hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Engedélyeztetés, pénztárgéphasználat tevékenység bővítésekor

  • adozona.hu

Kft. bővíteni tervezi a tevékenységét autószerelői, autóvillamosság-szerelői, alkatrész-kereskedelemmel. A bővítéssel összefüggő engedélyezési és egyéb kötelezettségekről érkezett olvasói kérdésre Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Olvasónk részletesen a következőket kérdezte: Milyen bejelentési kötelezettségei vannak a felsorolt tevékenységekkel kapcsolatban? Pénztárgép-használati kötelezettsége lesz-e a vállalkozásnak? Ha igen, a bejelentéstől vagy a tevékenység tényleges megkezdésétől? (A vállalkozás kettős könyvvitelt vezet, eddig számláit számítógépes programmal állította ki.)

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A tevékenységhez, amit szeretne végezni, egyrészt bejelentéshez, másrészt szakmai képesítéshez is kötött, és természetesen meg kell hogy legyenek a technikai, tárgyi feltételek, például ha féket javít, kellene a fékpad, ha klímát, van-e rá képesítése, ha futóművet, van-e futóműpad stb.

Fontos, hogy vannak-e a gépeknek műbizonylatai, vegyszerek tárolásának szabályzatai, tárolásának lehetősége, szerződéskötés a használt olaj elviteléről stb., s ezekhez kapcsolódóan szabályzatokat is el kell készíteni.

A tevékenység bejelentésének szabályait az 57/2013. (II. 27.) kormányrendelet tartalmazza, melynek címe: „a telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről, valamint a telepengedélyezés rendjéről és a bejelentés szabályairól”… E szerint: „az 1. és 2. mellékletben meghatározott ipari tevékenység csak a külön jogszabály szerinti telken, építményben vagy építményen belül önálló rendeltetési egységben (a továbbiakban együtt: telep) az e rendeletben meghatározottak szerint folytatható. A tevékenység megkezdésére irányuló szándék bejelentését követően folytatható.”

A rendelet 1. számú mellékletében a bejelentés-köteles tevékenységek közt található: a gépjárműjavítás, -karbantartás. A 3. mellékletben meghatározott adattartalmú formanyomtatványon köteles a vállalkozó a bejelentést megtenni.

A szakmai feltételeket 1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet tartalmazza, melynek címe: a gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről.

A konkrét feltételeket a tényállásnak megfelelően lehet vizsgálni az előző rendeletekben.

A 48/2013. (XI.15.) NGM rendelet 1. számú melléklete sorolja fel azon tevékenységeket, amelyek folytatása esetén a vállalkozó csak online pénztárgép használatával tehet eleget nyugtaadási kötelezettségének, feltéve, hogy ennek feltételei egyébként az áfatörvény alapján fennállnak. A pénztárrendelet tevékenységenként határozza meg, hogy – az áfatörvény 166. § (2) bekezdésében foglalt feltétel teljesülése hiányában – nyugtaadási kötelezettségüknek kik azok, akik kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget. Ezek közt a TEÁOR 45.20 szerinti gépjármű-javítási, karbantartási, és a TEÁOR 45.32 szerinti gépjárműalkatrész-kiskereskedelmi, valamint a TEÁOR 45.40 szerinti motorkerékpár és -alkatrészkereskedelmi, javítási tevékenységet végző adóalanyok is szerepelnek.

A pénztárgéphasználat a tényleges tevékenységhez, nem a bejelentéshez kötődik. Ez kiváltható a jogszabály szerinti adatszolgáltatással is. A PTGSZLAH nyomtatványon a nem adóalany részére nyugta helyett kibocsátott számlák adatai szerepeltetendők.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

GDPR – adatmegőrzési idők külföldön

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Adattovábbítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén létszámszámítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close