139 találat a(z) SZÉP-kártya cimkére

SZÉP-kártya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél minden munkavállaló jogosult SZÉP-kártya juttatásra. Egyik munkavállalónk, aki 2019. januártól dolgozott nálunk nem volt hajlandó megcsináltatni a SZÉP-kártya számlaszámát. 2019. október végéig dolgozott nálunk. Ilyenkor a munkáltató, hogyan tud eljárni a SZÉP-kártya juttatás kapcsán?

Kevesebb volt a külföldi vendég a kereskedelmi szálláshelyeken, de nőtt az árbevétel Cikk

2019. júliusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,4, a belföldi vendégek által eltöltötteké 1,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőházakban, valamint a közösségi szálláshelyeken). A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldivendég-éjszakák száma 4,5 százalékkal csökkent, a belföldivendég-éjszakák száma 0,4 százalékkal bővült. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 4,7 százalékkal emelkedett, közölte a KSH.

Visszahívott cafeteria adója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalók február hónapban megkapták a féléves cafeteriakeretnek megfelelő 225 ezer forintot, melyet a munkáltató átutalt a megfelelő SZÉP-kártya-zsebekbe. Egyik munkavállaló május elején megszüntette a munkaviszonyát, és nyilatkozatot tett a munkáltató felé az időarányosan őt meg nem illető 75 ezer forint SZÉP-kártyáról történő "visszahívásáról", illetve arról, hogy ez az összeg a SZÉP-kártya bankszámlán rendelkezésre áll, s egyben kérte a munkáltatót, hogy ezen tartozását ne a munkabéréből vonják le. Kérdésünk, hogy ebben az esetben a munkáltató a NAV felé önellenőrzéssel korrigálhatja-e (csökkentheti-e) a már befizetett béren kívüli juttatások adóit az említett 75 ezer forint szja-jával és szochójával? Ha önellenőrizhető, akkor további kérdésünk, hogy mely hónap: február, amikor kifizetésre került, május, amikor kilépett a munkavállaló és a fenti nyilatkozatot tette, vagy az a hónap, amikor a SZÉP-kártya számláját vezető bank visszautalta a munkáltatónak az összeget? További kérdésem még, hogy a számviteli rendezésben egyéb bevételként vagy a cafeteriaszámlára kell ezt csökkentő tételként rögzíteni? Válaszát várva, tisztelettel: Molnár Istvánné

Kevesebb vendég többet költött a kereskedelmi szálláshelyeken Cikk

2019. májusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,6, a belföldi vendégek által eltöltötteké 3,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – közölte a KSH. A szezonális- és naptárhatás figyelembevételével a külföldivendég-éjszakák száma 1,0, a belföldivendég-éjszakák száma 0,5 százalékkal csökkent. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 8,8 százalékkal emelkedett. Kereskedelmi szálláshelynek minősülnek a szállodák, panziók, kempingek, üdülőházak, valamint a közösségi szálláshelyek.

Üdültetés céges finanszírozása – szja-szabályok Cikk

A korábbi években a dolgozók céges üdültetése tipikusan céges és szakszervezeti üdülők fenntartásával valósult meg. Mára az üdültetés és annak adózási szabályai is átalakultak. Cikkünkben bemutatjuk, milyen jogcímen keletkezik adókötelezettség, ha a munkáltató részben vagy egészben finanszírozni kívánja a dolgozók nyaralását.

Béren kívüli juttatás szociális hozzájárulási adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2019. július 1-jétől hatályos szociális hozzájárulási adó mértékének változása miatt a 2019. június havi SZÉP-kártya juttatás után, amennyiben azt a munkáltató 2019. 07.0 5-én utalja el, már a kedvezőbb mértékű, azaz 17,5 százalékos szociális hozzájárulási adómértéket kell megfizetni? Köszönettel

Cafeteria elszámolása munkaviszony megszűnésekor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk év elején megkapta béren kívüli juttatásként SZÉP-kártya vendéglátás éves összegét 150 ezer forintot, de úgy alakult, hogy június 30-ával megszűnik a munkaviszonya. Munkáltató év elején bevallotta és megfizette a 15 százalék szja-t és 19,5 százalék szochót a cafeteria után. Jól tudom, hogy munkaviszony megszűnésekor arányosítani kell a béren kívüli juttatás összegét a munkaviszonyban töltött napokra (181 nap, összege 74 384 forint)? A szabályzat szerint a dolgozótól le kell vonni a túlfizetett összeget. Jól gondolom, hogy a fennmaradó – nem munkaviszonyos – napokra kiszámított 75 616 forintot simán levonjuk a dolgozó nettó béréből? Hogyan kell eljárni ilyen esetben? A már befizetett béren kívüli juttatás adójával mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm! Üdv. M.Anikó

Viszik a SZÉP-kártyát, mint a cukrot Cikk

Jelentősen nőtt a SZÉP-kártyákra érkezett juttatások értéke idén az első negyedévben a kártyakibocsátók adatai szerint, idén a cafeteria-rendszer átalakítása miatt a feltöltések jelentősen meghaladják majd a tavalyit – közölte az OTP Bank, az MKB Bank és a K&H Bank az MTI érdeklődésére.

Cafeteria utalása kilépő dolgozó esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaviszonyban foglalkoztatott dolgozó kilépése esetében a munkabért 5 munkanapon belül kell átutalni a munkaviszony megszünését követően a törvény szerint. A SZÉP-kártyára történő utalásra mennyi idő van, mikor nem késik elutalni? Illetve ha később történik az utalás, akkor milyen adóvonzata van. Válaszukat előre is köszönöm!

Jutalom fizetése SZÉP-kártyára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk kérése, hogy a jutalmat nem a bankszámlájára, hanem SZÉP kártyára kéri utalni. Ezt megtehetjük? Véleménykülönbségek alakultak ki ezzel kapcsolatosan. Köszönöm a segítséget!

SZÉP-kártya elfogadása Kérdés

Az utóbbi időben több olyan kereskedelmi egység (zöldségbolt, élelmiszerbolt) neve, címe van feltüntetve beváltóhelyként, amelyek nem vendéglátó tevékenységet folytatnak. Ellenőrzi-e valamelyik szerv a beváltás jogosságát?

SZÉP-kártya tagnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2019. évben a személyesen közreműködő tag részére számfejtett SZÉP-kártya juttatás után a személyi jövedelemadó és a szociális hozzájárulási adón kívül a bérprogramunk számol szakképzési hozzájárulást is. Azzal érvelnek, hogy a társas vállalkozó szakképzésihozzájárulásiadó-alapja a szociális hozzájárulási adó alapja is. Kell-e szakképzési hozzájárulási adót fizetni a személyesen közreműködő tag részére számfejtett SZÉP kártya után? Válaszukat megköszönöm! Üdvözlettel: Csányi Krisztina

SZÉP-kártya: mi lesz az el nem költött támogatással? Cikk

Az elmúlt hónapokban munkavállalók, munkáltatók, elfogadóhelyek ezrei szembesültek a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) jogi szabályozásának radikális változásával. Sokan bosszankodnak, mások örülhetnek, de mi is történt valójában? Összefoglaltuk a legfontosabbakat.

Cafeteriára jogosultság felmentési időre Cikk

Munkavállaló kéthónapos felmentési idejét tölti (ebből a munkáltató egy hónap munkával töltését írta elő), és végkielégítésre is jogosult. A felmentési időre, valamint a végkielégítés időszakra jár-e neki cafeteriajuttatás? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

2019. évi cafetéria könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, legyen szíves segíteni az alábbi idei évi kifizetések és az azokat terhelő adók kontírozásában. 1.) A munkáltató cafetéria keretén belül SZÉP-kártya juttatásban részesíti idén a dolgozóját, havi 20 ezer forint összegben. A munkáltató az e juttatást terhelő adót megállapítja és befizeti, a 20 ezer forintot pedig a dolgozó bankszámlájára utalja. 2) A munkáltató bruttó 10 527 forint (nettó 7 000 forint) önkéntes nyugdíjpénztári kifizetést biztosít a dolgozójának. A nettó összeget a munkáltató az adott nyugdíjpénztár felé folyósítja. Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiküldetés?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close