hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kihirdették az adócsomagot, módosul az Alkotmány és az illetéktörvény, jön a nagyszülői gyed

  • adozona.hu

A december 12-én megjelent, 201. számú Magyar Közlöny az Alkotmány újabb módosítása mellett kihirdeti többek közt az őszi adócsomag jogszabálymódosításait, az illetéktörvény megváltozott, valamint a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény nagyszülői gyedre vonatkozó, új rendelkezéseit is.

A Versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgáló törvények módosításáról szóló 2019. évi C. törvény módosítja a személyi jövedelemadóról szóló törvényt, a tao törvényt, az ekho törvényt, a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvényt, az áfatörvényt, a jövedéki adóról szóló törvényt, a helyi adókról szóló, az illeték- és a szocho törvényt, az Art.-t, az Air.-t, a számviteli törvényt és még több egyéb jogszabályt. (A jövedéki adóról szóló törvényen a szintén most kihirdetett, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nemdohányzók védelmével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2019. évi CIII. törvény is változtat).

Az új szabályok szerint a következő két évben több lépésben nő a cigaretta tételes adója és a minimumadó, míg csökken a kulcsos adó. Nő a finomra vágott és egyéb fogyasztási dohány adómértéke. A törvény beemeli a dohánytermék fogalmi körébe a füst nélküli dohánytermékeket és a dohányzást imitáló elektromos eszközöket. A töltőfolyadékok és az új dohánytermék-kategóriák is zárjegykötelesek lesznek.

Az illetéktörvényt módosító 2019. évi XCIX. törvény szerint visszterhes vagyonátruházási illeték alá esik a) a belterületbe vont ingatlan és b) a belterületbe vont ingatlannal rendelkező társaság vagyoni betétjének visszterhes átruházása. Az illetéket az a) esetben az ingatlan szerzéskori értéke és az adóhatóság által az átruházáskori időpontra megállapított forgalmi értéke után kell fizetni. A b) esetben e különbözet és az értékesített vagyoni betét vagyoni betét arányában képviselt szorzata az illetékalap. Az átruházó által fizetendő illeték mértéke 90 százalék. Nem kell ilyen illetéket fizetni, ha az eladó az ingatlant annak szerzését követő 6. évben vagy azt követően értékesíti. Az új szabályokat az olyan ügyletekre kell alkalmazni, ahol az ingatlan belterületbe vonása 2020. február 1-jét követően történik.

Ha bővebben tájékozódna a témában, rendelje meg a HVG ADÓ 2020 különszámát!

A 2019. évi XCVIII. törvény a nagyszülői gyed bevezetésével kapcsolatosan módosítja a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvényt (Ebtv.), valamint az egyes szociális, gyermekvédelmi tárgyú, valamint egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2018. évi CXVII. törvényt.

Az új szabályok értelmében a szülők akkor tudják átadni a gyedre való jogosultságukat a nagyszülőknek, ha maguk is jogosultak az ellátásra és keresőtevékenységet végeznek. További feltétel, hogy a gyedre készülő nagyszülőknek legalább 365 napon át biztosítottnak kell lenniük az unoka születését megelőző két évben. Előírás az is, hogy a gyermeknek a szülőkkel kell élnie, a gyedet igénybe vevő nagyszülő pedig csak otthoni munkát végezhet. A nagyszülői gyed a gyermek 2 éves koráig (ikrek esetén 3 éves korig) vehető igénybe, amíg a nagyszülő fizetés nélküli szabadságra jogosult. Több unoka esetén annyiszor kaphatják meg a nagyszülők a gyermekgondozási díj összegét, ahány gyermeket gondoznak egy időben.

A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el! 

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja! 

A hivatkozott közlönyt itt érheti el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás?

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mezőgazdasági idényjellegű munka

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Elektromos kerékpár

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close