269 találat a(z) Németország cimkére

Németországi kiküldetés során magyar szabadság számfejtése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdés szakszerű elbírálásában kérjük segítségüket. Magyar kft. román állampolgár munkavállalóit A1-es igazolással tartós kiküldetésben alkalmazza Németországban. A kiküldetés során a járulékokat Magyarországon, az adót pedig Németországban számfejtik. A külföldi munkavégzés után a munkáltató a munkavállalója után a szabadságpénztári (SOKA-BAU) befizetéseit teljesíti. Kérdésünk a szabadság számfejtésére vonatkozik. • Tartós külföldi kiküldetés esetén a szabadságot hogyan kell kezelni Magyarországon? • A magyar szabadság számfejtését hogyan érinti a német szabadságpénztári rendszer? • A kiküldetés hogyan befolyásolja a szabadság megváltását? Megtisztelő válaszukat köszönjük!

Bérmunka vagy szolgáltatásvégzés közösségen belül Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni: gazdasági céllal Németországban letelepedett, közösségi adószámmal rendelkező német vállalkozás Magyarországon termelt csalánt vásárol egy termelőtől, majd Magyarországon egy magyarországi kft.-vel elvégezteti a csalán feldolgozását (nevezzük Feldolgozó Kft.-nek). A feldolgozást követően a vevő a terméket, annak összes származékával elszállítja Németországba. Feldolgozó Kft. az elvégzett munka értékét számlázza ki a német partnernek. Kérdésem: az áfatörvény értelmében ebben az esetben közösségen belüli bérmunkáról vagy közösségen belül végzett szolgáltatásról beszélünk-e? A számlát a fordított áfa szabályai szerint kell-e kiállítani? Köszönettel: Loft Consulting Kft.

Több német dolgozott, de rövidebb ideig Cikk

Rekordszámú keresőt tartottak nyilván a második negyedévben Németországban, a több német azonban kevesebbet dolgozik.

Válaszút előtt az autóipar: eltörölni a dízelüzemanyag adóelőnyét? Cikk

A dízelüzemanyag benzinhez képest élvezett adóelőnyének eltörlését javasolja a német szövetségi környezetvédelmi hivatal, az Umweltbundesamt igazgatója.

EU-s pénzek: Németország bekeményítene Cikk

A német kormány szerint meg kellene fontolni, hogy a kohéziós alapok megőrzését 2020 után a jogállamiság alapelveinek betartásához kössék – írja a Bruxinfo.hu.

Tanácsadási szolgáltatás Németországban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft. Németországban (fizikailag kint Németországban) tanácsot ad egy német gazdasági társaságnak. Hogyan kell a magyar kft.-nek a számlát kiállítani a német társaság felé? Van-e bejelentkezési kötelezettsége (áfaregisztráció) a magyar társaságban a német adóhatóság felé? Válaszát előre is köszönöm!

Kft. Németországba számláz ki ott elvégzett munkát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. burkoló munkát vállal Németországban. A kft. alkalmazottja végzi el a munkát kiküldetési rendelvénnyel. - a kft. euróban számláz a német cégnek áfamentesen kell számláznia az unióban végzett munka miatt - az alkalmazott forintban kapja meg a munkabérét ezt havonta a 08-as bevallásban jelenteni kell?Kiküldetés címén mennyi napidíjat kell fizetni az alkalmazottnak, ez adómentes-e? Szállás stb. elszámolható-e költségként? - kell-e még a fentiekkel kapcsolatban valamire figyelni? Köszönöm a segítségét.

Németországban történő értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk társasjátékok értékesítésével foglalkozik. Terveink szerint a jövőben németországi gyártót is bevonunk a társasjátékok legyártásába. A német gyártó által elkészített társasjátékot németországi bérraktárban tárolnánk és közvetlenül ebből a raktárból értékesítenénk németországi vevők részére. Kérdésünk, hogy emiatt be kell-e jelentkeznünk német áfa-, illetve társasági adóalanynak, vagy magyar adóalanyként beszerezhetjük, tárolhatjuk és értékesíthetjük-e Németországban a termékeinket. Amennyiben a német gyártótól Magyarországra beszállítjuk a játékot, itthon tároljuk és a magyarországi raktárból szállítjuk ki a német partnereknek eladott terméket, változik-e a tranzakció megítélése, ugyanis mindenképpen szeretnénk elkerülni a németországi adófizetési és adminisztrációs kötelezettséget. Válaszukat előre is köszönjük.

Több bevándorlót is felszívna a német munkaerőpiac Cikk

Németországban a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő, új bevándorláspolitikát kell kialakítania az őszi szövetségi parlamenti (Bundestag) választás után felálló kormánynak a német gazdaság legnagyobb munkaadói érdekképviselete szerint.

Német adószámmal rendelkező magyar állampolgártól igénybevett szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Következő témakörben szeretnénk szakmai segítségnyújtásukat kérni. Magyarországi társaság online marketingszolgáltatást vett igénybe olyan természetes személytől, aki magyar állampolgár, de rendelkezik német 11 számjegyű adószámmal (közösségi adószámmal ugyanakkor nem). A természetes személy az online marketingszolgáltatásról számlát állított ki a magyar társaság felé, mely számlán az alábbi szöveget is feltüntette: "online marketingtevékenységeimet Németországban magánvállalkozóként, áfamentesen végzem”. A számlán szerepel nettó összeg, áfakulcs 19%-kal jelölve, de nulla összegben, és a számla végösszege, amely egyezik a nettó összeggel. Kérdésünk: a szolgáltatást igénybevevő magyar társaságnak az áfabevallásában, a A60-as bevallásában hogyan kell ezt, illetve kell-e bevallania, szerepeltetnie? Esetleg egyéb adózási, adóbevallási kötelezettsége keletkezett-e a magyar társaságnak? Előre is köszönjük szíves szakmai segítségnyújtásukat. Üdvözlettel: Biró Valéria

Bor szállítása, értékesítése Németországba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Leendő ügyfelem Magyarországon csendes bort vásárolna és szállítana ki Németországba, és ott vendéglátó egységeknek értékesítené. Ehhez Magyarországon egy bt.-t kíván létrehozni. Kérdésem: a csendes bor forgalmazása milyen engedélyek, feltételek birtokában lehetséges? Az export, illetve a jövedéki termék miatt milyen plusz nyilvántartások és jelentések szükségesek? Ha kis mennyiségben szállítják (például 500 liter alatt) személygépkocsival, akkor is kell ekáerszámot kérni? A külföldi partnertől (vagy partnerről a német hatóság részéről) kell-e igazolás, hogy a jövedéki adót megfizette? Milyen külföldi jogszabállyal illene tisztában lenni, ami e tevékenységet még a magyar jogon kívül szabályozza? Kérem szíves válaszukat a teljes folyamatot illetően, annak érdekében, hogy jogszerűen lehessen egy kezdőnek is csinálni e különös, érdekes tevékenységet. Köszönettel.

Külföldi kiküldetés számláinak elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozással foglalkozó kft. szállít Németországba, Csehországba. Deviza alszámlát nyitott, amelyet bizonyos összeggel feltölt. A devizaszámla bankkártyája a sofőrnél van. A számlához tartozó bankkártyával fizeti a sofőr a külföldi szállást, üzemanyagot, étkezést a külföldi tartózkodása alatt. Hogyan számolható el az étkezés, a szállás költsége a kft.-ben? Ha készpénzt ad a kft. a sofőrnek, szintén külföldi fuvar esetén az esetleges költségek fedezésére, és azzal elszámol a sofőr a számlák alapján, amely a kft. nevére szól, hogyan kezelendő az a kft. részéről a számfejtésben, illetve a könyvelésben? Német minimálbért kell-e számfejteni a sofőr kint tartózkodása idejére? Köszönöm válaszát.

Biztosítási jogviszony Magyarországon vagy Németországban? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben szeretnék állásfoglalást kérni. Egy magyar állampolgár nem kiküldetés keretében egy németországi cégnél heti 15 órás munkaviszonyban áll. Emellett Magyarországon, egy magyarországi cégben tulajdonos, megbízási jogviszonyban látja el az ügyvezetői feladatokat. E jogviszonyára tekintettel főfoglalkozású társas vállalkozóként be van jelentve a magyarországi céghez. Németországban és Magyarországon is van lakcíme. A németországi munkaviszonyból származó jövedelme kb. 2-szerese a magyarországi személyes közreműködésért kapott jövedelmének. Hol lesz biztosított a fent említett magánszemély? Milyen gyakorlati feladatokat kell ezzel kapcsolatban elvégezni akár a német, akár a magyar cégnek? Válaszukat előre is köszönöm! Katona-Fazakas Tünde

Osztalék adója Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Köszönöm a 2017. 02. 21-én feltett kérdésemre a válaszát. Még egy kiegészítő kérdésem lenne a fentiekkel kapcsolatban. A 2015. évi eredmény terhére 2016-ban kifizetett osztalékra is ugyanaz vonatkozik, hogy a Németországban biztosított tagnak kifizetett osztalék után sem kell 14% eho-t fizetni? Amennyiben nem kell, vissza tudjuk-e igényelni a befizetett összeget önellenőrzéssel? Válaszát köszönöm: Polák Tiborné

Németországi munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi kft. Németországban kiállítás kivitelezését, építését végzi magyar megrendelő részére. Alkalmazni kell-e az alkalmazottaknak német minimálbért a kiküldetés idejére? Bérszámfejtéskor a német vagy magyar ünnepnapok és munkaszüneti napok a mérvadóak-e? Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close