hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Engedélyeztetés, pénztárgéphasználat tevékenység bővítésekor

  • adozona.hu

Kft. bővíteni tervezi a tevékenységét autószerelői, autóvillamosság-szerelői, alkatrész-kereskedelemmel. A bővítéssel összefüggő engedélyezési és egyéb kötelezettségekről érkezett olvasói kérdésre Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Olvasónk részletesen a következőket kérdezte: Milyen bejelentési kötelezettségei vannak a felsorolt tevékenységekkel kapcsolatban? Pénztárgép-használati kötelezettsége lesz-e a vállalkozásnak? Ha igen, a bejelentéstől vagy a tevékenység tényleges megkezdésétől? (A vállalkozás kettős könyvvitelt vezet, eddig számláit számítógépes programmal állította ki.)

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A tevékenységhez, amit szeretne végezni, egyrészt bejelentéshez, másrészt szakmai képesítéshez is kötött, és természetesen meg kell hogy legyenek a technikai, tárgyi feltételek, például ha féket javít, kellene a fékpad, ha klímát, van-e rá képesítése, ha futóművet, van-e futóműpad stb.

Fontos, hogy vannak-e a gépeknek műbizonylatai, vegyszerek tárolásának szabályzatai, tárolásának lehetősége, szerződéskötés a használt olaj elviteléről stb., s ezekhez kapcsolódóan szabályzatokat is el kell készíteni.

A tevékenység bejelentésének szabályait az 57/2013. (II. 27.) kormányrendelet tartalmazza, melynek címe: „a telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről, valamint a telepengedélyezés rendjéről és a bejelentés szabályairól”… E szerint: „az 1. és 2. mellékletben meghatározott ipari tevékenység csak a külön jogszabály szerinti telken, építményben vagy építményen belül önálló rendeltetési egységben (a továbbiakban együtt: telep) az e rendeletben meghatározottak szerint folytatható. A tevékenység megkezdésére irányuló szándék bejelentését követően folytatható.”

A rendelet 1. számú mellékletében a bejelentés-köteles tevékenységek közt található: a gépjárműjavítás, -karbantartás. A 3. mellékletben meghatározott adattartalmú formanyomtatványon köteles a vállalkozó a bejelentést megtenni.

A szakmai feltételeket 1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet tartalmazza, melynek címe: a gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről.

A konkrét feltételeket a tényállásnak megfelelően lehet vizsgálni az előző rendeletekben.

A 48/2013. (XI.15.) NGM rendelet 1. számú melléklete sorolja fel azon tevékenységeket, amelyek folytatása esetén a vállalkozó csak online pénztárgép használatával tehet eleget nyugtaadási kötelezettségének, feltéve, hogy ennek feltételei egyébként az áfatörvény alapján fennállnak. A pénztárrendelet tevékenységenként határozza meg, hogy – az áfatörvény 166. § (2) bekezdésében foglalt feltétel teljesülése hiányában – nyugtaadási kötelezettségüknek kik azok, akik kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget. Ezek közt a TEÁOR 45.20 szerinti gépjármű-javítási, karbantartási, és a TEÁOR 45.32 szerinti gépjárműalkatrész-kiskereskedelmi, valamint a TEÁOR 45.40 szerinti motorkerékpár és -alkatrészkereskedelmi, javítási tevékenységet végző adóalanyok is szerepelnek.

A pénztárgéphasználat a tényleges tevékenységhez, nem a bejelentéshez kötődik. Ez kiváltható a jogszabály szerinti adatszolgáltatással is. A PTGSZLAH nyomtatványon a nem adóalany részére nyugta helyett kibocsátott számlák adatai szerepeltetendők.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő kismama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close