204 találat a(z) Európai Unió cimkére

Csökkentek a termelői árak az euróövezetben és az EU-ban májusban Cikk

Havi és éves összevetésben egyaránt csökkentek a termelői árak májusban az euróövezetben és az Európai Unióban főként az energiaárak csökkenésének hatására – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.

NAV-tájékoztató harmadik országból az EU-ba áttelepülők személyes vagyontárgyainak vám- és adómentességéről Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) harmadik országból az Európai Unióba áttelepülők személyes vagyontárgyainak vám- és adómentességéről szóló tájékoztatót tett közzé honlapján.

Alkohol, cigaretta, üzemanyag: miből, mennyit szállíthatnak az EU-ban a magánszemélyek, mihez kell engedély? Cikk

Az Európai Unión belül a jövedéki termékek – például alkohol, cigaretta, üzemanyag – nem kereskedelmi célú szállításához magánszemélyeknek nem szükséges engedély. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összegyűjtötte, hogy nyaraláskor (oda és vissza úton) mire kell figyelni az útipoggyász összeállításánál.

Eurojust: luxusautó-tolvajok Európa-szerte tevékenykedő bűnözői hálózatát számolták fel Cikk

Luxusautó-tolvajok nagyszabású, Európa-szerte tevékenykedő bűnözői hálózatát számolták fel több európai országban, tizenhárom gyanúsítottat állítottak elő csalás, okmányhamisítás és pénzmosás vádjával – tájékoztatott az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust pénteken, közölte az MTI.

Áfa-visszatérítés: döntött az EU Bírósága, uniós jogba ütköznek egyes magyar eljárási szabályok Cikk

Ellentétes az Európai Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák – mondta ki az Európai Unió Bírósága május 16-án meghozott határozatában (C-746/22). A döntés nem csupán a külföldiek áfa-visszatérítésére lehet hatással, de bármely olyan áfaügyben is felhasználható, ahol az adóhatóság megtagadta a fellebbezés során benyújtott tények, bizonyítékok értékelését – tájékoztat közleményében a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Fél évet nyernek az EU-s gazdák: meghosszabbítja a bizottság az állami támogatásokra vonatkozó engedélyt Cikk

Hat hónappal meghosszabbítja az Európai Bizottság azokat az ideiglenes intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik az uniós tagországok kormányai számára, hogy állami támogatást fizessenek a piaci zavarok által érintett mezőgazdasági és halászati termelőknek.

Magyarország készíti az Európai Unió 2025. évi költségvetését Cikk

Idén második alkalommal tölti be Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. A Pénzügyminisztérium szakértői felkészültek a magyar elnökség egyik fontos feladatára, a 2025. évi uniós költségvetés elkészítésére – jelentette ki Varga Mihály, miután hivatalában fogadta Thomas Westphalt, az Európai Unió Tanácsának főigazgatóját.

Adatvédelmi hozzáférési jog biztosítása: összehangolt ellenőrzést indít az EU-s testület Cikk

Az Európai Adatvédelmi Testület (European Data Protection Board) összehangolt ellenőrzési akciói keretében idén a GDPR 15. cikkében nevesített hozzáférési jog betartására fókuszál. Cikkünkben ismertetjük az akció kereteit, illetve azt, miben rejlik a hozzáférési jog lényege.

Sajátos megoldások – Heti Pénzpiac – 2024. 13. hét Cikk

Az Global Tax-Office Kft. összefoglalója az elmúlt hét fontosabb gazdasági és pénzpiaci eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

Újabb előírásoknak kell megfelelniük a gazdálkodóknak Cikk

Az Európai Parlament és Tanács az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmust követően egy újabb, az Európai Unió környezetvédelmi céljait szolgáló jogszabályt fogadott el a „Fit for 55” csomag részeként. Az új rendelet, az erdőirtáshoz és az erdőpusztuláshoz kapcsolódó egyes áruk és termékek uniós piacon történő forgalmazásáról és Unióból történő kiviteléről, valamint a 995/2010/EU rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 2023/1115 európai parlamenti és tanácsi rendelet 2023. június 29-én lépett hatályba, és 2024. december 30-ától alkalmazandó – írja hírlevelében az EY.

Romlott a gazdasági hangulat az EU-ban és az euróövezetben februárban Cikk

Romlott a gazdasági hangulatindex az euróövezetben és az Európai Unióban februárban – derült ki az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (DG ECFIN) szerdán ismertetett felméréséből.

EU-kártya: mutatjuk, mikor, mire jó, és mik a korlátai – változtak az érvényességi szabályok Cikk

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával (EU-kártya) az Európai Unió bármelyik országában, továbbá Norvégiában, Izlandon, Liechtensteinben, az Egyesült Királyságban, Svájcban – átmeneti tartózkodás idején – orvosilag szükséges ellátást lehet igénybe venni. Cikkünkben összefoglaljuk a kártyára vonatkozó fontosabb tudnivalókat, és ismertetjük a 2024. évi szabályváltozásokat.

Láthatatlan kapocs – Heti PénzPiac – 2024. 4. hét Cikk

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

Kihirdették az őszi adócsomagot – változások a társasági és helyi adózásban Cikk

Az Országgyűlés 2023. november 21-én elfogadta az adótörvényeket módosító törvényjavaslatot, amely november 30-án került kihirdetésre a Magyar Közlönyben. Írásunkban összefoglaljuk a társasági és helyi adózást érintő legfontosabb módosításokat.

Megújulnak a vámhatározatok és vámkezelési dokumentumok Cikk

Mint arról korábbi cikkünkben már beszámoltunk, az Európai Unió szabályozásának megfelelően 2023-ban a Nemzeti Importrendszer korszerűsítése következtében bevezetésre kerül az új AIS rendszer. Ezáltal megújul a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által alkalmazott import vámkezelési rendszer, és ennek megfelelően átalakulnak a gazdálkodók által használt vállalati vámrendszerek is. Ez a változás nemcsak technikai jellegű, hanem közvetlenül kihat az import vámkezelési folyamatokra is, hiszen változnak a vámkezeléshez szükséges adatkövetelmények, valamint az eljárás során keletkező iratok és dokumentumok is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Társasház adózása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink