Bővült az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak köre: örökbefogadói díj

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

2020. január 1-jétől bővült az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak köre egyrészt az örökbefogadói díjjal, másrészt a gyermekgondozási díjon belül a nagyszülői gyermekgondozási díjjal és a nevelőszülői gyermekgondozási díjjal. Írásunkban az örökbefogadói díjat és ezen ellátáshoz kapcsolódó új szabályokat ismertetjük. Következő cikkünkben tájékoztatást adunk az új gyermekgondozási díjakról, valamint az azokhoz kapcsolódó munkajogi szabályokról.

Örökbefogadói díj

Erre az új ellátásra a 2 év feletti –, illetve ikergyermekek esetén 3 év feletti – gyermeket örökbefogadó biztosítottak jogosultak. A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) az alábbiak szerint rendelkezik az örökbefogadási díjról:  

Örökbefogadói díjra az jogosult, aki

› biztosított, és

› a gyermek nevelésbe vételének napját megelőző 2 éven belül 365 napon át biztosított volt, és

› második életévét betöltött gyermeket, illetve ikergyermekek esetén a harmadik életévüket betöltött gyermekeket örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette, továbbá

› a gyermeket a gondozásba vétel időpontját megelőzően nem neveli legalább 1 éve folyamatosan saját háztartásában.

Meg kell jegyezni, hogy a fenti előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani

› a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz, csecsemőgondozási díj, örökbefogadói díj, gyermekgondozási díj – kivéve a hallgatói (diplomás) gyermekgondozási díjat – folyósításának az idejét,

› köznevelési intézmény, a szakképző intézmény vagy a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 napot,

› a rehabilitációs ellátás folyósításának idejét.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az örökbefogadói díj időtartamát és mértékét, hogy hogyan történik több ellátás együttes folyósítása, továbbá, hogy melyek az örökbefogadói díj alatt fizetendő tb-közterhek!

A
teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társadalombiztosítási kötelezettség.

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Összesített igazolás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close