27 találat a(z) 2020-as jogszabályváltozások cimkére

EU-s bér magyarországi járuléka Kérdés

Változás a nyugdíjasok keresetkorlátjában Cikk

2020. július 1-jétől lép hatályba az új Tbj., melynek rendelkezései alapján a kiegészítő tevékenységet folytató személyeknek e tevékenységük után nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetniük, és e tevékenységük alapján nem is válnak biztosítottá. Kiegészítő tevékenységet folytatónak azt kell tekinteni, aki keresőtevékenységét saját jogú nyugdíjasként végzi, továbbá azt az özvegyi nyugdíjban részesülő személyt, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és egyéni vagy társas vállalkozónak minősül, függetlenül azon ténytől, hogy a nyugellátás folyósítása szünetel.

2020. évi jogszabályváltozások – Ön mit gondol róla? Cikk

A tavalyi évközi, évvégi jogszabályváltozásokkal kapcsolatban körvonalazódik, hogy mely módosítások gyakorlati alkalmazása jelenti a szakemberek számára a legnagyobb kihívást. Melyek okoznak a legnagyobb fejtörést Önnek ezek közül? Mit gondol, mely témákban kell alaposabban elmélyednie az év folyamán? Töltse ki kérdőívünket, és HVG kiadványokat nyerhet!

Bővült az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak köre: örökbefogadói díj Cikk

2020. január 1-jétől bővült az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak köre egyrészt az örökbefogadói díjjal, másrészt a gyermekgondozási díjon belül a nagyszülői gyermekgondozási díjjal és a nevelőszülői gyermekgondozási díjjal. Írásunkban az örökbefogadói díjat és ezen ellátáshoz kapcsolódó új szabályokat ismertetjük. Következő cikkünkben tájékoztatást adunk az új gyermekgondozási díjakról, valamint az azokhoz kapcsolódó munkajogi szabályokról.

Ismételten változnak a foglalkoztatás szabályai Cikk

A családvédelmi akciótervvel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2019. évi CXXVI. számú törvény változtat a foglalkoztatás szabályain is. Írásunkban bemutatjuk a munka törvénykönyve legújabb módosításait. Minimális mértékben a változtak a munkavédelem, illetve a munkaügyi ellenőrzés szabályai is, a jogalkotó azonban számos, vállalkozásokat érintő szigorítástól visszalépett.

Bírálja az új Tbj.-t és annak visszaküldésére kéri Ádert a Magyar Orvosi Kamara Cikk

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége – december 12-én a MOK és elnöke, Kincses Gyula Facebook-oldalán közzétett, a mai napon az MTI-hez is eljuttatott – közleményében egyet nem értését fejezte ki a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló törvény (Tbj.) december 11-én elfogadott módosítása kapcsán. Mivel a törvény tervezetét a MOK elfogadás előtt nem kapta meg, előzetes szakmai véleménynyilvánításra nem volt lehetősége – áll a közleményben.

Kihirdették az adócsomagot, módosul az Alkotmány és az illetéktörvény, jön a nagyszülői gyed Cikk

A december 12-én megjelent, 201. számú Magyar Közlöny az Alkotmány újabb módosítása mellett kihirdeti többek közt az őszi adócsomag jogszabálymódosításait, az illetéktörvény megváltozott, valamint a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény nagyszülői gyedre vonatkozó, új rendelkezéseit is.

Tb-járulékok összevonása: milliárdokkal kevesebb juthat a nyugdíjalapba Cikk

Meglehetősen érdekes helyzetet teremtett a kormány járulékok összevonására irányuló módosító javaslata. Emiatt ugyanis át kell majd tervezni a jövő évi költségvetést. Az új rendszerben kevesebb jut a nyugdíjalapba és több az egészségbiztosítási alapba – írja az mfor.hu.

Végleg megszűnnek a munkaügyi bíróságok 2020-tól Cikk

Végleg megszűnnek a munkaügyi bíróságok, s a törvényszék elnöke fogja beosztani, melyik bíró, milyen ügyeket tárgyalhat. Vagyis, semmi garancia nincs arra, hogy továbbra is a munka világa területén korábban nagy gyakorlatot szerzett bírók ítélkezhetnek majd a munkavállalók peres ügyeiben. Ezzel az érdekérvényesítés utolsó fontos bástyája is elesett – reagált a munkaügyi ítélkezés átalakításának hírére a Magyar Szakszervezeti Szövetség, írja a napi.hu.

Új tb: egységes járulék, őstermelőket, nyugdíjasokat érintő változások Cikk

A 2019. november 12-én benyújtott, a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló, T/8021. számú törvényjavaslat nem az 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) módosítása lesz, hanem egy új törvény lép hatályba 2020. július 1-jétől. Ebben a jelenlegi Tbj. és annak végrehajtási rendelete kerül egybeszerkesztésre, kiegészítve új módosító szabályokkal. Írásunkban az egyes keresőtevékenységek kapcsán felmerülő járulékfizetés 2020. július 1-jétől várható változásait ismertetjük.

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

A 2020-tól jelzett változás hogyan vonatkozik a külföldön tanuló nappali tagozatos egyetemi hallgatóra?

Izgalmas kérdések 2020-ban – Ön mit gondol róla? Cikk

Az év közben kihirdetett, januárban hatályba lépő törvényváltozások mellett lassan körvonalazódnak azok az újabb módosítások is, amelyek a közeljövőben fejfájást okozhatnak. Melyek a legproblémásabbak ön szerint ezek közül? Mit gondol, mely területek alapos áttekintésével kell töltenie ideje jó részét januárban? Töltse ki kérdőívünket, és HVG kiadványokat nyerhet!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégtörvény értelmezése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Üzletrész könyv szerinti értékének kivezetési időpontja

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Zálogház, zálogpénztár, kényszer értékesítés, megfizetett kényszer

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink