220 találat a(z) Lízing cimkére

Személygépkocsi-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk (normál áfaalany) nyíltvégű lízingszerződés idő előtti lezárásával (60 hónap futamidő helyett 9 hónap után) megvásárolná a lízingelt személygépkocsit, amelyet a lízingszerződés lezárásának napján rögtön tovább is értékesítene. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben áfamentesen vagy áfásan kell a számlát kiállítanunk? Köszönettel.

Céltartalék gépjárművásárlásra Kérdés

Lehetséges-e céltartalékot képezni gépjármű- (személy- és haszongépjármű egyaránt) vásárlásra? Ráadásul még lízingelni is szeretnék az áfa leírhatósága miatt. Lehetséges?

Lízingelt tehergépkocsival kapcsolatos szja Kérdés

Tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozó lízingelt tehergépkocsiját nullára írta, de a fizetendő lízingdíjból még 2 év van hátra. Bevétel hiányában már nem tudja fizetni a lízingdíjat. Amennyiben sikerül eladnia, vagy visszaadni a lízingbe adó cégnek a gépkocsit, akkor milyen fizetési kötelezettségei lesznek (szja, eho...)?

A személyautó-flottapiac bővülésével számolnak Cikk

Tartós fejlődési pályára állt a lízingpiac, elsősorban a kis- és középvállalkozások (kkv) eszközfinanszírozása került a szövetség tagvállalatainak fókuszába – mondta Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség tavasszal megválasztott új elnöke.

Újabb kérdés az iparűzési adózásban: lízing és adómegosztás Cikk

Lízingelt eszköz értékét hogyan kell figyelembe venni az iparűzési adó kiszámításakor? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás szakértőnk válaszolt.

Lízing kamattámogatása Kérdés

A 114/2008. FVM rendelet alapján felvett hitel- és lízingdíj kamattámogatásának értékét szeretném kiszámolni, s visszaigényelni a NAV-tól a rendelkezésre álló igazolások alapján. Azonban a rendelet képlete nem egészen világos, s a bank által kiadott igazolásnak számomra túl sok az adattartalma. Ezért egy példán kérném bemutatni a kiszámítás módját. Adatok: Kihelyezett lízingösszeg: 12 636 915 forint Aktuális kamatláb: 6,18 % Aktuális referenciakamat: 4,18 % Szerződéskötéskor érvényes referenciakamat: 5,75 % Futamidő (türelmi idővel együtt): 39 hónap Türelmi idő: 0 hónap Kamatfizetési periódus: 2013. 06. 10.-2013. 09. 10. Tőkekintlévőség a kamatperiódus kezdetén: 12 613 283 forint Megfizetett kamat: 195 935 forint. A 1611-es bevalláson mi lesz az időszak? Mennyi a visszaigényelhető kamat? Jelen esetben családi gazdaságról van szó, a kamattámogatás mértéke 40 százalék. Előre is köszönöm a segítséget.

Útnyilvántartás lízingelt személygépkocsinál Kérdés

Kft. operatív lízing keretében személygépjárművet bérel, ami után az áfát visszaigényli. Az autó magánhasználatára 100 százalékos tiltó rendelkezés van érvényben. Ebben az esetben kell-e útnyilvántartást vezetni a gépjárműre?

Végleges pénzeszközátadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdéssel kapcsolatban kérném megerősítését: egy bt. magánszemély beltagja véglegesen pénzeszközt adna át a bt.-nek (150 ezer forintot meghaladó értékben) egy lízing végtörlesztésére. Kérdésem, hogy terheli-e az ügyletet ajándékozási illeték? Én a 17. paragrafus n) pont alapján úgy értelmezem, hogy mentes .... Illetve kérdésem, ha mentes..., be kell jelenteni az adóhatóság felé? Előre is köszönöm, üdvözlettel: Horváth Veronika

Beruházási kedvezmény Kérdés

Egy társaság 2012. évben beruházási kedvezményt vett igénybe tárgyi eszköz beszerzéséhez. Az eszközt 2015. évben egy lízingcégnek eladta, majd visszalízingelte pénzügyi lízing konstrukcióban. Kérdésem az lenne, hogy a taotörvény 8. paragrafus 1 bekezdés u) pontja alapján a kedvezményt ilyen esetben is vissza kell fizetni? Köszönettel: Gódor Erzsébet

Cégautó magáncélú használatakor figyeljen az áfára is! Cikk

Mitől függ, hogy a cégautó magáncélú használatakor miként kell kezelni az általános forgalmi adót? Számít-e, hogy a cég megtérítteti-e a magánhasználatot? Összefoglaltuk a törvényből adódó következtetéseket.

Nyílt végű pénzügyi lízing áfa és maradványérték Kérdés

Tisztelt Szakértő ! A társaság 13 millió forint vételárú személygépkocsit nyílt végű pénzügyi lízinggel birtokba vett. A birtokbaadási bizonylaton 8,8 millió forint nettó érték szerepel. Kezdő részlet 4,4 millió forint + áfa volt. A fizetési ütemezésből ismert adat még a 24 hónap alatt fizetendő áfa, a kamat és a maradványérték is. 1. kérdés: A tőke összege 448 számlán könyvelésre került. Kell-e a futamidő alatt fizetendő áfát is könyvelni (T 368-K 448)? 2. kérdés: A fizetési ütemezésben meghatározott maradványérték 1,7 millió forint. A gépkocsi értékcsökkenésekor ezt az összeget kell maradványértékként megadni, vagy ettől eltérhetünk? Köszönöm

Eladná lízingelt gépkocsiját? Így számoljon az áfával Cikk

Keletkezik-e fizetendő áfa lízingelt személygépkocsi eladásakor, s ha igen, akkor mi az alapja? – kérdezte olvasónk. dr. Kelemen László adószakértőnk válaszolt.

Új szabályokra kell a lízingelőknek, ingatlanbérlőknek figyelni Cikk

A Nemzetközi Számviteli Standard Bizottság (IASB) a minap megjelentette a lízingekről szóló új IFRS-t. Ennek értelmében a lízingbe vevőknek – egyes kivételektől eltekintve – minden lízingügyletet ki kell mutatniuk a mérlegükben. Ez a rendelkezés leginkább a jelenleg is jelentős operatív lízingállománnyal rendelkező vállalkozásokat érinti (ingatlanbérlők, továbbá ipari berendezéseket, gépeket és a gépjárműveket lízingelők).

Mikor vonható le az áfa gépkocsi lízingje esetén? Cikk

Mikor vonható le az általános forgalmi adó (áfa) a személygépkocsi pénzügyi lízingbe vételénél? – kérdezte olvasónk. dr. Kelemen László adószakértőnk válaszolt.

A kecske és a káposzta, azaz a lízing számviteli és adózási kérdései Cikk

A lízing – több okból – igen népszerű formája az áhított eszköz (leginkább a céges személygépkocsi) megszerzésének. Előfordul az is, hogy egy cég csak úgy tud javítani a fizetőképességén, hogy – az egyébként a tevékenységéhez szükséges – tárgyi eszközt eladja egy lízingcégnek, majd lízingbe veszi azt. A lízing sokféle adózási és számviteli kérdést is felvet. Ezekből válogattam az alábbiakban.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Import láncügylet az Egyesült Királyságból?

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs