103 találat a(z) adókötelezettség cimkére

Bevallási határidő Esemény

Biztosítás adóvonzata 2 Kérdés

Tanulók gyakorlati képzése, pénzbeli juttatás adója és járuléka Kérdés

Ingatlanértékesítésből származó jövedelem Kérdés

Új kormányrendelet: hitelintézetek különadója a Járványügyi Alap feltöltésére Cikk

Megjelent a Gazdaságvédelmi Akcióterv végrehajtása érdekében a Járványügyi Alap feltöltését szolgáló, hitelintézetek járványügyi helyzettel összefüggő különadójáról szóló 108/2020. (IV. 14.) kormányrendelet.

Adózási határidők 2020. április 20-26. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Bevallási határidő Esemény

Home office-ban, határon innen – kötelezettségek és jogosultságok Cikk

Évek óta beszédtéma a tanácsadók körében, hogy külföldi jogviszonyban foglalkoztatott magánszemélynek is keletkezik adófizetési kötelezettsége a „home country”-ban, ha ez utóbbi ország az adóügyi illetőség állama. Nem gondoltam volna, hogy egy világjárvány következtében fogom ismertetni az idevonatkozó rendelkezéseket…

Egyéni vállalkozóból kft. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó kft.-vé szeretne átalakulni. Az egyéni vállalkozás leltárában tárgyi eszközök, készletek, követelések, pénzeszközök, kötelezettségek egyaránt vannak, valamennyi vagyont a kft. rendelkezésére bocsátanak, az alapítói tőke készpénz lenne. Az egyik kérdésem, hogy amennyiben tárgyi eszköz, készlet, követelések értéke meghaladja a kötelezettségek (szállító, folyószámla hitel) értékét, úgy ebben az esetben az egyéni vállalkozónak keletkezik-e adókötelezettsége, az átalakulásból adódóan. A másik kérdésem az, hogy felleltározott egyéni vállalkozói vagyon negatív saját tőkét eredményezne, ebben az esetben lehetséges-e az átalakulás, illetve milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a saját tőke pozitívvá tételére. Harmadik kérdésem, hogy a 2019. 12. 31-ei leltár alapján meddig van lehetőség az átalakulásra?

Termőföld-bérbeadás személyi jövedelem adója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély elhunyt édesapja után 2020. évben termőföldet örökölt. A termőföldre az elhunytnak érvényes haszonbérleti szerződése volt. A szerződés időtartama 5 évet meghaladó volt, illetve 2020. december 31-én jár le. Kérdésem: a termőföldet öröklő magánszemélynek keletkezik-e a föld területileg illetékes önkormányzatához személyi jövedelem adó kötelezettsége a bérleti szerződéssel kapcsolatban, illetve az adókötelezettséget ki állapítja meg, illetve ki vallja be és ki fizeti meg, milyen határidővel. Köszönettel!

Céges karácsonyi üdvözlőlap adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. karácsony alkalmából céges üdvözlő lapot készíttetett a partnerei részére. Hogyan számolhatja el az üdvözlőlap költségét? Tao-alapot növelő tételnek kell-e tekinteni? Levonható-e a számla áfatartama? Van-e szja- és szocho-fizetési kötelezettsége a számla után?

Üzletrész térítés nélküli átadása munkavállalónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a visszavásárolt üzletrészt térítés nélkül adná át a munkavállalójának. A kérdésem az lenne, hogy a munkavállalót milyen adókötelezettség terheli a 15 százalékos szja-kötelezettségen felül?

Bt. tagi betét eladása Kérdés

Egy bt.-ben az egyik tag megegyezett a jövőbeli taggal részesedése eladásáról. A megállapodás szerint az átvevő 2019 decemberében előleget fizet, majd 2020. I. negyedben kerül sor a fennmaradt összeg kifizetésére, ekkor történik a társasági szerződés módosítása is. A szerződés tartalmazza, hogy amennyiben a vevő eláll az ügylettől, az eladó köteles visszafizetni az előleget, levonva a megállapodott bánatpénzt, illetve amennyiben az eladó áll el az ügylettől az előleg visszafizetése mellett bánatpénz fizetésére kötelezett. Kérdésem: helyesen értelmezzük-e a szja-törvényt, hogy a kilépő tag szja- és szocho-fizetési kötelezettsége a teljes összeg kifizetése után keletkezik?

Közhasznú alapítvány juttatásának adózása Kérdés

Tisztelt Cím! Közhasznú alapítvány, melynek célja a lakosok egészséges élelmiszerekkel való ellátása, szeretne almát, almalevet adni a településrészen élő családok számára. Van-e erre lehetősége a civil szervezetnek adófizetési kötelezettség nélkül? Keletkezik-e adófizetési kötelezettsége a szervezetnek vagy a magánszemélynek?

Elmaradt munkabér megtérülése 10 év után Kérdés

Magánszemélyként kérdezem: volt munkáltatómtól az elmaradt munkabérem nagy részét váratlanul most sikerült behajtanom ingatlan-végrehajtás által. A munkabér a 2008-2009-re terjedő időszakra vonatkozik, 2008-ra még beadtam adóbevallást, mintha kaptam volna fizetést, 2009-re már nem. A szolgálati időm és nyugdíjalapom az ONYF-el történt adategyeztetés szerint rendben van. A munkáltatót 2012-ben kényszertörléssel megszüntették. Ezek után van-e adó- és járulékbefizetési kötelezettségem és ha igen, hogyan tudom teljesíteni azt 10 év elteltével?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Különbözeti adó

Nagy Norbert

adószakértő

Különbözeti adó

Nagy Norbert

adószakértő

Egyházi szervezet számlakibocsátása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close