27 találat a(z) Törökország cimkére

Török munkavállalók Magyarországon Kérdés

Fontos áfa-visszatérítési tájékoztató a NAV-tól Cikk

Az elismert harmadik államban letelepedett adóalanyok magyarországi áfa-visszatérítésére vonatkozó tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Belföldi szolgáltatás USA székhelyű cégnek Kérdés

Alanyi mentes katás - harmadik országbeli termékbeszerés Kérdés

Leminősítette Törökországot a Fitch Ratings Cikk

Leminősítette Törökország eddig sem befektetési ajánlású államadós-osztályzatát a Fitch Ratings arra a bejelentésre, hogy az államfő menesztette a jegybank vezetőjét.

Harmadik országban beszerzett és átadott ajándék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi cég bevétele harmadik országok felé számlázott jutalék. A török üzleti partnerek részére 40 darab laptoptáskát vásároltak Törökországban 1150 dollár értékben, amelyet ott át is adtak üzleti ajándékként. Belföldi cégként keletkezik-e adófizetési kötelezettsége, amelyet a 08-as bevalláson jelenteni kell, illetve áfafizetési, -bevallási kötelezettség keletkezik-e Magyarországon? Milyen bizonylatolási mód megfelelő az ajándékátadás bizonyítására? Köszönettel: Reményi Győzőné

Terhelési jegyzék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Törökországból vásároltunk alapanyagot, amelyet minőségi kifogás miatt megreklamáltunk. A szállító elismerte a hibát, legyártotta újból a terméket, amire kiállított egy újbóli fizetős számlát, a megreklamáltra pedig kér tőlünk egy ún. 'Debit Note-ot' – terhelési jegyzéket kiállítani. Ez azt jelenti, hogy majd utalásnál ezt az összeget levonva fogjuk kifizetni az elismert tartozásunkat. Mi kértük, hogy ő javítsa a számlát, de továbbra is csak a Debit Note-ot kéri tőlünk. A hibás áru visszaszállításra fog kerülni. Mit lehet ilyenkor tenni? Készíthetünk ilyen bizonylatot? A könyvelésbe be lehet állítani? Köszönettel: Kovarszki Zsuzsanna

Törökország: megszüntetnék az all inclusive szállodai szolgáltatást? Cikk

A török kereskedők és kézművesek azt javasolják, hogy szüntessék meg az ország szállodáiban az all inclusive szolgáltatást, mivel az szerintük "rombolja az ország autentikus vendéglátását".

Törökország bekeményített, durva vámokat vetett ki amerikai termékekre Cikk

Törökország megemelte több amerikai termék, például a személygépkocsik, a szeszes italok és a dohányáruk vámját, válaszul az amerikai szankciókra – közölte Twitter-üzenetében Fuat Oktay török alelnök.

A nemzeti devizákat alkalmaznák a kétoldalú kereskedelemben? Cikk

Moszkva minden országgal a nemzeti devizák alkalmazását részesítené előnyben a dollár helyett a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban, de a javaslat megvalósításának a részleteit még ki kell dolgozni – közölte ma Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.

Mi lesz a török lírával? Nyomoznak a közösségi médiában közölt bejegyzések miatt Cikk

Gyors és hatékony intézkedéscsomagot jelentett be Twitter üzenetekben ma reggel Berat Albayrak török pénzügyminiszter a líra árfolyamesésének megállítására. Eközben nyomozás indul Törökországban több száz internetes profil ellen, amelyek a közösségi médiában a hatóságok szerint a líra árfolyamesését kiprovokáló bejegyzéseket tettek közzé – közölte a török belügyminisztérium.

Vámemeléssel fenyegeti Trump Törökországot Cikk

Donald Trump amerikai elnök az acél- és alumíniumcikkek védővámjának jelentős megemelésével fenyegette meg Törökországot.

Autópálya épül Szarajevó és Belgrád között, Törökország pénzeli Cikk

Mintegy hárommilliárd eurót biztosít a Szarajevót és Belgrádot összekötő autópálya kiépítésére Törökország; az erre vonatkozó pályázatot a nyáron írják ki – jelentette ki Bakir Izetbegovic, a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagja, miután tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

Egyezmény Törökországgal: orvosi ellátás, nyugdíjszabályok Cikk

Április 1-jétől hatályba lépett a Magyarország és a Török Köztársaság között létrejött szociális biztonsági egyezmény. Cikkünkben röviden ismertetjük az egyezmény tartalmát. Külön kitérünk arra, hogy az egyezményből adódóan milyen kötelezettségnek kell eleget tenniük a magyar állampolgároknak, ha Törökországba mennek dolgozni.

Török áfa visszaigényelhető-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni a következő kérdésben: belföldi társaság Törökországban telepít olyan típusú látványelemeket, mint például a benzinkutak épülettől különálló pylonjai, amelyen az aktuális üzemanyag árakat tüntetik fel. Ehhez a szolgáltatáshoz helyi vállalkozót vesz igénybe. Török partner által kiállított számlák fordított adózással (igénybe vevő székhelye szerinti országot illeti az adó) kell, hogy kiállításra kerüljenek, vagy pedig egyenes adózással (Törökországot illeti az áfa)? A pylonok bármikor leszerelhetők, így kérdésünk elsősorban arra vonatkozik, hogy a török partner szolgáltatása ingatlanhoz kötődő, vagy pedig nem (főszabály szerinti)? Amennyiben egyenes áfás – török adószám hiányában – a magyar cég vissza tudja-e igényelni a török áfát? Ha igen, milyen módon és milyen nyomtatványon? A fenti szolgáltatáson túl a társaság például autószalon épületére logót és feliratot helyez el (szintén leszerelhető). A kérdésünk ugyanaz, hogy az ezzel kapcsolatos szolgáltatás ingatlanhoz kötődő-e vagy sem? Válaszát előre is köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térburkolat, esővíz-elvezetés

Nagy Norbert

adószakértő

Lízingzárás könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close