224 találat a(z) Lízing cimkére

Lízing lízing hátán Európában és Magyarországon is Cikk

Tavaly 333 milliárd euró értékben kötöttek új szerződéseket az európai lízingcégek, a kihelyezett lízingállomány 10,3 százalékkal nőtt 2015-höz képest. A magyar piac is dinamikusan bővül, az első fél évben a finanszírozott összeg 279,4 milliárd forintra rúgott, ami éves összevetésben 19 százalékos gyarapodást jelent.

Nyílt végű lízing lezárása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. 2015-től lízingel személygépkocsit, 9 millió forint volt a bruttó értéke. Az 1421 számlán tartjuk nyilván. Ebből a lízingbeadó által meghatározott maradványérték: 3 millió forint. 449-en vezetett hitel fennmaradó összege júliusban 2,5 millió forint. Elszámolt eddigi értékcsökkenés: 2,4 millió forint. 3. személy lesz a vevő, azaz nem került a gépjármű a futamidő végén (júliusban) a lízingbevevő tulajdonába. Kérem szíves segítségét abban, hogy júliusban az autó kivezetésekor milyen könyvelési tételekkel kell lezárni az eszköz könyvekben történő kimutatását? 961-en megjelenik-e bármelyik része a lízing lezárásának, valamint társasági adó tekintetében növelő tételként kell-e figyelembevenni a kivezetést? Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Tisztelettel Hné

Lízingelt autó kivezetése szünetelő egyéni vállalkozásból Cikk

Szünetelő vállalkozás tárgyi eszközei közül hogyan lehet kivezetni az eladott eszközöket? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Lízingelt autó kivezetése szünetelő egyéni vállalkozásból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2013.10. hótól lízingelt egy tehergépkocsit. 2016. 03. 01-től családi okok miatt szünetelteti a vállalkozását (elváltak). A válás során megállapodtak, hogy a vállalkozásban levő tehergépkocsit – a nyíltvégű lízing lejárata utána – a volt házastárs, mint harmadik személy kapja meg. Kérdésem, hogy az egyéni vállalkozásból így hogyan kerül ki a tárgyi eszközök közül a tehergépkocsi, hiszen annak havi törlesztőrészleteit, és a vonatkozó költségeket is elszámolták? A váláskor meglévő árukészletet az egyéni vállalkozó eladta a volt házastárs bt.-jének, de az eszközök közül nem vehette meg a tehergépkocsit, mert a Lombard csak úgy járult volna hozzá, ha ki lett volna egyenlítve az összes hátralévő tartozás! Köszönöm válaszát: T.K.

Rekordnövekedés a lízingpiacon az első félévben Cikk

Az elmúlt öt év legjobb eredményét érte el a lízingpiac: az idei első félévben 279,4 milliárd forintra, 19 százalékkal nőtt az új finanszírozott összeg az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Magyar Lízingszövetség (ML).

Viták, rossz döntések, ellenséges üzletfelek? Forduljunk mediátorhoz! Cikk

Mit tehetünk, ha gazdasági vitánk támad valamelyik üzletfelünkkel? Ha a szereplők higgadtságában, kompromisszum készségében már nem bízunk vagy a tárgyalások elakadnak, pereskedés helyett hívhatunk mediátort. (A mediáció, mint tevékenység, közvetítést; a mediátor szó pedig közvetítőt jelent.) Olyan szakembert, aki a problémán kívül állva, mindkét fél érveit meghallgatja, de egyik mellett sem foglal állást. Indulatos viták helyett a tényekre és főként a megoldásra koncentrál. Mediátort az országos névjegyzékből választhatunk, közös megegyezéssel. A mediációról szóló törvény száraz ismertetése helyett lássunk inkább konkrét példákat a mediáció menetére és arra, mikor segíthet, és mikor nem. De még ez utóbbi esetben is, mint látni fogjuk, tanulsággal szolgálhat a feleknek.

Vége a büntető illetéknek, ha meghiúsul a lízingügylet Cikk

Kedvezően változtak a nemrégiben elfogadott adótörvény-módosítási csomagban a meghiúsult lízingügyletekre vonatkozó illetékszabályok.

Ingatlanlízing: így kaphat illetékkedvezményt Cikk

A két cikkből álló sorozatban bemutatjuk, hogy hogyan fejlődött az ingatlanlízingre vonatkozó illetékszabályozás, illetve milyen változások lesznek e tekintetben a tegnap elfogadott adócsomagban. Az első cikkben az ingatlan pénzügyi lízing illeték viszonyát elemezzük, tisztázzuk azt, hogy mikor is lehetséges kedvezményes vagyonszerzési illetéket alkalmazni.

Cégautóadó, elszámolható költségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk tartósbérlet jogcímen személygépkocsit szeretne bérelni. Az üzemanyagköltséget milyen módon tudjuk elszámolni? Kell-e útnyilvántartást vezetni ? Kinek kell megfizetni a cégautóadót, ha feltételezhető a magánhasználat ténye is? Nyílt végű pénzügyi lízing esetében ki köteles a cégautóadó megfizetésére? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Prohászka Józsefné

Lízingelt személygépkocsi eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég a nyílt végű pénzügyi lízing végén úgy dönt, hogy megveszi a gépkocsit. A havi lízingdíjak áfáját az üzleti célú használat arányában levonta. A személygépkocsi megvételekor a számlában szereplő áfa nem vonható le. A későbbiekben el szeretnék adni a gépkocsit. Az lenne a kérdésem, hogy áfásan vagy áfamentesen lehet eladni a gépkocsit? Úgy gondolom, hogy a személygépkocsi-vásárlás – nem levonható áfával – a maradványértéken történő megvásárlással következik be, így majd áfamentesen lehet eladni a cégautót. Kérem szíves véleményét, hogy helyesen jár-e el a cég, ha így kezeljük az ügyletet. Előre is köszönöm.

Lízingkötelezettség elengedése Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Mikrogazdálkodói beszámolót készítő vállalkozásnak svájci frank alapú gépkocsi zárt végű lízingkötelezettsége van 2008.óta. Az árfolyamváltozás miatt a kötelezettség jelentősen megemelkedett a vállalkozás működése került veszélybe, ezért a lízingelő cég a visszalevő összegből egy részt elengedett azzal, hogy a másik részt egy összegben törleszti a vállalkozás. A lízingelt eszközöket 2016 decemberében a vállalkozás értékesítette, a lízingbe adó hozzájárulásával. A fentebb írt megállapodásra és teljesítésre 2017. februárban a mérlegkészítés időpontja előtt került sor. Kérdésem, hogy a 2016. december 31-ével készült mérlegbe a lízingkötelezettséget milyen értéken kell kimutatni: a teljes visszalevő tőkeösszegben, vagy már az elengedett összeggel csökkentve.

Közösségi tárgyi eszköz beszerzés áfája Kérdés

Kamion közösségen belüli beszerzésére került sor. Magyarországon az Ober Pénzügyi Lízing cég mint vevő vette meg a kamiont attól, aki közösségen belülről beszerezte azt. Közösségen belüli beszerzés áfamentes, a lízingcégnek áfásan lett értékesitve. Hogyan szerepeltetem ezt az áfabevallásban, és hogyan könyvelem?

Erősíteni kívánja az agrárágazat finanszírozását az MKB Cikk

Tavaly év végén a magyar mezőgazdaság hitelállománya mintegy 560 milliárd forint volt a Földművelésügyi Minisztérium adatgyűjtése alapján, ide értve az egyéni és társas vállalkozásokat is, a hitelállományból az MKB Bank 8-10 százalék közötti piacrésszel bír – közölte az MKB Bank az MTI érdeklődésére. Hozzátették, tekintettel az agrárágazat várható finanszírozási igényének növekedésére – figyelembe véve a speciális igényeket is – az agrárhitelezési üzletágat fejleszteni kell.

Családi gazdálkodó nyílt végű lízingbe vett személygépkocsija Kérdés

Egyszeres könyvvitelű áfakörös családi gazdálkodó nyílt végű lízingbe vesz személygépkocsit. Forgalmi engedélyben a családi gazdálkodó üzembentartóként szerepel. A gépkocsi vételára bruttó 9,6 millió forint, a gazdálkodó éves nettó árbevétele 90 millió forint. Induló lízingdíj 4 millió forint, utána 60 hónap futamidő. A személygépkocsi biztosítását, cégautó dóját, karbantartását a gazdálkodó fizeti. Ha jól értelmezem az szja törvény 11. sz. mellékletének második bekezdését, akkor a személygépkocsi "nem minősülhet kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköznek". A családi gazdálkodó levonhatja-e az üzemi teljesítményre eső arányos áfát a lízingdíjakból? A lízingdíjak üzemi teljesítménnyel arányos részét elszámolhatja-e költségként, ha igen, milyen formában? Szerepeltetni kell-e a személygépkocsit a tárgyi eszköz nyilvántartásban?

Lízingelt személygépkocsi költségeinek elszámolhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy háziorvos egyéni vállalkozó (tételes költségelszámolás és nem áfás) tavaly decemberben nyílt végű pénzügyi lízinggel személygépkocsit vásárolt. Mivel ez az autó nem kizárólagosan üzemi, ezért azt szeretném tudni, hogy milyen költségeket lehet elszámolni az egyéni vállalkozásban, ha megfizeti a cégautóadót? Konkrétan például a lízing kamatát, esetleges javítását, biztosítást? Vagy ezen költségek közül bármit elszámolhat, de csak a bevétel 1 százalékáig? A gépkocsit 80-90 százalékban a praxishoz használja. Ha ez precízen le van dokumentálva, akkor elszámolhat-e az 1 százalékon felül gépkocsi használatot? Már semmiben sem vagyok biztos, ezért megkérdezem még, hogy a cégautóadó megfizetése feltétele-e a költségek elszámolhatóságának?Tisztelettel: Csizi Imréné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed/gyed ellátási alap

Széles Imre

tb-szakértő

Szolgálati nyugdíj melletti munkavégzés

Széles Imre

tb-szakértő

Új kata választása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs