120 találat a(z) PTGSZLAH cimkére

Pénztárgép-használati kötelezettség számlával teljesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemélyként 552006 – Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatással foglalkozom. Ilyen esetben kötelező pénztárgépet használnom? Ha igen, akkor a bizonylatkibocsátási kötelezettségemet számlával teljesíthetem-e? A kibocsátott számlákat a hónapot követő 15. napjáig a PTGSZLAH nyomtatványon kell NAV felé beküldeni? Előre is köszönöm válaszát.

Engedélyeztetés, pénztárgéphasználat tevékenység bővítésekor Cikk

Kft. bővíteni tervezi a tevékenységét autószerelői, autóvillamosság-szerelői, alkatrész-kereskedelemmel. A bővítéssel összefüggő engedélyezési és egyéb kötelezettségekről érkezett olvasói kérdésre Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

PTGSZLAH Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem bevezette a banki terminált, és így készpénz helyett bankkártyával is fizetnek a vásárlói. Érdeklődni szeretnék, hogy ezeket a vevőket is fel kell sorolni a PTGSZLAH jelentésben vagy csak a készpénzes vásárlókat?

Pénztárgép használat NAV állásfoglalás fényében Kérdés

Tisztelt Szakértő. Egy NAV munkatárs által tartott előadáson vettem részt 06. hóban, ahol u.azt mondták, amit most le is írtak a 2018.08.16án megjelent állásfoglalás 2. és 3 pontjában. Azt, hogy nem lehet beütni árbevételként ha számlát kér a vevő, hanem csak egyéb bevételként lehet (pontosabban kell), hogy egyezzen a pénztárban lévő pénzeszköz. Kérem véleményezze, mert itt a fórumon ezzel ellentételes válaszokat lehet olvasni. Követem ezeket a kérdés-válaszokat és mind azt írja, hogy be lehet ütni bevételként és igen, így duplán megy adat a NAV-nak, de majd egy ellenőrzésen kideríti a NAV, hogy mi a valós adat. És ami nincs beütve a pénztárgépbe mint árbevétel (csak mint egyéb bevétel), akkor arra kell beadni PTGSZLAH jelentést? Köszönettel:

PTGSZLAH bejelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem bevezette a banki terminált, és így készpénz helyett bankkártyával is fizetnek a vásárlól. Érdeklődni szeretnék, hogy ezeket a vevőket is fel kell sorolni a PTGSZLAH jelentésben vagy csak a készpénzes vásárlókat?

PTGSZLAH adatszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem használunk online pénztárgépet, minden esetben számlát bocsátunk ki magánszemélyeknek, erről adatot szolgáltatunk PTGSZLAH nyomtatványon. Miről kell adatot szolgáltatni előleg esetén? Az Áfa tv azt mondja, ha magánszemély előleget fizet (900 ezer Ft-ot nem éri el), nem kell nyugtát kibocsátani, tehát ebben az esetben nem kell az előlegszámláról adatot szolgáltatni. A végszámla kiállítása akkor történik, ha teljesül a termékértékesítés, itt viszont már nincs pénzmozgás, a számla fizetendő összege (előleg betudás miatt) 0 Ft. Ilyen esetben kell-e adatot szolgáltatni a végszámláról, ha igen, milyen összegről, a 0 Ft-ról vagy az előleggel növelt összegről?

Pénztárgéphasználat melletti számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kereskedelmi tevékenységet folytató kft. pénztárgépet használ, azonban a visszárut és göngyöleg-visszavételt nem tudja beütni a pénztárgépbe (nem képes mínuszos áfás nyugta kibocsájtására, azt a pénztárgépben egyéb kiadásban tudják szerepeltetni, de áfa forgalomból nem veszi le a gép), így arról minden esetben áfás számlát állítanak ki. Kell-e ezen számlákat a PTGSZLAH nyomtatványon jelenteni? Köszönettel.

Pénztárgépbeütési kötelezettség Kérdés

Kedves Magos Zoltánné! Nagyon köszönöm kimerítő válaszát (amit lentre bemásoltam). Egyetlen kérdés maradt nyitott számomra: Amennyiben alkalmazzuk azt a verziót, hogy számlakiállítás miatt a pénztárgépbe nem ütjük be az adott értékesítést (ami egyébként számlánként nem éri el a 100 ezer forintnyi áfát!), ez esetben nem merüle-e fel a cégnek PTGSZLAH adatszolgáltatási kötelezettsége? Válaszát előre is nagyon köszönöm! "Tisztelt Kérdező! Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa tv.) 159. § alapján főszabály szerint az adóalanynak az általa teljesített termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról számlát kell kibocsátani. Az Áfa tv. 166. § (1) alapján, ha az adóalany a 165. § (1) b) pont alapján (nem adóalany vevő, készpénzes fizetés 900eFt alatt, és a vevő a számla kiállítását nem kéri) mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól, köteles nyugtát kibocsátani. A nyugtakibocsátási kötelezettséget bizonyos – a 48/2013. (XI.15) NGM rendeletben szabályozott - tevékenységi körökben csak online pénztárgéppel lehet teljesíteni. A hivatkozott szabályokból következik, hogy egy ügyletről egyféle bizonylatot kell kiállítani (számlát vagy mentesülés esetén nyugtát). Ugyanarról az ügyletről a számla és nyugta egyidejű kibocsátása a jelenlegi jogszabályi háttér alapján nem merül fel, vagyis nincs olyan előírás, mely szerint a számlával kísért értékesítést a pénztárgépben rögzíteni kellene."

Online számlázó és pénztárgép Kérdés

Tisztelt dr. Kelemen László! Köszönöm válaszát: https://adozona.hu/kerdesek/2018_7_2_Keszpenzes_online_szamla_100000_F_emk#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice De vannak kételyeim a témával kapcsolatban. A két rendszerből egyugyanazon számla adatokról honnan fogja a NAV rendszere tudni, hogy az nem két külön esemény, hanem egy? Az összegen kívül nincs más egyező azonosítója sem a bemenő adatoknak! Akár lehet két azonos összegű, de más ügylet is. (Kíváncsi lennék az adatfeldolgozásra?) A kérdés második részére vonatkozóan nem értem, ha minden, tehát az összes számla, nem csak a 100 000 forint feletti áfatartalmú számla adatai online beküldésre kerülnek, akkor mi szükség van a PTGSZLAH beküldésére? Előre is köszönöm válaszát. Németh József

PTGSZLAH Kérdés

T. Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét: online pénztárgéppel rendelkező taxis vállalkozó a kiadott készpénzes számlákat beüti a pénztárgépbe. (Több kereskedő is ezt teszi: beüti a kézi számlát a pénztárgépbe és a számla másodpéldányához tűzi a nyugtát). Hogyan járnak el helyesen: csak a nyugta kerül az online pénztárgépbe és a számláról kellene adatot szolgáltatni havonta a PTGSZLAH nyomtatványon a NAV felé értékhatártól függetlenül? Vagy elég, ha könyvelésre kerül a nyugta, aztán a számlák is? Köszönöm a válaszát!

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Vállalkozásunk főtevékenysége Mns. egyéb élelmiszer gyártása lett. Belföldön forgalmazzuk termékeinket magánszemélyeknek és adóalanyoknak is. Bővítjük tevékenységünket sütemények gyártásával (teasütemények, linzer). A 4724 és 4636 TEÁOR kód pénztárgépköteles tevékenységek. Megfelelő-e, ha kiváltjuk készpénzfizetési számla kiállításával a nyugtaadási kötelezettséget (a vevő nevét és címét elkérjük a számla egyik kötelező elemeként feltüntetjük ez elegendő)? A leírtak alapján kell-e adatot szolgáltatnunk a PTGSZLAH nyomtatványon? Helyesen járunk-e el, ha a) a vevő a termékről nyomtatott sajtóhirdetés, szórólap formájában vagy a közösségi médiában szerez tudomást, leadja rendelését telefonon, vagy elektronikus módon írásban és a terméket közvetlenül kiszállítjuk. A vevő a kiszállítással egy időben kapja meg a készpénzfizetési számlát, mely szállítási díjat nem tartalmaz. b) A vevő a termékről a közösségi médiában (FB poszt, vagy egyéb hirdetés) szerez tudomást. A terméket kiszállíttatjuk postai küldeményként, vagy csomagküldő szolgáltató igénybevételével. A vevő utánvéttel teljesíti fizetési kötelezettségét. A számlát a termékkel együtt kapja. A készpénzfizetési számlán a szállítási díjat külön sorban tüntetnénk fel. A továbbszámlázandó szállítási költség felveszi a termék áfáját? A fentiek és a TEÁOR alapján (4791, 4799) nincs jelentési kötelezettség, mivel nem nyílt árusítást végző üzletben kerül sor az értékesítésre? Köszönöm válaszukat!

PTGSZLAH helyesbítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 09. havi adatszolgáltatásomból kimaradt egy számla. Szeretném helyesbíteni. Adatszolgáltatási időszak rovatba 09.01-09.30-at kell beírni? Adatszolgáltatás jellege: H. Be kellene írni az előzmény adatszolgáltatás vonalkódját, amit azonban nem találok a nyomtatványon. Nem szoktam kinyomtatni az adatszolgáltatást, csak elmentem egy pdf file-ba. Kérdésem, mit tehetek ebben az esetben, hol találom a vonalkódot? Köszönöm szépen válaszukat.

Amikor nem kell bejelenteni, ha nyugta helyett számlát adnak Cikk

Számlát kér a vevő a készpénzzel kifizetett vásárlásról, az összeget nem ütik be a pénztárgépbe, be kell-e jelenteni a számlát a jelenteni PTGSZLAH nyomtatványon? – kérdezte olvasónk. Magos Zoltánné adószakértő válaszolt.

Pénztárgép-kötelezettség Kérdés

Kedves Szakértők! Átvettem most egy cég könyvelését, s felmerült bennem, hogy az üzlet/bemutatóterem, ahol be-betérő magánszemélyeknek is értékesítenek, de főleg átutalásos számlákkal, akad azért készpénzes is. Az üzlet nyílászárók eladásával, s egyben beszerelésével foglalatoskodik. Kötelezettek-e a készpénzes magánszemély vevőik miatt pénztárgépet használni, illetve ennek kiváltására havonta megküldeni a NAV felé a PTGSZLAH nevű nyomtatványt? Köszönettel

Adatszolgáltatás Esemény

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Csalásból eredő kár könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Catering szolgáltatás adó és járulék vonzata

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kismama munkaviszonyának megszüntetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs