175 találat a(z) Végrehajtás cimkére

Adótartozás elévülése nehezítésekkel Cikk

Tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozó azt remélte, hogy adótartozása elévült. A NAV másként ítélte meg a helyzetet. Olvasói kérdésre dr. Verbai Tamás jogász, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Munkavállalói letiltás sorrendje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a munkáltató a hatályos munka törvénykönyve és/vagy a kollektív szerződés alapján kártérítési igénnyel lép fel valamely munkavállalójával szemben, akkor a munkabérletiltást szüneteltetni kell-e abban az esetben, ha a munkavállalónál végrehajtási okiratban letiltás(ok) érkezik/érkeznek? Van olyan végrehajtási jogcím, amelyet mindenképp előnyben kell részesíteni abban az esetben is, ha már egyébként elkezdődött a munkáltatói letiltás foganatosítása? Például adóhatósági végrehajtás, banki hiteltartozás miatti végrehajtás, szállítói tartozás nem fizetése miatti végrehajtás (például telefonszámla, víz, gáz stb.)? Milyen sorrendiséget kell betartani ilyen esetekben? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel.

Helyi járatos bérlet, levonás Kérdés

Tisztelt Címzett! Amennyiben a munkáltató helyi járatos bérletet térít a munkavállalónak, a bérlet ára az alapja lesz a végrehajtói levonásoknak, gyermektartásnak, és fizetés előlegnek is? (Mivel bérként kell belőle adózni és járulékot vonni is.) Köszönöm!

NAV: az áfatörvény értelmezéséről a végrehajtási eljárás során történő értékesítés kapcsán Cikk

Áfatörvény-értelmezést jelentetett meg honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a végrehajtási eljárás során történő értékesítés kapcsán.

Vagyonfelosztási javaslat és határozat egyszerűsített végelszámolásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fenti címmel 2018. 09. 12-én egy olvasó kérdést tett fel, melyre a korrekt válasz engem is érdekel.(https://adozona.hu/kerdesek/2018_9_12_Vagyonfelosztasi_javaslat_es_hata_mji) Ugyanis Tisztelt kérdező, és tisztelt Szakértő, a 21/2016. IM rendeletnek semmi köze az ügyhöz. A hivatkozott, egyébként már törölt rendelet a bírósági végrehajtás szervezetéről szóló 16/2001. (X. 26.) IM rendelet módosításáról szól. Engem is érdekelnének a keresett iratminták, de ilyenek a cégeljárással kapcsolatos jogszabályokban nincsenek. Ha mégis tévednék, kérem a szakértő úr segítségét a mintaokiratok megtalálásában. Köszönettel: CsA--né

Tömegével szűnnek meg és alakulnak vállalkozások az építőiparban Cikk

Az építőiparban 1243 új cég jött létre az idén a harmadik negyedévében, 25 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában – közölte az Opten az MTI-vel.

Végrehajtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Végrehajtás, illetve adózói tartozás behajtásával kapcsolatosan az alábbiakban kérném szíves segítségét: Vállalkozó székhelyére adóellenőr abban az esetben beléphet-e ha erre engedélyt nem kapott – konkrétan nyílt a kapu és besétáltak –, illetve belépés után többszöri kérésre sem igazolták magukat (nem próbavásárlás volt), kezükben egy gépelt lapot lobogtattak, amit elolvasni már nem engedtek. Szóban többször mondták hogy NAV ellenőrök, de igazolványukat nem mutatták fel. Kérdésem, hogy végrehajtás, illetve adózói tartozás behajtásával kapcsolatosan milyen eljárási szabályokat kell betartani, illetve ezt milyen jogszabályok írják elő? Köszönettel Orbán Ágnes

Ingatlanvétel bizonylatolása, könyvelése végrehajtásból, követelésből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, szíveskedjenek segíteni abban, hogy a végrehajtásból vagy követelésvásárlás révén, illetve árverezés útján szerzett ingatlan megvételekor kitől, milyen bizonylatot, dokumentumot kell beszerezni annak érdekében, hogy az ingatlan valós ellenértéke a könyvelés rendelkezésére álljon? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Új szabály a fizetési könnyítési kérelem benyújtására Cikk

Adóvégrehajtási szempontból nagyon régi gyakorlatot módosított idén a törvény, amire oda kell figyelni, és már a fizetési kedvezmény iránti kérelmet is előre kell tervezni.

Magánszemély bérleti díjának adóztatása kinek a feladata? Kérdés

Magánszemély részére bérleti díjat ítéltek meg, melyet végrehajtás útján teljesítettek. Annak okán, hogy a bírói végzés nem rendelkezett az szja levonásáról kérdésem, hogy az összeg adóztatását és az adóztatás jelentésének kinek kell eleget tennie? A bérleti díjról kinek kell a számlát bekérnie a magánszemélytől? A bírói ítélet erre nem tért ki. Kérdésem: a bérleti díjat hogyan adóztassa az a cég, ahol ez elszámolásra kerül? És hogyan jelentse a NAV felé ?

Végrehajtás alatt lévő cég Kérdés

2015. 06. 19. Végrehajtást rendeltek el egy cég ellen. Még nem történt semmi, tevékenységet 2015. március 15-étől nem végeznek. Minden évben beküldtem a kötelező bevallásokat. Most nem tudom eldönteni, hogy milyen adatok szerepeljenek a bevallásban. A folyószámláján a NAV törölte a tartozásokat, banki folyószámla nincs. Ehhez kérem a segítségét. Köszönettel:

Inkasszó: ennyi pénzt emelt le a NAV az adósok számlájáról Cikk

Az adóhatóság tavaly csaknem 994 ezer végrehajtási eljárást indított, a követelt tartozások összege meghaladta a 757 milliárd forintot, behajtani 261,6 milliárdot sikerült – írja a Világgazdaság.

Peresített követelés, perköltség és megtérülés bizonylata és könyvelése Kérdés

Per tárgya: 2011. évi pénztárhiány. Felperes: kft., alperes: XY magánszemély. I. és II. fokon tárgyalták az ügyet, a pert a kft. nyerte meg. 2011-2017-ig a kft. bizonylatok alapján fizetett ki például illetékeket. (53) Bírósági határozat alapján például szakértői dijat (elő lett írva, és ki is lett fizetve), melyeket az adott évben könyvelték. (Nem lehetett tudni, hogy megtérül-e vagy sem). A pernyertes kft. ügyvédje végrehajtást (vh) kezdeményezett...alap köv (36)+kamat+perköltségek(36)+vh lapok díja+ vh ügyvédi díj+vh költségre (86) alapkövetelést adott, az eké? Kamat? Perköltség már bírósági határozat alapján korábban elő lett írva, vh lapok – ilyen bizonylatom nincs – vh ügyvédi díj – ilyen bizonylat sincs, vh költség előírva, fizetve. Ezek alapján a vh lapon kért összeget hogyan könyvelem? És mi lesz az alapbizonylat? A vh lapra írt tételeket mivel kell alátámasztani, illetve alá kell-e? Lehet olyan költséget vh lapra írni, amely még nem merült fel? Kamatot mi alapján írom elő? Mi lesz a bizonylat? Kamatszámítási táblán más az összeg, mint a vh díjjegyzéken. Egyszóval mi ennek a könyvelésben a menete, milyen bizonylatok alapján, és most a megtérülést mi alapján, mivel szemben kell elszámolnom helyesen? Zárnám az évet és szeretném jól csinálni! Köszönöm a gyors válaszát!

Végrehajtás alatt így kérhető részletfizetés adótartozásra Cikk

A 2018. január 1-jétől élő automatikus részletfizetésre vagy egyéb részletfizetés kérelmezésére van-e lehetőség akkor, amikor az adóhatóság már inkasszót nyújtott be? Olvasónk kérdésére dr. Verbai Tamás jogász, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Letiltás bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállalónál végrehajtó cég részére letiltást foganatosítunk, végrehajtói levél alapján. 2018. évtől szükséges-e a NAV részére erről jelentést benyújtani? Ha igen, akkor milyen nyomtatványt kell használni? Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Aktív időbeli elhatárolás biztosításoknál

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tanulószerződés esetén törvényes távollét

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Közvetítő által kiállított vevői számla

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs