hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: élőzene-szolgáltatás adókedvezménye

  • adozona.hu

Milyen feltételeknek kell megfelelnie a partnernek és az általa kibocsátott számlának, hogy az élőzenét szolgáltató szálloda adókedvezménnyel élhessen? – kérdezte az Adózóna olvasója. Kiss Péter adószakértő, a TruTax munkatársa válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Szállodánkban a vacsora mellé élőzenei szolgáltatást biztosítunk. Élőzenei szolgáltatás fogalmának ezt találtam: a FEOR-08 szerinti zenész, énekes személyes közreműködésével – rendszeresen vagy meghatározott időpontban, nyilvános, a vendégek számára ingyenes előadás útján – nyújtott zeneszolgáltatás. A kapott számlákon különböző címszóval szerepelnek a megnevezések (előadóművészek tevékenysége, zeneszolgáltatás, egyéb előadói színpadi művészet) és a partnerek adatbázisból történő lekérése után, különböző TEÁOR számokat találok feltüntetve (9000108 – Előadói-művészeti tevékenység, 900301 – Zenés táncművészeti tevékenység). Kérdésem, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a partnernek és az általa kibocsátott számlának, hogy élhessünk ezzel az adókedvezménnyel."

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) 22/F § alapján az adózó az általa üzemeltetett vendéglátóhelyen megvalósult élőzenei szolgáltatás esetén adókedvezményt vehet igénybe legfeljebb a költségként és ráfordításként elszámolt (áfa nélkül számított) ellenérték 50 százalékáig. Ez az adókedvezmény csekély értékű (de minimis) támogatásnak minősül.

A Tao tv. 4. § 12.a pontja határozza meg az élőzenei szolgáltatás fogalmát. A kommentár alapján „a FEOR-08 szerinti zenész, énekes személyes közreműködésével – rendszeresen vagy meghatározott időpontban, nyilvános, a vendégek számára ingyenes előadás útján – nyújtott zeneszolgáltatás” után vehető igénybe a kedvezmény.

A Központi Statisztikai Hivatal honlapján olvasható a Foglalkozások Egységes Osztály Rendszere (FEOR-08) szerinti foglalkozások definíciója és kritériumai. Az ön esetéhez kapcsolódó foglalkozás (2724 Zeneszerző, zenész, énekes) részletezése az alábbi linken érhető el: https://www.ksh.hu/docs/szolgaltatasok/hun/feor08/2/2724.html.

A honlapon informálódhat a „Zeneszerző, zenész, énekes” foglalkozás definíciójáról, feladatairól, illetve felsorolás jelleggel a jellemző munkakörökről. Ha ezen kritériumoknak megfelel a partnere munkaköre, abban az esetben veheti igénybe az adókedvezményt. Célszerű, ha ezt a kapcsolódó számla is tükrözi.

A feltételnek való megfelelést úgy tudja ellenőrizni vállalkozás esetében, hogy ellenőrzi közhiteles cégadatbázisból, hogy az adott vállalkozás esetében szerepel-e ilyen zenei jellegű tevékenység a cégbíróságon bejegyzett tevékenységi körei között. Egyéni vállalkozó esetében az egyéni vállalkozók nyilvántartásában tudja ugyanezt ellenőrizni (link: https://www.adatbazisok.hu/trade_ad/egyeni-vallalkozok-nyilvantartasa/).

Kérem, vegye figyelembe, hogy az eset részletes ismeretében lehet csak pontos és mindenre kiterjedő választ adni a feltett kérdésére, így tekintse válaszomat tájékoztató jellegűnek, és konkrét ügyben kérje szakértő segítségét!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Fizetővendéglátás

Lepsényi Mária

adószakértő

Katás vállalkozás megszüntetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs