hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkába járás költségtérítése kullogva követi a drasztikus üzemanyagárakat

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
1

A kormány kétszeresére növelte a munkába járás címén fizetett költségtérítéssel szemben igazolás nélkül elszámolható összeget.

A 16/2023. kormányrendelet szerint az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek elhárítása és kezelése érdekében a veszélyhelyzet ideje alatt a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény)  25. § (2) bekezdés b) pontjától eltérően a nem önálló tevékenységből származó jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni azt a bevételt, amelyet a munkáltatótól a munkába járásról szóló kormányrendelet szerinti munkába járás esetén költségtérítés címén (ideértve különösen a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítését is.

a) a munkában töltött napokra a munkahely és a lakó- vagy tartózkodási hely között és/vagy

b) hazautazásra a munkahely és a lakóhely között közforgalmi úton mért oda-vissza távolság figyelembevételével kilométerenként 30 forint értékben kap a magánszemély.

A zöld rendszámos autó töltésének költségtérítéséről itt olvashat!

A rendelet 2023. I. 28-án lépett hatályba, azzal, hogy a 30 Ft/km összeg már a januári utakra is kifizethető (a korábbi 15 Ft/km helyett).

Olvassa tovább cikkünket, amelyből megtudja, hogy munkába járás költségtérítésénél még milyen szabályokra kell figyelni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Ilyen az, amikor az adószakértő ír egy teljesen tárgyilagos cikket és a HVG Kiadó Zrt. munkatársai hozzáraknak egy politikai címet. A fejlécek újságírói vénából való kiírását én is kifogásoltam még 2011-ben, amikor lektor voltam az adózónán.

A 15 Ft/km eddig is csak a Merkúr és a Vénusz együttállásánál volt kifizethető adómentesen a dolgozó számára, és eleve a tömegközlekedés kilométer-költségét vette alapul, nehogy jól járjon azzal valaki, hogy autóval jár dolgozni azokhoz képest, akik a tömegközlekedésen utaznak.

Ha valaki egész hónapba autóval jár be egy tanyáról, ami 20 km-re van a munkahelytől az 12 ezer forintot kaphatott, úgy, hogy a benzin számára 480 Ft volt, nagyon sokáig (ha tudott tankolni). Ilyen dolgozóból nagyon kevés volt és a legutóbbi 480 forintos tankolása mostanra már biztosan elfogyott (bár városi legendák keringenek a betárolt félelmetes mennyiségű lakossági és taxis készletekről).

Mostanában ment fel a közösségi közlekedés bérleteinek az ára, így a februári elszámolás kapcsán a példában szereplő, tanyáról munkába járó dolgozónak már 24 ezer forint jár. Ennyi.

Nem világos, hogy ennek az egész témának mi köze van a kullogáshoz.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vízóracsere

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs