274 találat a(z) adóhatóság cimkére

Változik az adózás rendje, módosult az adózási szempontból nem együttműködő országok köre Cikk

A 2024. július 8-án megjelent 74. számú Magyar Közlönyben kihirdették – egyebek mellett – az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) egyes rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról szóló 181/2024. kormányrendeletet, valamint az adózási szempontból nem együttműködő államok listájának közzétételéről szóló 19/2020. PM rendeletet módosító 2/2024. PM rendeletet is.

NAV-tájékoztató az ingatlan bérbeadásának és egyéb hasznosításának adózásáról Cikk

Az ingatlan bérbeadásának és egyéb hasznosításának adózásáról tett közzé tájékoztatót honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Bosszantó a NAV adóátvezetési gyakorlata, így látják a könyvelők Cikk

Követhetetlenné vált az adók fizetésének rendszere azzal, hogy az adóhatóság bejelentés nélkül is levonhat köztartozásokra összegeket az akár más adóra szánt pénzekből. Ezen a gyakorlaton változtatna a MINKE (Minősített Könyvelők Egyesülete) javaslata.

Minősített Könyvelők Egyesülete: az adózók zsebében turkál a NAV, a könyvelők és a vállalkozók nem bírják követni Cikk

Követhetetlenné vált az adók fizetésének rendszere azzal, hogy az adóhatóság bejelentés nélkül is levonhat köztartozásokra összegeket az akár más adóra szánt pénzünkből. Ezen a gyakorlaton változtatna a MINKE (Minősített Könyvelők Egyesülete) javaslata – írja sajtóközleményében a MINKE.

Magyarországra kiküldött munkavállalók bejelentése Cikk

Szakmai cikkek tömkelege foglalkozik a más országból Magyarország területére kiküldött/kirendelt munkavállalók személyi jövedelemadóját és társadalombiztosítási helyzetét érintő kérdésekkel, azonban van egy terület, mely talán kevesebb figyelmet kap: a Magyarországra kiküldött munkavállalók bejelentésével, regisztrációjával kapcsolatos szabályok. Cikkünkben két bejelentési kötelezettséggel foglalkozunk.

Tartási időszak az adóamnesztia keretében utólagosan bejelentett részesedéseknél Cikk

A bejelentett részesedés régóta ismert és közkedvelt intézmény a társasági adóban.

A NAV a nyári munkát vállaló diákok adószabályairól Cikk

A nyári munkát vállaló diákok bejelentésére, adózására – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra, és igénybe vehetik a 25 év alattiak kedvezményét is – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-nek küldött közleményben.

Közel kétmilliárd forintnyi áfabefizetési csalás – számlagyárat számolt fel a NAV Cikk

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóközleményéből.

Magánszemély halála: minden, amit az adókötelezettség megállapításáról tudni érdemes Cikk

Abban az esetben, ha a magánszemély sajnálatos módon meghal, akkor – külön eljárás keretében – végleges adójának megállapítása az adóhatóság feladatkörébe tartozik, melyhez gyakran szükséges a hozzátartozók közreműködése is. Cikkünkben a legfontosabb tudnivalókat ismertetjük.

NAV: egységes ellenőrzés a Baltikumban, Lengyelországban és Finnországban Cikk

Az orosz–ukrán háború miatt elrendelt szankciók érvényesítése miatt Litvánia, Lettország, Észtország, Lengyelország és Finnország vámhatóságai 2024. május 9-én egységes ellenőrzési intézkedések alkalmazásáról írtak alá megállapodást – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Tőkepiaci ügyletből, kriptovalutából származó jövedelem: akkor is tud róla a NAV, ha külföldről származik Cikk

Sokan azt hiszik, hogy a tőkepiaci ügyletekből és kriptovalutákból származó jövedelem, különösen, ha külföldről származik, könnyen elrejthető az adóhatóság elől. Érdemes azonban tudni, hogy a külföldi bankoknál és befektetési szolgáltatóknál vezetett értékpapírszámláról és pénzforgalmi számláról több mint 100 országból kap tájékoztatást a NAV információcsere keretében. Szintén érdemes mérlegelni, hogy az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből és kriptovalutából jövedelmet szerzők a NAV-ellenőrzések célkeresztjében vannak a NAV 2024-es ellenőrzési terve szerint – foglalja össze sajtóközleményében a Niveus Consulting Group.

Tájékoztató a transzferár-adatszolgáltatáshoz Cikk

A transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség megfelelő teljesítését segítő adattájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Nyugdíjbiztosítás: nem jár automatikusan az adójóváírás, igényelni kell Cikk

Az előző évben az államilag támogatott nyugdíjbiztosítási számláikra összesen 145,5 milliárd forintot fizettek be az ügyfelek. Ez szerződésenként csaknem 300 ezer forintnyi befizetést jelent, vagyis a tárgyévi befizetés után járó 20 százalékos adójóváírás a biztosítottakat átlagosan 60 ezer forintnyi adó-visszatérítéshez juttatja. Ez azonban nem jár automatikusan: az összeget csak azok számlájára utalja az adóhatóság, akik ezt a május 21-ig benyújtandó szja-bevallásukban külön igénylik – figyelmeztet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

NAV: adózás az egyszerűsített foglalkoztatásban szerzett jövedelem után Cikk

Az egyszerűsített foglalkoztatásban szerzett jövedelem utáni adózásról szóló tájékoztatót tett közzé honlapján hétfőn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Adóztatható-e a Magyarországról külföldre folyósított nyugdíj? Cikk

Svédországban élő olvasónkban felmerült a kérdés, hogy Magyarországról érkező nyugdíjára a svéd adóhatóság kivethet-e személyi jövedelemadót. A kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózásba való visszalépés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink