171 találat a(z) Lízing cimkére

Gépkocsivásárlás Kérdés

Kedves Sinka Júlia! 2015.01.16-n tettem fel a kérdésemet, melyre válaszolt is, akkor azt gondoltam, hogy értem, de most, amikor a tavalyi zárást készítem, válaszában a következőt nem értem: "Az engedményesnek (jelen esetben a kérdésben szereplő társaságnak) az engedményezett – és így már a lízingcéggel szembeni – követelést a rendkívüli bevételek között kell a követelés piaci értékén felvennie (ez a példában bemutatott esetben az az érték, amilyen összegben a lízingcég elismeri az önerőben a szóban forgó járművet).A kapcsolódó halasztott bevétel feloldására a lízingelt eszköz bekerülési értéke arányos része költségként, ráfordításként való elszámolása ütemében történik." Nem csináltam még ilyet, és nem tudom, hogyan kell könyvelni. Segítségét előre is köszönöm.

Személygépkocsi-vásárlás lekötött tartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy bt. vásárolhat-e személygépkocsit lekötött tartalékból, lizingelve? Válaszát köszönöm.

Lízingelt cégautó magángépkocsi beszámításával: így kell könyvelni Cikk

Hogyan kell könyvelni a személygépkocsi lízingjéhez felhasznált önerőt, ha annak egy része a társaság tulajdonosának tulajdonában lévő másik gépkocsi? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, adó- és könyvviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

Ellopott, lízingelt cégautó áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A napokban ellopták kft.-nk cégautóját (szgk), amelyet újonnan vettünk egy márkakereskedéstől és nyíltvégű pénzügyi lízinggel finanszíroztattunk. Casco volt, a biztosítótól az alábbi információt kaptuk: 1./ az önrész (10%) a kft. költsége, 2./ az autó értékét nem a számla alapján, hanem az Eurotax alapján fizetik 3./ a megállapított (Eurotax) értéket csökkentik az áfa összegével (és az önrész összegével) és ezt fizetik ki a finanszírozó részére. A fentiekkel kapcsolatban az a kérdés merült föl, hogy helyesen jár-e el a biztosító, ha az áfát nem fizeti meg a lízingcégnek? Mivel a kft.-nk áfakörben van, jogosult volna visszaigényelni az üzleti célú használat után a megfizetett lízingdíjak után az áfát, de erre a 20% önrészen és az eddig kifizetett 3 havi lízingdíjat kivéve nem volt lehetőségünk. A finanszírozó viszont az áfás vételárat tartja nyilván mint tartozást! Illetve a 10% önrésznek mi lesz az alapja? Az autó 4 hónapos volt, 5 ezer km-t futott, cégautóadót fizettünk utána. A kft. alkalmazottja használta üzleti célra: ügyfelekhez járt vele, dokumentációkat hozott-vitt, illetve engedélyezve volt neki, hogy munkába ezzel az autóval járjon. Magáncélú használat elvileg engedélyezve lett volna, de a rövid használat miatt (2014 júniusban hoztuk el) nem került rá sor. Szolgáltató cégként (pályázatírás, üzletviteli tanácsadás) áfaköteles tevékenységet végzünk, e tevékenység ellátása érdekében szereztük be az autót. Köszönettel, Bozsik István

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság személygépkocsit vásárol pénzügyi lízing keretében. Mivel a nyílt végű pénzügyi lízing bérbeadásnak minősül, az áfája visszaigényelhető. A személygépkocsi nem kerül a társaság tulajdonába, csak a lízingdíj teljes kifizetése után. Kérdésem: hogyan kell az eszközt nyilvántartásba venni, a forgalombahelyezés költségeit hogyan kell elszámolni (illeték, regisztrációs adó stb.)? A bank szerződéskötéskor lízingdíjat számlázott áfásan, első esedékességként pedig tőkerészt és kamatrészt szintén áfásan. Ez akkor is megfelel-e lízingtörlesztésnek?

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő, Egy kft. nyílt végű lízing keretében lízingel egy személygépkocsit. Az első lízingdíj egy nagyobb összeg, a bekerülési érték 30 százaléka. Ennek a nagyobb összegnek az áfája levonható-e és milyen arányban, hiszen itt még nem tud útnyilvántartást vezetni a magán- és a vállalkozás érdekében felmerült utakról.

Illetékkedvezmények az autókereskedelemben Cikk

A gépjármű-forgalmazókat és -lízingcégek meghatározott feltételek teljesítése esetén illetékkedvezményt, illetve -mentességet érvényesíthetnek. Összegyűjtöttük ennek szabályait és az eljárásban elvégzendő feladatokat.

Lízingelt személyautó áfa-visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. lízingel egy személygépkocsit, 36 hónapig bérleti díjat fizet, és ha a 36 hónap után maradványértéken meg akarja vásárolni a személygépkocsit, akkor kerül a tulajdonába. Kérdésem az, hogy a bérleti díj áfáját vissza lehet-e igényelni?

Ingatlan-forgalmazási illetékkedvezmények Cikk

A telek, lakóház, gazdasági épület, vagy bármilyen más ingatlan forgalmazásával, lízingelésével foglalkozó cégek illeték-kedvezményben részesülnek. Mik ennek a feltételei, és mi a következményei annak, ha ezek nem teljesülnek? Összefoglaltuk.

Autóhiteles vitája van? Ezt kell tennie! Cikk

A pénzügyi szolgáltatójukkal jogi vitába kerülő autóhiteles ügyfelek problémájukat leggyorsabban a finanszírozó társasághoz beadott panaszbeadvánnyal rendezhetik. Nem kielégítő szolgáltatói válasz esetén bíróság jogosult dönteni a felek közti szerződés jogszerűségéről vagy akár – újabb perben – az elszámolás részleteiről.

Lízingelt személyautó Kérdés

Egyéni vállalkozó vagyok. Nyíltvégű lízinggel vettem egy személyautót, mely után fizetem a cégautóadót, a vállalkozásban nagyjából 75-80 százalékban használom (útnyilvántartást vezetek) az áfát is ennek arányában számolom el. Kédésem az lenne, hogy az értékcsökkenést hogyan kell elszámolni, ugyanilyen arányban, vagy csak egyszer átalány értékcsökkenést, ami maximum a vételár 10 százaléka. Köszönettel.

Lízingeli eszközeit? Meggyűlhet a baja a könyveléssel Cikk

A lízingszerződések könyvviteli elszámolása még a gyakorlott könyvelőknek is okoz némi fejfájást. Az alábbiakban röviden összefoglaltuk a lízingbevevő számára fontos könyvviteli szabályokat!

Lízing 1x1 – amit muszáj tudni ezekről a szerződésekről Cikk

Bár a lízing már nem újdonság, mégis számos adózási és számviteli csapdát rejteget még a gyakorlott könyvelők számára is. A probléma forrása az, hogy lízing esetében a lízingbevevő cég „két úr szolgája”, azaz az ügyet másként kezeli a számviteli, és másként az áfatörvény.

Lízingeli a céges kocsit? Erre nagyon figyeljen! Cikk

A lízingszerződés aláírásakor a cégtulajdonosoknak legfőképpen az okoz fejtörést, hogy képesek lesznek-e a részleteket határidőben megfizetni. Pedig az ügylet jelentős adókockázattal is jár.

Amortizáció vagy bérleti díj ? Kérdés

Kft személygépkocsit vásárol 15 000 e Ft értékben nyiltvégű pénzügyi lízing konstrukcióban.Az első részletként kifizetett br. 5 000 e Ft-ot a tárgyévben bérleti díjként és előzetesen felszámított áfaként könyvelem el. A vételárból fennmaradó 10 000 e Ft-ot + a kamatokat lízingdíj címén fizeti a vállalkozás.A kérdésem, hogy a br..10 000 e Ft-ból a 7 874 e Ft-ot bérleti díj címén, a 3 évi törlesztésnek megfelelően számolom el, vagy aktiválás után 5 év alatt az évi 20%- os amortizációval.Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavállalótól levont költség könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérleti díj számlázása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close