55 találat a(z) NAV-ellenőrzés cimkére

Túl gyakori adóvizsgálat: mit tehet az adózó? Cikk

Milyen gyakran tarthat vizsgálatot a NAV, hányszor lehet határidő-módosítást kérni, kérhető-e egy időszakra átfogó vizsgálat? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Verbai Tamás jogász, adószakértő, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Jogtalan áfa Kérdés

Itt razziázik a NAV Cikk

A fél országra kiterjed az a razzia, amelyben az adóhivatal emberei a fagylaltozókat, a kávézókat, a cukrászdákat ellenőrzik; a revizorok egyes adózási és munkaerőpiaci szabályok megtartására koncentrálnak – írta pénteki számában a Magyar Nemzet.

Pénztárgép szüneteltetése és számlaadási kötelezettség hatálya alá bejelentkezés Kérdés

Beszámoló készítése NAV átfogó ellenőrzése alatt Kérdés

NAV-ellenőrzés Kérdés

NAV-ellenőrzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szállítmányozással foglalkozó speditőr cég vagyunk. Autóink nincsenek, mindent fuvart alvállalkozó bevonásával teljesítünk. Egyik szlovák alvállalkozónk magyar adószámú és székhelyű céggel is rendelkezik, amely cégnek kiajánlotta a mi megbízásainkat. A NAV a magyar cégénél áfaellenőrzést tartott, és az ügyleteket magyar vonatkozásúvá minősítette, a magyar cég és a mi cégünk között, és áfabefizetési hiányt állapított meg nála. A magyar cég szeretné utólag áfásan leszámlázni nekünk a fuvarokat, mindamellett, hogy az összes szlovák számláját stornózza felénk. Többszáz számláról beszélünk. Kérdésünk: mi a helyes eljárásunk az alvállalkozóval szemben? Befogadhatjuk a több évre visszamenőleg szóló szlovák érvénytelenítő számlákat és a magyar áfás számlákat az alvállalkozótól? Majd az áfát levonásba helyezhetjük-e a következő áfabevallási periódusban? Az említett időszak cégünknél NAV által levizsgált időszak, különösebb megállapítás nélkül. Köszönettel.

Béren kívüli juttatásként adott utalványokat ellenőriz a NAV Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elmúlt időszak ellenőrzései és az egyéb eljárásai során azt tapasztalta, hogy a béren felüli juttatásként adott utalványokkal visszaéltek. Az utalványokat – sok esetben az átadást követő rövid időn belül – készpénzben visszaváltották, ezzel bérükön felül jövedelemre tettek szert. Az utalványt vásárló gazdálkodó szervezet ezen összegek után sem az adókat, sem a járulékokat nem vallotta be és nem fizette meg – írja honlapján a NAV.

Üzletben nyilvántartott készpénz pénztárgéphasználat esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy üzletben, ahol kötelező a pénztárgéphasználat, milyen módon kell a készpénzt nyilvántartani? Azokat az értékesítéseket, melyekről a vevő készpénzes számlát kér, tudomásom szerint a pénztárgépbe már nem kell beütni, de ezt az összeget ebben az esetben milyen módon kell nyilvántartani? Esetleg a pénztárgépbe mégis be kell ütni mint pénzbevételezés és így kell a kasszába belerakni? Ha a szállítókat fizetik ki készpénzzel, akkor pedig a pénztárgépbe be kell ütni egy pénzkivételt? Ha igen, ezeknek mi a módja? A pénztárgépes kasszában ennek megfelelően annak az összegnek kell szerepelnie, amit akár nyugta ellenében, akár számla ellenében a pénztáros megkapott, illetve amit készpénzes szállítókra kifizetett? Ha igen, ezt a NAV helyszíni ellenőrzés alkalmával ellenőrizheti, hogy a kasszában lévő pénz megegyezik a bevételezett és kiadott összegek egyenlegével? Abban az esetben, ha a szállítók készpénzes számlái már a könyvelőnél vannak, akkor a NAV milyen módon tudja ellenőrizni, hogy a kasszában nyilvántartott összeg stimmel a bizonylatok (kimenő-bejövő) összegeinek egyenlegével? A bankkártyás fizetéseket be kell ütni a pénztárgépbe, abban az esetben, ha a vevő erről számlát is kér? A bankkártyás fizetéseket be kell ütni a pénztárgépbe, ha a vevő nem kér róla számlát? Hisz ekkor a pénz nem jelenik meg a kasszában.

Rejtett butik a garázsban Cikk

A NAV munkatársai egy békéscsabai garázsban működő rejtett divatüzletet találtak – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Itt tart razziát a NAV a héten Cikk

A koszorú-, virág- és ajándékkereskedőket ellenőrzi a NAV október végén – írja az Adótraffipax.

Könyvviteli szolgáltatást végző cég helyszíni ellenőrzése Cikk

Helyszíni jogkövetési vizsgálat keretében köteles-e adatot szolgáltatni a könyvelőiroda vezetője a könyvelt cégek könyvelési nyilvántartásaiból a NAV-nak? – kérdezte az Adózóna olvasója. Kocsis Zoltán közgazdász, a Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda szakértője válaszolt.

NAV-ellenőrzés: EKÁER-szám nélküli baromfihúst találtak Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vas megyei munkatársai egy húst szállító teherautó ellenőrzésekor szabálytalanságok sorozatát találták – írja honlapján a NAV.

Pályázattal kapcsolatos elszámolás Kérdés

Egy cégnél NAV-ellenőrzés volt pályázattal kapcsolatban. A NAV-ellenőrzés megállapította, hogy a cég jogtalanul számolta el az értékcsökkenést és a kapcsolódó halasztott bevétel feloldását. Ezen összegek elhatárolásra kerültek. Időközben elhárult a jogtalan elszámolás oka. A cég már megkapta az engedélyeket is a pályázat rendben létéről. Kérdés az, hogy a jogtalanul elszámolt értékcsökkenést és a kapcsolódó halasztott bevételt, amit a cég korábban elhatárolt, a megkapott engedélyek alapján elszámolhatja-e?

NAV-bírság könyvelése Cikk

A NAV ellenőrzést tartott egy kft.-nél, és áfahiányt tárt fel, késedelmi pótlékot és bírságot állapított meg. Hogyan kell ezeket előírni, illetve kell-e adóalapot növelni ezen tételekkel? – kérdezte az Adózóna olvasója. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás több cégnél

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szabadság kiadása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs