91 találat a(z) Európai Unió cimkére

Német-francia javaslat az uniós újrainduláshoz Cikk

Félbillió euró összegű újjáépítési alapot javasol a német és a francia kormány a következő többéves keretköltségvetés részeként, amiből kölcsönök helyett vissza nem térítendő támogatásokat juttatnának ambiciózus reformprogramok ígéretéért cserébe a koronavírus-járvány által leginkább sújtott tagállamoknak és régióknak. A kezdeményezést hétfő este jelentette be a német kancellár és a francia köztársasági elnök, jó egy héttel az Európai Bizottság javaslatának bemutatása előtt, írja a Bruxinfo.

Koronavírus: a járvány utáni uniós helyreállítási csomag készül Cikk

A jövő hónapban javaslatot tesz az Európai Bizottság a koronavírus-járvány utáni európai uniós helyreállítási csomagra, amely magában foglal új befektetési, fizetőképesség-támogatási és egészségügyi programokat, valamint az unió új bevételeire vonatkozó javaslatokat is – közölte Ursula von der Leyen, az EU javaslattevő és végrehajtó testületének elnöke ma Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén.

Új uniós szabályok léptek életbe az áruk kölcsönös elismerésére vonatkozóan Cikk

Másik európai uniós tagállamban jogszerűen forgalmazott áruk kölcsönös elismerésére vonatkozó új szabályok léptek érvénybe, amelyek gyorsabbá, egyszerűbbé és könnyebbé teszik a vállalatok, különösen a kis- és középvállalatok (kkv) számára, hogy termékeiket Európában értékesítsék – közölte ma az Európai Bizottság.

Válságkezelés: egyetértésben az uniós pénzügyminiszterek Cikk

Egyetértettek az uniós tagállamok pénzügyminiszterei hétfőn tartott videokonferenciájukon abban, hogy határozott, összehangolt lépéseket kell tenni a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk mérséklése és az államháztartások fenntarthatósága érdekében.

A koronavírus-járvány adatkezelési szempontból Cikk

Hónapokkal korábban már jelentkezett elsősorban nemzetközi hátterű munkáltatóknál az az igény, hogy a munkavállalókat, látogatókat, beszállítókat, ügyfeleket kérdőívekkel keresték meg, melyben arról érdeklődne az adott vállalkozás, hogy az érintett potenciális veszélyforrásnak tekinthető-e. A kérdések arra irányulnak, hogy az érintett személy járt-e, illetve jár-e fertőzéssel érintett területen, illetve érintkezett-e ilyen személlyel. Tekintettel ennek adatvédelmi szempontjaira, a kérdésben a tagállami adatvédelmi hatóságok és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is állást foglaltak.

Új uniós iparstratégia készül Cikk

A stratégia célja, hogy ösztönözze és fenntartsa Európa versenyképességét és stratégiai autonómiáját, elősegítse a kontinens klímasemlegessé tételét és digitális jövőjének megtervezését, továbbá akadálymentesebbé tegye a belső piaci folyamatokat.

A repülőtéri résidőkre vonatkozó szabályok felfüggesztését javasolja az Európai Bizottság Cikk

A repülőtéri résidőkre vonatkozó szabályok felfüggesztését javasolja az Európai Bizottság a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került légitársaságok támogatása érdekében – jelentette be ma Brüsszelben Ursula Von der Leyen, a bizottság elnöke.

Jön a tőkekivonási adó Cikk

Fokozott sebességre kapcsolt az Európai Unió az adóelkerülés elleni harcban. Az idei évtől kezdve nem lehet kibújni a tőkekivonás után fizetendő adó alól. Ha egy magyar vállalkozás külföldre helyezi ki üzletvezetésének helyét vagy eszközeit, úgynevezett „exit tax” terheli – hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

Áfa: közösségi vagy harmadik országbeli-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem internetes szolgáltatást nyújt (IP-címet ad bérbe) egy Belize-i letelepedésű partnerének. Belize Közép-Amerikában található, azonban personal unióban van Nagy-Britanniával. A számlaadatai a következők: számla kelte és teljesítési időpontja: 2020.01.06., esedékessége 2020.02.05. A számlán a tételnél szerepel a valós teljesítés 18/09/2019-18/11/2019. Eltekintve attól, hogy a számlát igencsak késve állították ki (eltelt a 15 nap a teljesítéstől számítva), helyes-e, hogy a számlán az áfatörvény 37. paragrafusának (1) bekezdésére hivatkozva a nettó összeg került feltüntetésre? Vevőnk ebben az esetben amerikainak vagy britnek minősül-e áfaszempontból? Ha brit, és nem ismerjük az EU-s adószámát, áfát kellett volna feltüntetnünk? Köszönöm a válaszát!

Ezt kell tudni a megnövelt agrár de minimis értékhatárról Cikk

Az európai uniós tagállamok emelt összegű (25 ezer euró) egyéni és nemzeti (az éves mezőgazdasági termelés 1,5 százalékának megfelelő) keret figyelembe vételével nyújthatnak mezőgazdasági csekély összegű támogatást az egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő kedvezményezettek részére, az Európai Bizottság 2019/316/EU rendelete nyomán.

Áfa az EU-ban: új szabályok az e-kereskedelemre és a kisvállalkozásokra Cikk

Új szabályozásokat fogadott el a határokon átnyúló e-kereskedelem területén elkövetett áfacsalások felderítésének megkönnyítésére az Európai Unió gazdasági és pénzügyi tanácsa (Ecofin), emellett egyszerűsítette a kisvállalkozások áfaszabályait is. Az új rendelkezések 2024-től, illetve 2025-től hatályosak.

EU-pénzek: kiszivárgott a javaslat, feltételekhez kötnék az uniós támogatásokat Cikk

A 2021 utáni hétéves uniós költségvetés kiszivárgott javaslata szerint feltételekhez, egyebek mellett a jogállamiság tiszteletben tartásához kötnék az uniós támogatások kifizetését – írja a Reuters hírügynökség egy dokumentumra hivatkozva, amelybe betekintést nyert.

Dohányzás: átszabná az EU a jövedéki adózás szabályait Cikk

A dohánytermékekre kivetett minimális uniós jövedéki adó nem segítette elő a fogyasztás visszaszorítását, noha a jelenlegi szabályok jól működnek a tagállami költségvetési bevételek kiszámíthatóságának és stabilitásának szempontjából - olvasható az Európai Bizottság dohánytermékek adóztatásáról szóló jelentésében.

Vámszakértői kérdés kínai dropshipping ügyben Cikk

A dropshipping, ahogy a világon, így Magyarországon is egyre elterjedtebb kereskedelmi módszer. Az áru beszerzése nemcsak az Európai Unió területéről, hanem akár Kínából is történhet. Mivel Kína azonban már az uniós határon kívül esik, ezért vámügyi feladatok is felmerülnek az ügylettel kapcsolatban. Olvasónk kérdésére Tüske Péter vámszakértő adott választ.

Konzultáció indult az európai minimálbérről Cikk

Online konzultációt indított ma az európai minimálbérről a Demokratikus Koalíció – jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján Dobrev Klára, a párt EP-képviselője.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdaságban felhasznált gázolaj

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Erdő többlethasználati megállapodás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Árfolyam beszerzéskor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close