlenszerűen elrejtünk 101 db összeget és a hozzájuk tartozó hitelesítő kódot. A nyeremény tehát pénzösszeg. A termékeken figyelemfelkeltő matricával jelezzük az akciót és a weboldalt, ahol a játék részletes leírása megtalálható. A fogyasztó a megvásárolt termék kibontása után látja, hogy a csomagolása nyert vagy sem. Ha nyert, akkor a nyerő csomagolást egy kísérőlevéllel együtt (melyen a fogyasztó adatai szerepelnek) postai úton eljuttatja társaságunkhoz. Ezt követően felvesszük a kapcsolatot a nyertesekkel, és eljuttatjuk hozzájuk a nyereményeket. Sorsolás tehát nem lesz, minden csomagolás nyer, amelyben megtalálható az összeg és a hitelesítő kód. Az akciót interneten széles körben hirdetjük. Állásfoglalásukat kérjük, hogy a fent írt feltételekkel megfelelünk-e az adómentesség feltételeinek? Amennyiben nem, akkor milyen adóterhei, bevallási kötelezettségei vannak társaságunknak a nyereményjátékkal kapcsolatban?

Lakáscélú hitel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2012-ben munkavállalójának a méltányolható lakásigénynek megfelelve adómentes lakáscélú munkáltatói kölcsön nyújtott hitelintézeten keresztül. A megvásárolt lakás 50-50 százalékban férj-feleség tulajdona. A lakáscélú munkáltatói kölcsönben adóstársként a feleség lett megjelölve. A feleség munkáltatója cafeteria elemként lakáscélú hitel törlesztéséhez adna támogatást. Betörleszthet-e a feleség a cégünk által adott lakáscélú munkáltatói kölcsönbe adómentesen? Válaszát előre is köszönöm!

Adómentes lakásvásárlási támogatás – feltételek, teendők pontról pontra Cikk

A vállalkozások 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel-törlesztését, lakásvásárlását, -építését, -bővítését, -korszerűsítését vagy akadálymentesítését. Az akár havi 83 ezer forintos juttatás cafeteria elemként is választható – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára. Melyek az államtitkár által vázolt adómentes jutattás 2018-as feltételei? Cikkünkből részletesen megtudhatja.

Egyszerüsitett foglalkoztatás 2018 Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy 2018-ban a minimálbér alapján egyszerüsitett foglalkoztatásban napi 8 órára mennyi bért lehet kifizetni, hogy az adómentes legyen?

Tállai a lakásvásárlás adómentes támogatásáról Cikk

A vállalkozások 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, lakás vásárlását, építését, bővítését, korszerűsítését vagy akadálymentesítését. Az akár havi 83 ezer forintos juttatás cafeteria elemként is választható – tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

Adómentesség határa 2018 Kérdés

Tisztelt Adózóna! Érdeklődni szeretnék, hogy az EU elfogadta-e az áfamentesség határának a 12 millió Ft-ot vagy maradt 8 millió Ft? Válaszukat előre is köszönöm!

Kiva és a pénztár mentesített értéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kivaalanynál a pénztár értékének tárgyévi növekménye, de legfeljebb a pénztár előző évi mérlegben kimutatott értékének a mentesített értéket meghaladó része adóalap-korrekciós tétel. Ezt úgy értelmezem, hogy amennyiben az adott cég pénztárának 2017. évi nyitó és záró egyenlege egyaránt 1 millió forint alatti (s az 1 milliót tekinti mentesített értéknek), akkor a kiva alapját ilyen jogcímen nem fogja módosítani az egyenleg változása miatt. (Nincs szükség ilyen okból adóalap-korrekcióra akkor, ha például a nyitó 200 ezer, a záró 600 ezer.) Kérek megerősítést, hogy jól gondolom-e. Válaszát előre is köszönöm.

Üzletpolitikai célból adott reklámcélú ajándék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Következő kérdéssel kapcsolatban kérném állásfoglalását. Egyik ügyfelem mélygarázst üzemeltet. Decemberben kettő napig – üzletpolitikai célból – egy 3500 forint értékű, a cég logóját tartalmazó logikai játékot kapott mindenki, aki a garázs szolgáltatását igénybe vette. Ezt az ajándékot a garázsból való távozáskor, fizetés után adták oda a vendégeknek a cég dolgozói. Kérdésem az lenne, hogy a néhány nappal előre, a garázs több falán kihelyezett tájékoztató nyilvános meghirdetésnek minősül-e? Ezek alapján alkalmazhatjuk-e az szja-törvény 1. melléklet 8.14/a szakaszát, mely adómentesnek minősíti az ilyen jellegű, magánszemélyeknek juttatott reklámcélú ajándékot? Várom mielőbbi szíves válaszát. Tisztelettel és köszönettel: Havasi Györgyi

Adómentes a nyugdíjasoknak juttatott Erzsébet-utalvány Cikk

Adómentes az állam által a nyugellátásban részesülőknek jutatott Erzsébet-utalvány – foglalta össze az erre vonatkozó jogszabályokat közleményében a NAV.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs