516 találat a(z) adókedvezmény cimkére

K+F adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném segítségét kérni, hogy a társasági és helyi adó kedvezménynél a K+F tevékenység tárgyévi közvetlen költségének meghatározásánál hogyan kell figyelembe venni az ezen tevékenység ki nem számlázott, de költséggel rendelkező részét, vagyis a befejezetlen termelés értékét. Az adott évben felmerült költségeket kell-e a befejezetlen értékkel csökkenteni? A válaszát előre is köszönöm.

Ennyi családi kedvezményt markolnak az államkasszából a legtehetősebbek Cikk

A dolgozó társadalom jövedelem szerinti felső 10 százalékának bruttó keresete annyi, mint az alsó 65 százaléké együttvéve – állapítja meg a Policy Agenda, amely a munkajövedelemmel rendelkezők körében tapasztalható béregyenlőtlenséget vizsgálta, külön kitérve az adókedvezmények hatására.

Csökkentik a lakossági adókat Kínában Cikk

Kínában a hazai össztermék (GDP) 1 százalékának megfelelő mértékű lakossági adócsökkentést terveznek jövőre – mondta Ma Jun, a kínai jegybank egyik tanácsadója a Caixin című helyi pénzügyi lapnak.

Eszközberuházás fejlesztési tartalékból? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbiakban kérném segítségét: cégünknek idén még van korábbi évekről megmaradt fejlesztési tartaléka, melyet azonban év végéig fel kell használnunk. Idén már vettünk olyan eszközt, ami teljesen új és közvetlenül szolgálja tevékenységünket. Kérdésünk, hogy az eszközberuházási kedvezményt "keverhetjük-e" a megmaradó fejlesztési tartalékkal (azaz, ha ezt az eszközt a fejlesztési tartalékból fizetjük, elszámolhatjuk-e az eszközberuházás utáni adókedvezményeket)? Segítségét köszönöm!

Miért fizetnek kevés adót az óriáscégek? Ezt válaszolta Tállai Cikk

Mennyit vesznek igénybe az elérhető kedvezményekből a kis-, közepes és nagyvállalatok – kérdezte Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője Tállai Andrástól, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárától.

Őstermelő hitelkamat Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő témában kérném szíves tájékoztatásukat. Mezőgazdasági tevékenységet folytató családi gazdaság egyik tagja a nevére vett termőföldet az állami földértékesítés keretében. Ezen földre bérleti díjat kap, művelni nem áll módjában. A földvásárlást az MFB által nyújtott hitelből finanszírozta. Kérdés: a családi gazdaság bevétele-e a kapott bérleti díj, és vele szemben a felvett hitel kamatát elszámolhatjuk-e költségként? Amennyiben igen, a megfizetett kamat után adókedvezmény érvényesíthető-e? Szíves válaszukat köszönöm.

Újabb adókedvezménnyel támogatják a németek az elektromos autók vásárlóit Cikk

Újabb kedvezményt vezetnek be Németországban az elektromos meghajtású autók vásárlásának ösztönzésére.

Adókedvezményt készít elő elektromos szolgálati autókra a német kormány Cikk

Adókedvezménnyel ösztönözné az elektromos járművek szolgálati autóként való elterjedését a német kormány egy, a dpa hírügynökség által megtekintett törvénytervezet szerint.

Nőhet a filmszakmai közvetett támogatás mértéke Cikk

A Filmalap kezdeményezésére a jelenlegi 25 százalékról 30 százalékra nőhet a filmszakmai közvetett támogatás, vagyis az elszámolható filmgyártási költségek utáni adókedvezmény mértéke.

Befektetés startup vállalkozásba: ilyen adókedvezmény jár Cikk

A startup (korai fázisú) vállalkozásba történő befektetés a társasági adó rendszerében jelentős előnyt jelenthet, négy év alatt összesen akár 80 millió Ft adóalap-csökkentő tételt érvényesíthet a befektető. 2017-től adóalap-kedvezményre jogosult az az adózó, amely ún. korai fázisú vállalkozásban részesedést szerez.

Vége lehet az 5 százalékos lakásáfának, tetemes drágulás jöhet Cikk

Nem tervez a kormány hosszabbítást, 2019. december 31-éig hatályos az áfakedvezmény az új lakások értékesítésére – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter az Inforádió Aréna című műsorában.

Számítógépes rendszer bevezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi gazdasági társaságnál új számítógépes rendszer bevezetése van folyamatban. 1.) A projekt bevezetésének minőségbiztosításához kapcsolódóan dolgoznak külső szolgáltatóval, aki tanácsadói munkát végez nekik (tárgyi eszköz esetében „műszaki ellenőr”-nek hívhatnánk őket). Első kérdésünk az lenne, hogy az ő díjuk közvetlenül hozzárendelhető-e az eszközhöz, azaz aktiválhatók-e ezek a díjak? 2.) Felmerülnek közvetlenül a projekthez kapcsolódó belső költségek is. Például vannak a projekt bevezetésén dedikáltan dolgozó kollégák, lesznek betanítási költségek stb. Kérdésünk az, hogy ezeket a költségeket milyen körben, mértékig és milyen dokumentáció alapján lehet aktiválni? 3.) A társasági adóban létezik-e még a saját fejlesztésű szoftverfejlesztéssel kapcsolatos kedvezmény? Ha igen, akkor esetünkben mi lesz a kedvezmény alapja? Köszönettel.

Jogosultság adókedvezményre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betegségen estem át, mely alapján jogosult lennék adókedvezményre. Erről a papírt februári dátumozással május hónapban kaptam meg. Munkáltatómnál közölték, hogy visszamenőleg nem tudják bérszámfejteni. Javasolták, hogy küldjek be "revíziós" papírt. Könyvelőm, mivel másodállásban vállalkozóként dolgozom, azt javasolta, hogy ne küldjek be a NAV felé semmit, majd ő a jövő adóévben elrendezi. Kinek van igaza? Aki azt mondja, hogy most adjak be önrevízióhoz papírt és ezúton érvényesítsem az adókedvezményt vagy könyvelőmnek, aki azt mondja, hogy ne adjak be semmit, majd ő jövőre rendezi? Segítségét előre is köszönöm!

Tanulószerződés adóalap-csökkentő tétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha a tanulószerződéssel foglalkoztatott tanulók után a munkáltató nem érvényesítette 2018 januárjától havonta, a 08-as bevallásokban az adóalap-csökkentő kedvezményt, és jelenleg már június van, önellenőrzéssel visszamenőleg módosítania kell-e a 08-as bevallásokat, vagy megteheti-e azt, hogy csak majd az éves elszámolásnál érvényesíti az egész évre járó kedvezményt? Tehát, ha havi szinten nem érvényesítette, akkor is szerepeltetheti az éves elszámolásnál az adóalap-csökkentő tételt, vagy csak akkor, ha havi szinten is feltüntette azt a 08-asokban? Válaszukat előre is köszönöm!

Elektromos autó – tao-kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném annak megítélésében, hogy a 1996. évi LXXXI. törvény (taotörvény) 22/E §-a szerinti társaságiadó-kedvezmény (energiahatékonyságot szolgáló beruházás adókedvezménye) igénybe vehető-e, mint tárgyieszköz-beruházás utáni adókedvezmény elektromos autók beszerzésére is, vagy sem? Amennyiben igen, milyen számítási metódussal kell alátámasztanunk a kedvezmény alapját? Erre is vonatkozik a"tanúsítványkérés" a Magyar Energetikai Hivataltól? Előre is köszönöm válaszát. Üdv. U. Erika

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elvont pihenői pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Számlán két vevő neve

Kelemen László

adószakértő, jogász

Tao szerinti écs változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs